Beltér Konyha

A mosogatótál kiválasztásának 4 lépése

A háztartás, a konyha fontos része a mosogató, még akkor is, ha mosogatógépet használunk. Az ideális mosogatótálca kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni, hogy mind esztétikai, mind használati igényeinket kielégítse.

Napjaink mosogatótálca kínálata igen széleskörű, lehet ovális, kerek, szögletes, ezen belül is többféle méret áll rendelkezésünkre, ill. egy, vagy kétmedencés változatok közül is választhatunk. Ezen felül anyagát, színét tekintve is hatalmas a választék, így az ideális mosogatótálca megtalálásához át kell gondolnunk igényeinket, fel kell mérnünk a rendelkezésre álló helyet is.

Az alábbi szempontok szerint érdemes átgondolni a mosogatótálca kiválasztását:

1. mosogatótál mérete

az ideális méretű mosogatótálnál egyik szempont a rendelkezésre álló hely, a másik pedig hogy mi a cél, mire fogjuk használni. Nem mindegy ugyanis, hogy napi rendszeres mosogatás a mosogatótálcában, vagy mosogatógépben történik, és a mosogatótál “csak” kiegészítő funkciót lát el ebből a szempontból.
Így tehát választhatunk egészen kicsi, pl. 44-45 cm-es szögletes, vagy kerek egy medencés mosogatótálat is, vagy ettől jóval nagyobbat, ha rendszeres mosogatásra használjuk, és a rendelkezésre álló hely engedi.

2. mosogatótál típusa

Lehetőségünk van 1 medencés, vagy 2 medencés mosogatót választani, vagy akár 1 medencés plusz csepegtetőtálcával, vagy 2 medencés plusz csepegtetőtálcával, vagy 1 mosogatótál, 1 gyümölcsmosó medence, és hozzá egy csepegtetőtálca. Ezen mosogatótálak formáját tekintve lehetnek kerek, szögletes, vagy ovális formájuak.
Sőt, akár sarok mosogatótálat is találunk az áruházak kínálatában!
Tehát, a mosogatótál kialakítását tekintve is több lehetőség áll rendelkezésünkre.

3. mosogatótál anyaga, színe

A legelterjedtebbek a fém (acél) mosogatótálak, ám gránit mosogatótálat, vagy kerámia anyagút is választhatunk.
A rozsdamentes acél mosogatótálak nagy előnye, hogy kiváló korrózió-, és karcállóak, könnyen tisztíthatóak, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, az esetleges vízkő is könnyen, nyom nélkül eltávolítható. Vigyázzunk azonban a sósav tartalmú tisztíószerek károsíthatják a felületét, foltosodást, elszíneződés okozhatnak.

A gránit mosogatótálak szintén könnyedén tisztíthatóak, ellenállóak a savas, lúgos tiszítószereknek is. Használat során ügyelni kell arra, hogy ne ejtsünk hegyes evőeszközt, nehéz tárgyat a mosogatóba, a mosogató sérülését okozhatja.

4. mosogató csaptelep, vízkiállás a mosogatótál szempontjából

Fali-, vagy álló mosogató csaptelep felszerelése szinte bármely mosogatótál esetében lehetséges. Ha álló csaptelep beszerelése szükséges, a mosogatótálon csaplyuk kerül elhelyezésre, melyre a csaptelep rögzíthető. Amennyiben a mosogatótálon nem került elhelyezésre gyárilag csaplyuk, ezt a megfelelő eszközzel kivághatjuk, kivágathatjuk, amennyiben a mosogatótálon ki van alakítva a lyuknak alkalmas terület. Az ilyen mosogatótálak fel vannak készítve a csaptelep felszerelésére, a helye ki van alakítva, de akár fali csaptelep esetén is választhatóak.

A mosogatótál kiválasztásánál is érvényes, hogy a praktikum és a design együttesen teszik az adott darabot ideálissá, így tehát ne spóroljunk az idővel, gondoljuk át céljainkat, mérjük fel a területet, és csak ez után vásároljuk meg a gondosan kiválasztott darabot, hogy hosszú évekig elégedettek legyünk konyhánk napi rendszerességgel használt darabjával.

Read previous post:
Praktikus és otthonos konyha 7+1 titka

A konyha az otthonunk szíve, az otthon lelke. A régi időkben a lakótér közepén helyezkedett el, itt égett a tűz,...

Close