Burkolat Csempe Padlólap

A kerámia burkolatokról

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi is az a máztalan vagy mázas kerámiaburkolat?

És mégis melyik kerámiaburkolatot válasszuk?

Máztalan burkolatot vagy a mázas burkolatot?

A mai bejegyzésünkben erre a kérdéskörre keressük és adjuk meg a választ.

Ma már rendkívül nagy választékban válogathatunk a kerámia burkolatok között, legyen szó akár csempéről akár padlólapról. Nagyon praktikusak, könnyen tisztíthatók, higiénikusak, tűzállóak.

Lakásunk, környezetünk padló illetve fali burkolatai esetenként igen nagy igénybevételnek vannak kitéve, mind fizikai, mind kémiai behatások terén. Gondoljunk csak a nagy forgalmú helyiségek burkolatainak igénybevételére, illetve a vegyi tisztítószerek használatára.

Mázas kerámia burkolat:

A kerámia burkolatok égetéses eljárással készülnek, 1000 C feletti hőmérsékletű kemencében. A mázas burkolatok esetében az égetéses eljárás előtt mázat kap a kerámia, mely képezhet fényes vagy matt felületet. A mázréteg fokozza a kerámia anyag keménységét, vízhatlanságát, valamint nem elhanyagolható az esztétikai fontossága (szín, fényesség, mintázat stb.)

Matt felületű padló burkolatok >>

Fényes felületű padló burkolatok >>

Máztalan kerámia burkolat:

Teljes anyagában színezett greslapok, melyek sajtolásos eljárással készülnek, általában egyszínűek, egyszerűek, természetes kövek hatását keltik.

Előfordul, hogy színezőanyagként természetes kövek őrleményét keverik a masszába, illetve manapság egyre elterjedtebb, hogy mázréteget kapnak ezek a greslapok.

A mázatlan termékek legstrapabíróbbak, fagyállóak, rendkívül nagy kopásállósággal. Közületek, nagy forgalmú beváráslóközpontok, éttermi, közüzemi konyhák igen kedvelt terméke.

A mázas gres termékek szintén magas kopásállósággal rendelkeznek, fagyállóak, ám esztétikai tulajdonságaiknak köszönhetően a lakás, terasz díszei lehetnek.

Ezek a burkolatok alkalmasak lehetnek akár kültérre, akár beltérre.

Kül- és beltérre egyaránt alkalmas burkolatok >>>

Beltérre alkalmas burkolatok >>>

A helyes burkolat kiválasztásához szükségünk van arra is, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit jelent a burkolatok kopásállósága.

A kopásállóság

A kerámia burkolatokra került mázréteg kopásállósága eltérő lehet, összetételük függvényében, így az sem mindegy, hová, milyen helyiségbe szeretnénk burkolatot választani. Nagyon fontos, hogy a választott burkolata kopásállósága megfeleljen az adott területhez köthető műszaki követelményeknek.

Mázas kerámia burkolatok esetén beszélhetünk kopásállóságról

PEI II. kis igénybevételű helyiségekbe ajánlott, pl. fürdőszoba, hálószoba

PEI III. Közepesen igénybe vett helyiségek burkolására ajánlott, pl. nappali, alacsony forgalmú helyiségek

PEI IV. közepesen igénybe vett helyiségekbe használható burkolatok. Magánlakások szinte bármelyik helyiségébe használható (pl.:konyha, előszoba, folyosó stb.)

PEI V. Igen erősen igénybe vett helyiségekbe használható burkolatok, ahol akár nagy forgalom bonyolódik. (pl éttermekben, üzletekben stb.)

Érdemes megjegyezni, hogy a kopásállóság nem megegyező a karcállósággal.
Egy magas kopásállóságú, fényes felületű lap is karcolódhat a felületére hordott apró homokszemcsék miatt, ami nem számít kopásnak.

 

 

Read previous post:
Otthondepo.hu

Az OtthonDepo.hu fürdőszoba és építőanyag webáruházban minden otthon, lakás felújításához vagy építéséhez szükséges terméket megtalál, az alaptól egészen a tetőig....

Close