Burkolat Kültér, kert Padlólap

Burkolatok aljzatai – hogyan burkoljunk?

A padlóburkolatok aljzata olyan teherviselő szerkezet, amelyre a burkolatrendszert fektetjük, illetve ami ennek a rendszernek a súlyát az alatta lévő födémszerkezet vagy a talaj felé átadja.

Az aljzat az aljzatbetonokból, a hő -és hangszigetelő rétegekből, az azokat védő betonrétegekből, és a rajtuk elhelyezett burkolatrendszerből áll.

Új építésnél vagy új aljzat kialakítása esetén az aljzat anyagát, az alkalmazott technológiát és a rétegrendet is a fölé kerülő burkolat határozza meg.

Félmeleg-melegburkolatoknál (parketta, linóleum, öntött padlók stb.) az aljzatnak teljesen simának kell lennie, míg a hidegburkolatoknál az aljzat és a burkolat közötti ragasztó réteg képes áthidalni az apróbb egyenetlenségeket.

Meglévő aljzat esetében viszont az aljzat típusa, magassága stb. határozza meg a burkolat típusát.

Az aljzatok csoportosítása:

    • helyzetük és elhelyezkedésük alapján: fal-padló, kültéri-beltéri

    • szívóképesség szerint: nedvszívó-nem nedvszívó

    • kötőanyag szerint: cement-gipsz-mésztartalmú

Az aljzatok típusai:

    • monolit (helyszínen készített) betonszerkezet

    • úsztatott aljzat (többszintes épületek födémszerkezeteinek -elsősorban- hangszigetelési tulajdonságainak javítására szolgáló rendszer kialakításához).

    • Esztrich rétegek (elsősorban kiegyenlítő, teherelosztó és koptató rétegként, burkolatok fogadó rétegeként).

Alapfelület

Az alapfelület az a felület, amelyre közvetlenül fektetjük a burkolatokat a segédanyag rendszer segítségével. Ma már az összes jelentősebb gyár kínál ilyen komplett rendszereket, és a tökéletes „együttműködés” érdekében célszerű azokat egységben használni.

Az Otthon Depo kínálatában több gyártó terméke is megtalálható, forgalmazunk – többek között – MAPEI termékeket, illetve az LB-Knauf termékeit is, az alapozóktól kezdve a vízszigeteléseken és a ragasztókon át a fugákkal bezárólag mindent.

Az alkalmazandó anyagok típusa függ az alapfelület és a burkolat tulajdonságaitól, továbbá a környezeti tulajdonságokat is figyelembe kell venni (hőmérséklet, páratartalom stb.)

 Az alapfelület csoportosítása:

    • típus szerint: beton, tégla, fa, fém, üveg, műanyag, esetleg egy már meglévő burkolat

    • szívóképesség szerint: nedvszívó, kevésbé nedvszívó, egyáltalán nem nedvszívó

A nedvszívó képesség befolyásolására használatosak – többek között – a különböző alapozók, tapadóhidak, előkészítve az aljzatot a burkolatok fogadására.

Az OtthonDepo.hu webáruház kínálatában minden burkolási felületre található alapozó, legyen az gipszkarton vagy vakolt fal (LB-Knauf Tiefengrund, Haftemulsion, MAPEI Primer G, Primer S). Speciális alapozó a kvarchomokkal dúsított alapozó, amit pl. abban az esetben használnak, ha az új hidegburkolatot egy már meglévő burkolatrendszerre fektetik (MAPEI Mapeprim SP, Mapeprim 1K, LB-Knauf Kontakt B Plus).

A másik jelentős alkalmazási terület a tapadóhidak esetében, amikor két – különböző időben készült – cement alapú réteg egymáshoz kötését segítjük elő, pl: aljzatbeton és padlókiegyenlítő esetében.

A félmeleg – és melegburkolatok esetében már említettük, hogy azok fektetéséhez tökéletesen sima aljzat szükséges, mert a hidegburkolattokkal ellentétben itt nincs olyan vastag ragasztóréteg, ami kiegyenlíthetné az aljzat egyenetlenségeit.

Erre kínálnak megoldást az aljzat vagy padlókiegyenlítő anyagok, melyek szintén széles választékban kaphatóak az Otthon Depo választékában: önterülő, gyorskötésű, kültéri-beltéri használatra, padlófűtéshez és különböző vastagságban alkalmazható (0-10-15-30mm).

 A burkolatok aljzataival és az alapfelületekkel szemben támasztott követelmények

Amit a burkolás megkezdése előtt mindenképpen ellenőriznie kell a szakembernek:

    • felületi egyenetlenségekuhcsaj

    • repedések

    • az alap nedvessége (kellően kiszáradt-e)

    • szilárdsága, porozitása

    • dilatációs hézagok megléte (ha szükséges)

    • az alap szennyezettsége (por, lakk, zsaluolaj stb.)

    • az alap és a helyiség hőmérséklete, illetve páraviszonyai

Dilatációs hézagok

A hőtágulási vagy dilatációs hézagok célja, hogy az adott szerkezeti elemet kettéosztva, annak hőmérsékleti hatásokra bekövetkező elmozdulásait mind vízszintes mind függőleges irányban is kiegyenlítse.

Ezeket a hézagokat nem elég csak a burkolaton alkalmazni, egészen a teherhordó aljzatig végig kell vezetni. A dilatációs hézag nem megfelelő kialakítása vagy hiánya esetén nem csak az aljzatbeton, hanem a rajta nyugvó rögzítőrendszer (ragasztók, fugák) és a burkolat is sérülhet.

Read previous post:
Hidromasszázs kislexikon

Hidromasszázs termékek kiválasztása esetén az ár mellett a felszereltség ami a leginkább befolyásoló tényező. Viszont tudjuk-e, hogy mi mit jelent....

Close