Fűtés

Így kerüld el a tűzvészt!

Bár az ünnepek már elmúltak, túl vagyunk a Mindenszenteken, a Karácsonyon és a Szilveszteren is, a tűzesetek száma télen mégis több, érdemes egy kis figyelmet szánni a témára.  A híradások riportjai közt egy tűzeset szinte minden nap szerepel. Pedig kicsit több odafigyeléssel az esetek nagy százalékában megelőzhető lenne a baj. Óvjuk az otthonunkat, ne hagyjuk néhány óra alatt odaveszni egy fél élet munkáját.

Mikor tűzesetekről szóló beszámolókat látunk, azt gondoljuk, velünk ez nem fordulhat elő, de sajnos tévedünk. A tűzvész okozói közvetlenül mi vagyunk, közvetetten pedig leggyakrabban az égő cigarettacsikkek, a gyertyák, a kályhából kipattanó égő fadarabkák, elektromos tüzek.

Ezek közül mindössze az elektromos tűz az, amit nehezebb megelőzni, mert olykor a meghibásodásoknak nincsenek előzetes jelei. Természetesen, ha odafigyelünk arra, hogy ezeket a berendezéseket megfelelően áramtalanítsuk, amikor nem tudunk felügyelni rájuk, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a bajt.

A cigarettacsikkek, és gyertyák következtében kialakult tüzek ellen az odafigyelés a leghatásosabb fegyverünk. Gyertyát csak akkor gyújtsunk, ha tudunk rá ügyelni, és mielőtt lepihenünk, ellenőrizzük, hogy égve maradt e. A csikkekre érdemes vizet engedni, miután kioltották, és úgy a szemetesbe dobni.

A kályha esetében fontos, hogy a fűtőtest közelében ne legyenek éghető anyagok, pl. szőnyeg, és ha lehet, a bútorokat is helyezzük minél távolabb. Ha egy égő szikra kipattanna a tűzből, a földön talán kialszik, de a textíliákat, műanyagot meggyújthatja.Ha mégis észleljük, hogy kisebb tűz alakult ki, és még mi magunk is képesek vagyunk megfékezni, elektromos tűz esetében soha ne próbáljunk vízzel oltani, tartsunk otthon poroltó készüléket! 

Apróságok ugye? Mégis ezeken múlhat, lesz e holnap otthonunk!

 

 

Read previous post:
Merjünk a neten vásárolni!

Onnantól, hogy a számítógépek megjelentek a magyar köztudatban, a fejlődés szinte nyomon követhetetlen, minden nap piacra dobnak valami újat, legyen...

Close