Festék

Falfestésre fel! – avagy hogyan fessünk időhatékonyan, szépen

Ha otthonunk megújítására vágyunk, sokszor elegendő egy új szín a falon, melyet magunk is kivitelezhetünk. Bár fárasztó, de kitartással, megfelelő előkészületekkel akár 1 nap alatt megújulhat a lakás!

Első lépés, hogy kiválasszuk a megfelelő színt, esetleg színeket színminta/színkártya alapján, az esetleges próbacsík is hasznos lehet.
A vásárlás előtt számoljuk ki a mennyiséget, hány liter festékre is lesz szükségünk. A termékek csomagolásán fel van tüntetve a falfesték kiadóssága ( liter / m2), ebből ki tudjuk számolni, milyen kiszerelésből, hány vödörre lesz szükség.  A mennyiség kiszámításánál a palfonról se feledkezzünk meg!

Ha megvan a választott szín, és a mennyiség a választott színerősségtől függően válasszuk ki a festéket. Pasztell színek esetén színezőpasztára is szükségünk lesz, mellyel a fehér festéket színezhetjük. A színező aránya maximum 15 % lehet. Erőteljesebb színek esetén válasszunk gyárilag kikevert színt.

Körültekintően válasszuk ki a megfelelő terméket. A túlságosan is olcsó festék még sok bosszúságot okozhat.

Mielőtt vásárolni indulnánk, mérjük fel alaposan a falfelületet. Nézzük át a repedéseket, kisebb sérüléseket, melyet glettanyaggal kell majd javítanunk!

Szerezzük be a szükséges szerszámokat is: ecset, festőhenger, teleszkópos nyél, ragasztószalag, takarófólia

Indulhatunk vásárolni – írjunk listát! vagy rendeljük meg interneten, így rengeteg időt spórolunk, hisz egy helyen nem biztos, hogy megtalálnánk mindent, amire szükségünk van.

A vásárlással töltendő időt töltsük inkább családunkkal, barátainkkal!

 

Ha a szükséges eszközök beszerzése megtörtént, jöhet a második lépés, mely az első, igazi munkaigényes lépés. Készítsük elő a terepet!

Kezdjük a fali képek eltávolításával, törékeny tárgyak elcsomagolásával. Ez után következhet a bútorok kipakolása – ha van helyünk. Hely hiányában a bútorokat húzzuk a helyiség közepére, takarjuk le takarófóliával.

Az ablakokat, ablakkereteket, ajtókereteket ragasszuk körbe ragasztószalaggal.

 

Következzen a fal előkészítése:

Ha régi, vastag festékréteg van a falon, a festés megkezdése előtt kaparjuk le. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy jól átnedvesítjük, majd vastag spatulával lekaparhatjuk könnyedén. Ezt követheti a glettelés, csiszolás.
Amennyiben a régi festék eltávolítása szükséges, érdemesebb szakembert hívni.

A festés megkezdése előtt az esetleges apróbb repedéseket, hibákat javítsuk ki.
A repedéseket mélyen ki kell tágítani, benedvesíteni, ezt követően a nyílásokat glettel ki kell tölteni. A repedést a kitöltőanyagba ágyazott hajszálvékony üvegszálszövettel fedjük le, majd azt is simítsuk be glettel. Az így kijavított részeket csiszoljuk össze a fal síkjával, majd portalanítás után következhet a helyiség falainak mélyalapozóval történő előkezelése. Ez azért fontos, mert a szer egyrészt megszilárdítja a fal laza felületi szemcséit, másrészt pedig csökkenti a falak nedvszívását.

 

A fal előkészítését követheti a fal festése:

A falfestést leggyorsabban festőhengerrel végezhetjük. Először a sarkokat húzzuk ki széles ecsettel, majd a festéket hengerrel vigyük fel a falra. A henger kiválasztásánál vegyük figyelembe a festék sűrűségét! A híg festékekhez hosszú szálú, hurkoltat, míg a sűrű festékekhez rövid szörű plüss, perlon vagy bolyhos hengereket használjunk. Ha teleszkópos toló rudat használunk a hengerekhez, a létrára mászástól is megkímélhetjük magunkat. Bár a festékek gyorsan száradnak, ügyeljünk rá, hogy mindig betartsuk a száradási időt, amely általában 2-6 óra. Ahhoz, hogy a felületek teljesen foltmentesek legyenek körülbelül 24 óra szükséges.

 

Összefoglalva: egyik lépést se hagyjuk ki, hogy a terveinknek megfelelő, szép falfelületet kapjuk, ezzel a lakás is megújul, ahol közérzetünk is egyre jobb lehet.

 

Read previous post:
Csaptelepekről – típusuk szerint

Napjainkban szinte minden iparágban feltűnik a dizájn szó számos vonatkozásban.  Egyaránt találunk dizájn termékeket mindennapi használati tárgyak kínálatában, akár a...

Close