Otthon, lakás Világítás

Amit az izzók csomagolása megmutat – segítség a választásban

A világítás, a fény a mindennapi élethez elengedhetetlen. Lámpáinkba időnként izzót kell vásárolnunk, ám az izzók csomagolásán található ábrák, adatok bizony sokunknak fejtörést okoznak, mi mit jelent, melyik a gazdaságosabb, melyiknek erősebb a fénye, avagy gyengébb… és állunk a polc előtt, törjük a fejünket, hogy melyiket is válasszuk. Majd a kasszához közeledve gondolkodóba esünk: vajon jó lesz-e a lámpába a végül kiválasztott izzó? A Rábalux információit követve igyekszünk segíteni.

Izzó vásárláskor figyelembe kell venni a lámpatest műszaki adatait, a bele helyezhető izzó típusát, valamint, hogy milyen helyiségbe, milyen célra, milyen világítótestbe (lámpába)  szeretnénk használni. Fontos a fényerősség, az energiafogyasztás és a színhőmérséklet is.

Teljesítmény, fényerősség:

izzo-teljesitmeny-fenyerosseg-elettartam

Izzó: telejsítmény, fényerő, élettartam, színhőmérséklet

Elsőként mindannyian a Watt értéket keressük, hisz a legtöbb lámpatesten feltüntetik, hogy maximum hány Wattos izzóval használható, valamint szeretnénk jól látni a konyhában például, így a lehető legerősebb fényerővel rendelkezőt szeretnénk kiválasztani. Itt is vagyunk az első és legelterjedtebb tévhitnél! A Watt a teljesítményt mutatja meg, nem egyenlő a fényerősséggel! Teljesítmény rövidítése: W (pl. 60 W)

Az izzók fényerősségét a Lumen mutatja meg! Fényerősség rövidítése: lm (pl. 800 lm)
Tehát minél magasabb a Lumen érték, annál erősebb fénnyel világít az izzó!

Tanács: a kiválasztásnál törekedjünk arra, hogy a lehető legkisebb W értékkel a lehető legnagyobb lm érték párosuljon.
Ajánlott energiatakarékos izzót választani a konyhába (pl. 14 W 800 lm értékkel) ám a fürdőszobába, mellékhelyiségbe elegendő a normál izzó választása, hisz rövid ideig használjuk, többször kapcsolgatjuk (pl. 60 W 800 lm értékkel).

Színhőmérséklet

Az izzók általában meleg vagy hideg fénnyel rendelkeznek. A csomagoláson a színhőmérsékletet a Kelvin (K) érték mutatja meg.
Meleg fény: alacsony Kelvin érték, sárgás fény (pl. 3000 K)
Hideg fény: magas Kelvin érték, kékes fény (pl. 8000 K)

izzo-szinhomerseklete

Színhőmérséklet

További tanácsok izzó vásárlás előtt:

  • izzo-energiaosztaly

    Izzó: energiaosztály (takarékosság)

    nézze meg alaposan a lámpa foglalatának típusát, amit a vásárláskor is tegyen meg

  • a csomagoláson ellenőrizze a takarékosságot
  • vegye figyelembe a le-, és felkapcsolások számát, és a bemelegedési időt. Pl. a mellékhelyiségbe alacsony bemelegedési idővel, magas le- és felkapcsolási ciklussal rendelkező terméket válasszon.
  • nézze meg a lámpán, milyen maximum teljesítményű izzó helyezhető bele (pl. Max. 60 W)
  • ha a búra és a lámpatest között szűk hely áll rendelkezésre, mérje le, mekkora izzó helyezhető a lámpatestbe

A fentebbi információk tudatában, azok figyelembe vételével magabiztosan választhat izzót, mellyel hosszútávon elégedett lesz Ön és pénztárcája is, nem beszélve a környezetkímélő, energiatakarékos világításról.

Forrás: https://rabalux.hu

More in Otthon, lakás, Világítás
Zalakerámia Carneval kollekció megújulva – Fürdőszobák változatosan

A Zalakerámia Carneval csempe és padlólap család már régóta jól ismert a nagyszerű variálhatóságáról. Az egyszínű fal- és padlóburkolók számtalan...

Close