Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba Szigetelés

Hogyan szereljünk össze HTB zuhanykabint?

Amennyiben már eldőlt, hogy zuhanykabin fogja szolgálni a fürdőalkalmatosságot, nem árt, ha pár apró dolgot figyelembe veszünk a szakszerű beépítésnél.

Már a csempe burkolásánál kellő szigeteléssel látjuk el a fürdőnk azon részét ahol a zuhanykabin helyezkedik majd el. Az LB Knauf vízszigetelő megoldásai között válogatva megtaláljuk a megfelelő anyagokat (akár szakember segítségével).


Ezzel az aljzatkiegyenlítés után a kívánt sarok teljes alapfelületét le kell kenni. Két réteget érdemes felvinni (0,4-,5 kg/ m2) a falfelületre, amit víz fog érni, illetve a zuhanytálca alá – különösen figyelve a csatornakiállás környékén – ahová a zuhanyszifont kötjük be.

Miután a vízszigeteléssel megvagyunk a belső sarkokba LB-Knauf Aquastop Band hajlaterősítő szalagot teszünk a tökéletes vízzárás, tömítés érdekében.
Ezután már burkolhatunk is!

ives-zuhanykabinHa a hidegburkolás kész, akkor a következő fázisban a zuhanytálca helyes elhelyezése a teendőnk!
Első lépésben bontsuk ki a zuhanytálca dobozát és győződjünk meg arról, hogy minden szükséges alkatrészt tartalmaz a csomagolás! A HTB zuhanykabin esetében a zuhanytálca dobozában található egy zuhanyszifon, zuhanytálca előre felszerelve a tartólábbal és egy egyszerű szerelési útmutató.

A tálcát kicsomagolva – óvatosan, hogy ne sérüljön a felülete – a kívánt sarokba helyezzük, majd egy ceruzával a lefolyó helyét átjelöljük a padlón, a falon és a padlón pedig a tálca vonalát vízszintbe állítva.

Fontos! Állítsa be a zuhanytálcát a későbbi (végleges) helyére, majd az állítható lábak és vízmérték segítségével szintezze ki. Helyes beállítás esetén a tálcában nem maradhat jelentős mennyiségű víz. FIGYELEM! Mindenképpen PRÓBÁLJA KI! Utólagos reklamációt nem fogadunk el.

A padlón a jelöléshez kötjük a zuhanyszifont, lehetőleg fix csővel, hogy kevésbé mozogjon el a tálca ráhelyezésénél, esetleg rögzíthetjük is kevés csemperagasztóval vagy szilikonnal. Az úgynevezett „puffogás” elkerülése végett a tálcát, a tartólábak közé felültethetjük egy Ytong ágyra, amit csemperagasztóval vagy kefnivel kenünk meg, erre fog finoman illeszkedni a tálca felülete.

A tálca pontos falhoz illesztése, vízszintbe emelése után, a szifont összehúzzuk a tálcával, majd vizes vödrökkel a megkötésig lesúlyozzuk, hogy ne mozogjon el. Feltétlenül ellenőrizzük a lerakás után, hogy a beszerelt zuhanyszifon nem enged vagy megfelelően tömít-e! Figyeljünk oda, hogyha Pur habbal kifújtuk a tálca alját, akkor feltétlen súlyozzuk le, mert megemeli a hab, ahogy kitölti az alatta levő teret!

Ha készen vagyunk a leültetéssel egy napot várjunk – míg megköt a ragasztó – , hogy a későbbiekben ne mozogjon el!

A HTB zuhanykabin összeszerelése

Csomagoljuk ki a zuhanykabint és győződjünk meg arról, hogy minden rögzítő elem a csomagolásban van és a zuhany ajtók is kifogástalan állapotban vannak!

Első lépésben a keretet szereljük össze, alsó és felső negyed körívet hozzáerősítjük a fali oldalprofilhoz. A teljes keretet a zuhanyálcára helyezzük, esztétikusan, hogy a két falszakasznál ugyanakkora távolságra legyen keret széle a zuhanytálca szélétől (ez körülbelül 1-1,5 cm). Ha ez megtörtént az oldalsó profilokat vízi mérték segítségével függőlegesen beállítjuk és feljelöljük ceruzával a rögzítési pontokat, esetleg a profil vonalát, hogy könnyebb legyen az odaillesztés.
A rögzítési pontokat odafigyelve óvatosan fúrjuk elő! Először sima fúró fokozatban, majd miután a csempét átjárta, ütve fúró fokozatban, de lassan kimélyítjük a lukat, nehogy leüssük a burkolat mázrétegét!

A keretet felillesztjük a helyére és függőlegesbe állítva felcsavarozzuk a falra. Figyeljünk oda, hogy függőleges és merőleges legyen minden illesztés, mert az ajtók behelyezése után megfeszülhetnek a mozgó alkatrészek, legrosszabb esetben az üveg fel is robbanhat benne!

Miután felkerült a keret, helyezzük be az oldalfali profilokhoz az üveget, rá pedig a végzárat (krómkeretet). Ezután jönnek a mozgó alkatrészek, ajtók!

Típustól függő, de mindenképp figyeljünk arra, hogy az ajtókra, amikor felhelyezzük az alsó és felső görgőket megfelelő irányba álljanak, illetve az alsó görgők rögzítését hagyjuk lazábbra. A felső görgők fogják megadni az ajtó magasságát, az alsó pedig úgymond „támaszkodni” fog! Miután beillesztettük a tolóajtókat, húzzuk meg finoman az alsó görgőket is, ha akadálymentes az ajtók nyitása-csukása.

A szerelő készletben találni fogunk két fajta gumiszalagot. Az egyik szalagban mágnes található, amely az ajtók akadálymentes és pontos záródását, valamint a vízszigetelését segítik elő! Ezt óvatosan illesszük fel az ajtók illesztéseinél, majd finoman az ujjbegyünkkel nyomkodjuk fel az élére. Ha az ajtók megfelelően csukódnak a belső felületükre – a fix üvegfal felől – felhelyezzük a másik gumit, az úgynevezett vízvetőt, hasonló módon, mint a mágneses gumiszalagot! Ennek célja, hogy a két ajtó között levő résen tömítsen, ne engedje a vizet kifolyni!

Amennyiben a kabinunk összeszerelésre került, nyitása, zárása, akadálymentes, egyetlen dolgunk maradt. A tálca és a kabin kerete között szárazra és pormentesre töröljük a felületeket és szilikon segítségével tömítjük a hézagokat. Lehetőleg a szilikon felhordása előtt penészesedést gátló szerrel fújjuk be a felületeket. Ezzel a későbbiekben is tudjuk takarítani, karbantartani a zuhanykabinunkat!
A szilikonnal az oldalsó profilok falhoz illeszkedő részét is töltsük ki! Finoman szappanos vagy vizes ujjunkkal húzzuk le a felesleges anyagot, hogy esztétikus legyen, illetve a hézagokba ezzel egyúttal be is töltsük a tömítőanyagot!

Ha ezzel megvagyunk, már csak hagyjuk száradni egy éjszakán át! Figyeljünk oda, hogy nedvesség ne érje a szilikonozott felületeket!

Kellemes zuhanyzást kíván az OtthonDepo!

 

HTB zuhanykabinok:

https://www.otthondepo.hu/lista/kategoria:zuhanykabin/zuhanykabin_gyarto:11412-htb/

Read previous post:
Hansgrohe Logis csaptelepek

Megérkeztek hazánkba is az új Hansgrohe Logis és Logis Classic csaptelepek, amik kiválóan formatervezett modern stílusú kinézetével otthonunk ékkövei lehetnek....

Close