Beltér Burkolat

Tippek fugázáshoz

A megfelelő fugázás és fugaanyag kiválasztása a burkolat minőségét, élettartamát, és a felület takaríthatóságát is befolyásolja, figyelmet, szakértelmet igényel. Elvégezhetjük a burkolás után a fugázást magunk is, de érdemes szakember véleményét, tanácsait kikérni. Bejegyzésünkben azt foglaljuk össze, mire figyeljünk leginkább.

Ahhoz, hogy megfelelő  fugát válasszunk, több dologra is figyelnünk kell.

Elsőként az egyik legfontosabb, hogy a  fugázó anyag csomagolásán található használati utasítását mindenképpen tartsuk be, figyeljünk a víz keverési arányokra. Lehetőség szerint gépi keverőszárat használjunk a keverésnél, homogénebb, alaposan kikevert anyagot kapunk. Az általában a leírás kétszeri keverést javasol.

nappaliFontos a választott burkolat nedvszívó képessége is, mert a fugázó anyagot ennek megfelelően kell kiválasztanunk. A burkolat vízfelvételéről, szívóképességéről tájékozódhatunk szakkereskedésben vagy a gyártónál. A gyártók általában felhívják a figyelmet arra, ha az adott termékük különleges fugázó terméket igényel (pl.: üvegmozaik dekor-burkolatok). Ha nem tartjuk be az előírást, látványosan elszíneződhet a burkolat.

Fugázás után a felesleges, a burkolat felületére került fugaanyagot nedves szivaccsal töröljük le. A szivacs ne legyen túl vizes, mert ez esetben az anyag nem éri el a kellő szilárdságot, akár foltos is maradhat.

A fugázás megkezdése előtt a réseket nedvesítsük be, de a víz ne álljon benne! A fugázó anyagot ezek után dolgozzuk jól be a résekbe pl. fugázó gumi segítségével. Nagyobb fugakitöltésnél ajánlott keményebb fugázó gumit használni.

 

A fuga anyag lemosása, néhány praktikus tanács:

– a felesleges fuga száradást követően még könnyen letörölhető a burkolat felületéről nedves szivaccsal – ne legyen túl vizes!

– körkörös mozdulatokkal töröljük át, megismételve a folyamatot

– ha kisebb hibákat látunk, még javíthatjuk

– alaposan mossuk ki a szivacsot

– következő körben a fuga irányára átlósan mossuk le a maradék fugát

– végleges száradást követően puha ronggyal, szivaccsal töröljük – mintegy polírozzuk – át, így eltávolítható a szemmel alig látható finom hártyaréteg

 

Ha készen vagyunk a fugázással, takarítással, hátradőlve gyönyörködhetünk a munkánkban, majd 24 óra teljes száradás után berendezhetjük a helyiséget!

Read previous post:
Tanácsok a padlólap kiválasztásához

Az építőanyagok, berendezések kiválasztása egy-egy felújítás, vagy építkezés során igen körültekintően kell, hogy történjen. Sokan azt gondolják, az a legfontosabb,...

Close