Beltér Konyha Otthon, lakás Világítás

Csillárok, függesztékek, és egy kis történelem

A csillárok, függesztékek a helyiségek megvilágításának központi elemei, meghatározó szerepet töltenek be mindennapi hangulatunkban is. Napjaink hatalmas kínálata a lámpákon is megfigyelhető, különböző stílusú, hangulatú, funkcionalitású darabok szolgálják kényelmünket, és esztétikai igényeinket.

A különböző lámpák, csillárok, függesztékek is különböző kivitelben, stílusokban elérhetőek, a klasszikus csillárok, kristálycsillárok, modern csillárok, gyermekszobába illő függesztékek, konyhai függesztékek, csillárok, valamint különböző kültéri függesztékekkel, csillárokkal is találkozhatunk szép számmal.

rabalux-gyereklampakA függesztékek, csillárok nem csak a funkcionalitást hivatottak megtestesíteni, elvárjuk, hogy szépek, hangulatosak, otthonunkhoz, személyiségünkhöz tökéletesen illjenek, legyenek szépek, olykor már-már exkluzívak is.
Ezen igények vezethettek a csillárok, mennyezeti függesztékek elterjedéséhez, hisz ezek a fényforrások mind szépségükben, mind funkcionalitásukban kiemelkedőek. Nagy tereket képesek bevilágítani, mindezt modern technológiával, különböző formavilággal, az eltérő stílusirányzatoknak megfelelően. Talán ezzel magyarázható, hogy napjainkban igen népszerűvé váltak ismét.

Ha visszatekintünk, talán nem is oly kicsit a történelemebe, a csillárok alkalmazása az úri osztályok, paloták, egyházi épületek, templomok, bazilikák kiváltsága volt. Gyönyörű, csillogó mívelt kialakításukkal, hatalmas súlyukkal előkelőséget, fensőbbséget képviseltek.

bohemia-kristalycsillarA korai csillárok üvegkristályokból összeállított alkotások voltak. Talán az egyik legismertebbek a Muránói üvegből készült csillárok. Az üveggyártás hagyománya a velencei lagúnában a római időkig vezethető vissza. A környék üvegipara végig kíséri a velencei történelmet, a középkoron át egészen az újkorig, napjainkig. A Muránói üveg fénykorát a 16. században élte, ekkor 37 üveggyár volt a szigeteken. 1860 és 1960 között a velencei dekoratív üveg dísztárgyak elterjedésével vált ismét világhírűvé az akkorra már jobb napokat is látott muránói üveggyártás.

Mind a mai napig jelentős exportot bonyolítanak a hagyományos Muránói üveg csillárokból, egyéb üvegtárgyakból, ám már a mai kor elvárásainak megfelelve, a technikai fejlődést kihasználva üveg lámpaernyők, csaptelepek fogantyúi is lehetnek muránói üvegből.

A történelemben másik kiemelkedő a Bohemia kristálycsillárok, melyek többek között Mária Terézia szerelmeivé is váltak.

Bohemia királyságban élő mesterek már a 17. század elején készítettek a kristályhoz hasonló üvegmasszákat. Elődeinél kisebbre öntötték, kézzel vágták és csiszolták, így a Bohemia kristály ékszerszerűvé vált, hírenevét e mellett a súlya, tisztasága és keménysége miatt érdemelte ki.
Szájjal fujt és kézzel csiszolt kristályok, melyekből a csillárok készültek, amik a kor arisztokratáinak kedvelt műtárgyaivá váltak. A 17. század közepére a Bohemiában készült csillárok egész Európában elterjedtek, majd meghódították az Új Világot is
Jóléti szimbólumokká válltak, melyek rangot kölcsönöznek tulajdonosának. Ezek a kristálycsillárok napjainkban is jólét és a kifinomult elegancia jelképei.

Napjainkig kiemelkedő hírnével rendelkeznek ezek a csillárok, megalapozták a mai kor csillár és függeszték gyártásának jövőjét is.

 

More in Beltér, Konyha, Otthon, lakás, Világítás
Fürdőszobák és színek – Barna

Ha a barna színre gondolunk, olyan kellemes és hívogató dolgok jutnak eszünkbe, mint a gyönyörű fa felületek, az édes csokoládé,...

Close