Beltér Burkolat Konyha Otthon, lakás

Konyhaburkolat – a megfelelő kiválasztása II.

Korábbi bejegyzésben a kerámia burkolat választás szempontjairól írtunk. Most a laminált padló (szalagparketta) választás szempontjait tekintjük át, mit is vegyünk figyelembe, ha a konyhát szeretnénk laminált padlóval burkolni.

A laminált padlót egy speciális eljárással készítik, melynek során szálas anyag (pl. fa vagy papír) és műgyanta egymásra rétegezésével, préseléssel készítik. A legfelső rétegére nyomtatnak egy dekoratív leginkább fára hasonlító mintát, ez azonban lehet akár kőminta is. Tehát láthatjuk, a valódi fához nincs túl sok köze, azonban így igen magas a vízállósági határa.

A laminált parketta vízálló, nagy kopás- és karcálló is. Sajnos nem mindegyik, de egyes típusai padlófűtés esetén is alkalmasak. Nagy előnye, hogy akár már meglévő burkolat fölé is elhelyezhető, lefektethető, így jelentős bontási költséget takarítunk meg. Ragasztható és pattintós változatban létezik, legelterjedtebb a pattintható verzió.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a laminált lap nem igényel speciális kezelést, polírozást, viaszolást, impregnálást, egyszerű porszívózással és nedves ronggyal könnyen tisztán tartható.

Konyha laminált padlólappal való burkolása esetén nagyon figyeljünk arra, hogy magas kopás- és karcállóságú terméket válasszunk. Egy átlagos igénybevételnek kitett, családi konyha burkolására bátran alkalmazhatóak.

Tehát, laminált padló a konyhába? Miért is ne!

Összefoglalva:

– jó kopásállóságú, vízállóságú

– könnyedén, pattintással lefektethető

– meglévő burkolat fölé is lerakható (bontási költséget megspóroltuk)

– nem igényel felületkezelést

– könnyen tisztítható

Ön szerint is jó választás? Bizony, és még szép is, természetes hatású, akár a famintás, akár kőmintás változat a szimpatikusabb.

 

Megemlítenénk még egy burkolat típust, amit a XX. század közepe, végén előszeretettel használtak, főként lakótelepi lakásokban.  Ez a PVC-ként, vagy linóleumként ismert burkolat. linoleumFénykorában a konyhaburkolás modern lehetőségét hordozták magukban.

A mai napig számtalan színben és mintával kaphatók, sokszor az eredeti kő, vagy faburkolatot megszégyenítő élethűségben. Lehet sima, vagy domborhatású a felülete, könnyen tisztítható, vízálló, puha járást biztosít.

Szinte a lakás bármelyik helyiségébe használható, legyen az a nappali vagy a konyha, esetleg a vizes helyiségek.

Vásárlás előtt itt is vegyük figyelembe a kopásállóságát, konyhába magas kopásállóságút válasszunk.

Read previous post:
Konyhaburkolat – a megfelelő kiválasztása I.

A padlólap kiválasztásánál is sok szempontot figyelembe kell vennünk. Például, hogy a lakás melyik helyiségébe szánjuk. Nem mindegy ugyanis, hogy...

Close