Kültér, kert

Itt a fűnyíró szezon

Szinte alig volt igazi tavaszi idő, meleg, esős, napsütéses az időjárás, és a sok eső, a nedves talaj a bőséges napsütéssel nem csak a veteménynek, hanem a fű gyors növekedésének is kedvez. Így ahogy időnk engedi, a fűnyírásra is időt kell fordítanunk. Egy jól választott fűnyíró gyors és könnyű munkát eredményez, gondolja át, mire van igazán szüksége.

A fűnyíró választék (is) óriási. Voksolhatunk elektromos vagy benzin motoros fűnyíró mellett, majd ezeken belül választhatunk oldalt kidobós vagy fűgyűjtős modellt is, akár mulcsolós megoldással működőt, ami aprítja a füvet, és úgy dobja a gyepre. Utóbbi akkor ajánlott, ha nagyon rövid részt szeretnénk a gyep magasságából vágni, és ott is hagyjuk a nyesedéket.

Nagyobb, nagy és/vagy sok talajegyenlőtlenséget tartalmazó területre vegyük fontolóra a benzinmotoros fűkasza lehetőségét is.

A megfelelő fűnyíró kiválasztásához vegyük figyelembe a terület méretét:

A kert mérete és adottságai befolyásolják, hogy mekkora vágószélességű, és milyen motorral rendelkező fűnyíró lesz a legjobb választás. Elsőre azt gondoljuk, hogy minél nagyobb a vágószélessége a gépnek, annál jobb. Ám arra figyelni kell, hogy ha sok keskeny, szűk rész található a kertben, érdemes a keskenyebb, ám ez által kisebb vágószélességű gépben gondolkodni. Viszont ha nagy, akadálymentes a szabad terület, akkor minél nagyobb a fűnyíró vágószélesség, annál jobb, hisz gyorsabban fogunk haladni a fűnyírással.

Kicsit általánosítva az alábbi vágószélességeket ajánljuk a terület mérete alapján:

  • 200-300 m2-ig 30-35 cm vágószélességű fűnyíró,
  • 500-600 m2-ig 40-45 centis vágásszélességű fűnyíró,
  • 600-1000 m2-ig 51 cm-s vágásszélességű fűnyírót ajánlott választani.

Nagy méretű, és/vagy egyenletlen terület esetében érdemes önjáró fűnyírót vásárolnunk. Ha már elgondolkodtunk a benzinmotoros fűkasza vásárlásán, akkor is indokolt választás lehet, ha sok fa, virágágyás, kerti dekoráció található a területen.

AL-KO Akkumlátoros fűnyíró EASY 38.2 LI

Benzines vagy elektromos fűnyírót válasszak?

A döntést eslősorban terület mérete, és a használója határozza meg.
200-300 m2 területig kiváló választás az elektromos fűnyíró, ezt akár még a hölgyek is könnyedén kezelik, eltolják egy egyenletes területen gond nélkül. Az elektromos fűnyírókat csendes, környezetbarát működés jellemzi, ám az elektromos kábelre oda kell figyelnünk, át ne vágjuk a fűnyíróval, és ez kicsit zavaró, akadályozó tényező lehet, ezért nagy területre nem ajánlott. Vásárláskor vegyük figyelembe a gyártói ajánlást, hogy mekkora területre ajánlott az adott gép a teljesítménye alapján.

5-600 m2 felett már a benzines fűnyíró választása ajánlott. Általában gyorsan dolgoznak, nagyobb fűgyűjtő tartállyal rendelkeznek, és az önjáró típusok a dombos terülteken is könnyen kezelhetőek. Hátrányuk, hogy hangosak, nehezek, és nagyobb környezetkárosító hatásúak. Nagyobb területek vágása esetén kényelmetlen lehet a fűgyűjtő tartályos fűnyíró, hisz a tartályt rendszerint üríteni kell, hamar megtellik. Jobb megoldás nagy, vagy elhanyagolt terület esetén az oldalt kidobós fűnyító, ezzel haladósabb a munka.

Ha fontos a csendes működés, a környezetkímélő megoldás, és a könnyű géptest, ma már akár akkumulátoros fűnyírót, és/vagy fűkaszát is választhatunk. Ezekkel kisebb-, és nagyobb területeken is egyaránt szabadon mozoghatunk, szépen, csendesen, környezetkímélően dolgoznak. A választásnál mindenképp vegyük figyelembe a gyártói ajánlást. Érdemes pót akkumulátort vásárolni hozzá, hogy mindig legyen feltöltött csere aksi, ne e miatt kelljen félbe hagyni a munkát.

Érdemes befektetnünk egy kisebb vagy nagyobb fűszegélynyíróba is, így a járda szélek mentén, fák, virágoskertek körül nem kell a fűnyíróval ügyeskednünk, hogy le tudjuk vágni megfelelően a füvet.

Ha igazán kényelmes megoldást keres fűnyírásra, válasszon robotfűnyírót!  Egy robotfűnyíró kényelmesen és könnyedén lekaszál akár 500 m2 füvet is úgy, hogy Ön a kellemes árnyékban pihenhet közben. 

Gardena robotfűnyíró

Bár a megfelelő fűnyíró kiválasztásához sok mindenre kell gondolnunk, de megéri az odafigyelést, hisz a jó gépválasztás a befektetett munkánkkal gyönyörű gyepet eredményez otthonunk, nyaralónk, hétvégi házunk körül. Nem elhanyagolható, hogy ha a terület adottságait tartjuk szem előtt, egy jól választott géppel gyors és könnyű munkát végezhetünk.

Read previous post:
Miért jobb víztisztító csaptelepet használni, mint hagyományos csapot?

A válasz egyszerű: víztisztítót használni praktikus, és egyben környezettudatos megoldás. Leginkább azért lehet rá szükség, mert bár hazánkban a csapvíz...

Close