Ablak, árnyékoló Otthon, lakás Tető

Fény a tetőtérben tervezéssel, Velux tetőtéri ablakkal

A tetőtér tervezésénél sok szempontot figyelembe kell venni, köztük a bevilágító természetes fény mennyiséget is. A természetes fény beáramlására szolgáló felület és a helyiség alapterületének aránya határozza meg, hogy mekkora felület szükséges a természetes fény beáramlására biztosítani melyet rendeletben szabályoznak.

Az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet előírja a természetes fény számára biztosított felület, és a helyiség hasznos alapterületének arányát oktató helyiségekben, egyéb, tartós tartózkodásra használt helyiségekben, illetve felülről megvilágított (tetőtéri) helyiségekben is. Utóbbi 1:10 arány az előírás.
(Országos Településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló 253/1997.(XII.19.) Korm. Rendelet)

Az előírások alapján a Velux tetőtéri ablakok üvegfelülete összesen javaslatunk szerint a helyiség alapterületének 1/10-e kell, hogy legyen.

Velux tetőtéri ablak - felsőA tetőtér fényviszonyait rengeteg tényező befolyásolhatja. Az előírások figyelembe vételével is az egyes felületek – tetőtéri ablakok – mérete, elhelyezése és elosztása. Tehát a tervezéskor mind a tervezőnek, mind nekünk, tulajdonosoknak érdemes alaposan átgondolni, hogyan és hová, milyen méretű tetőtéri ablakokat tervezünk elhelyezni. A Velux tetőtéri ablakok többféle méretben, többféle nyitási lehetőséggel állnak rendelkezésünkre.

Figyelembe kell vennünk – a beáramló természetes fény biztosításán kívül – hogy a kitekintés megfelelően biztosított legyen, miközben a mélyebben fekvő lakrészek is megfelelően megvilágítottak maradjanak.

Velux disney árnyékolóA tetőtérben lévő megfelelő fényelosztás a kiválasztott tetőtéri ablakok (üvegfelületek) megfelelő elosztásával alakítható ki. Például, amennyiben a tetőgerinchez közel eső ablakok is szerepelnek a tervben, az a beljebb fekvő részek világosságát eredményezi. Ám ez esetben a kitekintés lesz korlátozottabb, hisz kinézni az alacsonyabbra helyezett tetőtéri ablakokon tudunk.
Megoldás lehet, hogy elhelyezünk a gerinc közelébe néhány felülvilágítót, melyek biztosítják a fény beáramlását, alacsonyabbra is helyezünk ablakokat, hogy ki tudjunk rajtuk tekinteni.

Ennek a kombinációnak az eredménye, hogy megfelelő fényviszonyok alakulnak ki a tetőtérben, a külvilág látványát élvezhetjük, valamint a helyiséget könnyedén kiszellőztethetjük, friss levegővel tölthetjük fel.

Velux tetőtéri ablak kínálatban bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kiviteleket, a hozzájuk alkalmas Velux árnyékolókkal együtt, legyen akár fényvédelem, hővédelem, árnyékolás-dekorálás, vagy energiaszabályozás a cél.

 

Read previous post:
Tradíció és innováció – Hansgrohe csaptelepek

Az eredetileg posztókészítő Hans Grohe 1901-ben a németországi Schiltachban megalapította fémlemeznyomó kisipari üzemét. Az otthoni fürdőszobák ekkortájt kezdtek divatba jönni,...

Close