Beltér Otthon, lakás

Lakberendezési tippek

Lakberendezési stílusokról könyvek, folyóiratok, blogok és tanfolyamok tömkelege beszél, sok-sok hasznos információt átadva az érdeklődőknek, ám most mégis próbáljuk röviden összefoglalni, hogyan is alakítsuk ki otthonunk stílusát, hogy harmóniában éljünk.

Otthonunk berendezésekor rengeteg fotót átböngészünk, legtöbbjében találunk valami szépet, olykor egy-egy koncepció elvarázsol, magával ragad, majd igyekszünk a berendezés, kialakítás során e képet követni.
A következők nagyon fontosak: felismerni a stílust, ismerni annak jellemzőit: milyen elemekből épül fel, mik a hangsúlyos elemek, mik a jellemző színek, anyagok és melyek azok, amik megölik a hangulatot.

Nagyon fontos, elengedhetetlen egy jól kidolgozott koncepció, és a fegyelem.

Hogyan lesz valami harmonikus? Két, majd’ teljesen eltérő módszerrel próbáljuk felvázolni az olvasónak.

Az egyik módszer lényege:

lakberendezes
Minden nagy felületet legyen semleges: világos, esetleg fehér szín, semleges falszín.
Semleges padló. Mindegy, hogy kerámia padlólap, vagy laminált padló, vagy sötét vagy világos, csak semleges, egyszínű legyen.
A nagyobb bútorok színe szintén legyen semleges:fehér vagy drapp kanapé, vagy esetleg szürke vagy barna. Semmiképp nem mintás!
A konyhabútor, garnitúra, könyvespolc és minden nagyobb darab szintén semleges.
ezeket betarva könnyedén választhatók a kívánt stílushoz illő színben: függöny, szőnyeg, egyéb textilek, kisbútorok és kiegészítők.Természetesen ezeket isössze kell illeszteni, de kb fele annyi dolgra kell odafigyelni.

A legjobb, hogy könnyedén, költséghatékonyan módosítható a megjelenés, hangulat, évszakhoz, alkalomhoz illően is akár, hisz csak a kiegészítőket kell cserélni egy-egy hangulat változtatáshoz.
lakberendezes3Bátrabbaknak egy másik, szinte ellentétes módszert ajánlunk figyelmébe:
Szintén egy semleges berendezés kialakítására van szükség.
A hangulathoz ki kell választani egy nagyobb dolgot, ami a hangsúlyos darab lesz. Ez lehet egy nagyon színes, mintás kanapé vagy akár tapéta, mintás szőnyeg is, azonban a többi nagy felület maradjon semleges!
A kiegészítőknek passzolniuk kell a hangsúlyos elemhez, annak a színei harmonizáljanak, jelenjenek meg a kiegészítőkön.

Nagyon fontos, hogy maradjunk következetesek! Ha belőttük az irányt, azon ne változtassunk menet közben.

Ezek egyszerűnek tűnő lépések, feltételek, ám hogy a kívánt eredményt érjük el, sok-sok gondolkodást, tervezést igényel a lakberendezés.

Read previous post:
Stílus a konyhában VI. – minimál konyha

A minimál stílus az egyszerű formákra, a rendezett környezetre helyezi a hangsúlyt, mégis békét és harmóniát teremt. A minimál konyha...

Close