Beltér Otthon, lakás Világítás

Otthonunk világításának megtervezése

A világítótestek, lámpák elhelyezésének tervezésekor gondolkodjunk kiegészítő világításban és központi világításban egyaránt, hisz a praktikusság és a design elengedhetetlen elemei.

Otthonunk berendezésének tervezésekor a világítást is vegyük figylembe, tervezzük meg, mert sajnos a rosszul elhelyezett világítótestek könnyen elronthatják az amúgy harmónikus látványt. A praktikum mellett tehát a design-t is vegyük figyelembe a világítás tervezésekor is.

A hálószoba világítás esetén nem szükséges erős fénnyel terveznünk. A központi világítás szerepe főként takarításkor, ágyazáskor jelentősebb, egyébként szinte elhanyagolható. Mellé ajánlott azonban éjjeli lámpa, vagy asztali lámpa kiegészítésként, mely esztétikailag is dekoratív látványt nyújt, megteremti a hálószoba hangulatát.

A nappali központi világítására ajánlott szórt fényű csillár, mennyezeti lámpa elhelyezése, hogy a nappali világos, tágas összahatását elősegítsük.
A központi világítás mellett a kiegészítő világítás is hangsúlyos szerepet kap a nappaliban, design elemként és praktikusság szempontjából is. Olvasólámpát, állólámpát ajánlott a kanapé mellé helyezni, az esti olvasás kényelméért, valamint dekoratív lakberenedzési elemként.

Tovább fokozhatjuk a nappali hangulatát a polcok, képek, hangsúlyosabb berendezési tárgyak megvilágítását szolgáló szpotokkal, fali lámpákkal, valamint falba sűlyesztett szpotlámpákkal is. Választhatunk különleges megjelenésű mennyezeti spot lámpát is!

A hangulatvilágítás nappaliba, hálószobában egyaránt megjelenhet. A kellemes hangulat megteremtéséhez akár ledszalagot / led tömlőt is használhatunk. A gyertyák tovább fokozhatják a kellemes, romantikus összképet.

A nappali, konyha és a gyerekszoba világításának tervezésekor törekedjünk arra, hogy a központi világítás tökéletesen megvilágítsa a teret, kényelmes, világos szobát teremtsen, hisz bármennyi az ablak, bármilyen világos a szoba, esős napokon, esténként nincs, vagy nem elegendő a természetes fény e helyiségek kényelmes használatához.

Read previous post:
A világítás szerepe otthonunkban

Az élethez elengedhetetlenül fontos a fény és a sötétség körforgása. Rohanó világunkban azonban a sötét napszakokban is szükségünk van a...

Close