Beltér Otthon, lakás

Osztódással szaporoó helyiségek – avagy miért olyan népszerű falazóelem a gipszkarton

A gipszkarton a modernkori építészet egyik legnépszerűbb falazóeleme: egyszerre kínál frappáns megoldásokat (direktfüggesztőkkel kiegészítve) álmennyezetek létrehozására, bútort helyettesítő tárolók, polcok kialakítására, tetőterek beépítésére, vagy éppen térdfalakhoz. Na és persze válaszfalak létrehozására, vagyis szobák megduplázására is kiváló anyag.

A gipszkarton barátja mindazoknak,

  • akik az egyszerű, könnyed beltéri építészeti megoldásokat keresik,
  • akik az otthoni térre kreativitással és gazdag képzelőerővel rendelkezve tekintenek,
  • akik kevés kosszal dolgoznának,
  • és kerülnék a károsanyag-kibocsátást.

A gipszkarton alapja a gipsz és a kartonpapír, az előbbiből a gyártása során a nehézfémeket és az oldható sókat eltávolították, az utóbbi pedig újrahasznosított alapanyagból készült.

Így lesz egy szobából kettő. Vagy három…

A gipszkarton ideális megoldás mind építkezés, mind felújítás során belső terek elosztására, újraelosztására. Ha bővül a család, vagy éppen csak egy kis dolgozó sarkot szeretnénk kihasítani magunknak, kézenfekvő, hogy ne hagyományos falazással essünk neki az osztásnak, hanem gipszkartonnal, hiszen gyorsabban és egyszerűben lehet felhúzni. Előnye, hogy könnyen le lehet bontani, ha vissza akarjuk állítani az eredeti állapotot.

A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt!

A gipszkarton falak lehetővé teszik a különböző dizájn- és dekorációs elemek létrehozását, kiugrókat, beugrókat, dekorációs jellegű kandallót, könyvespolcot, dolgozósarkot, gyerekszobában kuckók kialakítását. A tér a gipszkarton megoldásokkal valóban megelevenedik, és terveink, vágyaink szerint alakíthatóvá válik vele!

Gipszkartonból lehetőségünk van un. térdfalakat kialakítani, amelyek egyes terek jelképes elválasztásra szolgálnak. Alkalmazhatjuk a főzőhelyiségben konyhapult, konyhasziget támasztékának megépítésekor is, vagy leválaszthatunk vele dolgozósarkot.

Álmennyezet, vagy amit akartok!

Az álmennyezet (vagy álplafon) egy olyan konstrukció, amelyet a szoba eredeti mennyezetének felett vagy alatt helyeznek el. Ezek a szerkezetek éppen azért készülnek gyakran gipszkartonból, mert ily módon lehetővé válik a kreatív és esztétikai kialakításokra. A gipszkartonból készült álmennyezet ráadásul lehetőséget nyújt a vezetékek, csövek és egyéb infrastruktúrák rejtett elhelyezésére. Ez tisztább megjelenést biztosít a szobában, mivel nincsenek látható vezetékek vagy csövek. Az álmennyezet lehetővé teszi a beépített világítást is, például spotlámpák vagy LED-ek elhelyezését, ami kellemes és egyenletes fényt eredményez a szobában.

Forrás: ujhaz.hu

Read previous post:
Gipszkarton szerelés és javítás aranyszabályai

A gipszkarton a beltéri felújítások és építkezések előszeretettel használt alapanyaga. Könnyen kezelhető, formálható és méretre vágható, ráadásul a belső falak...

Close