Ablak, árnyékoló Beltér Tető

Egészséges beltéri klíma – Használja ki jól a természetes fényt!

Gondoljon az évszakokra és nap mindennapi járására

A fény tulajdonságai az évszakok szerint, valamint a nap keletről nyugatra haladó napi égi vándorútjának megfelelően is változnak.
Ha jól szeretné kihasználni a természetes fényt, a tetőtéri ablak végleges elhelyezéséhez figyelembe kell venni a helyiség tájolását is.

A természetes fény különböző tulajdonságokkal rendelkezik – az éles fény lágyabbá válik, ha visszaverődik.

Déli és nyugati fény
Ha a helyiség délre vagy nyugatra néz, egyes időszakokban éles és meleg természetes fény fogja érni a lakást. Ebben az esetben az ablakot a tetősík legfelső részén helyezze el oly módon, hogy a fény az átellenes falról verődjön vissza a helyiségbe. A visszaverődő fény minden esetben lágyabb, mint a közvetlen napsütés.

Északi és keleti fény
Ha azonban a helyiség északi fekvésű, a vissza-verődő fény hideg és funkcionális hatást kelt. Északi fekvés esetében előnyös, ha az ablakokat alacsonyan helyezik el, így az ablakok még kilátást is biztosítanak.
A keleti fekvésű ablakok szinte fürdenek a ragyogóan fényes pirkadatban, így ezeknek az ablakoknak a helyét különösen a háló- és a gyerekszobákban kell a nap szögének és pályájának figyelembevételével megválasztani.

/Forrás: velux.hu/

A beáramló fényt szabályozhatjuk különböző rolók, redőnyök, roletták – árnyékoló termékek – használatával.
Az egyre szélesebb termékkínálatban megtalálhatók fényzáró-, hővédő rolók egyaránt.

A fényzáró és hővédő rolók jó szolgálatot tesznek számunkra télen, nyáron egyaránt, a nyári nagy melegben akár 5 fokkal is mérhetünk tetőtérben kevesebbet, mint a hővédő roló használata nélkül.

 

Read previous post:
Burkolatok aljzatai – hogyan burkoljunk?

A padlóburkolatok aljzata olyan teherviselő szerkezet, amelyre a burkolatrendszert fektetjük, illetve ami ennek a rendszernek a súlyát az alatta lévő...

Close