Beltér Burkolat Csempe Konyha

Praktikus és otthonos konyha 7+1 titka

A konyha az otthonunk szíve, az otthon lelke. A régi időkben a lakótér közepén helyezkedett el, itt égett a tűz, mely a meleget, és az ételt “adta”. Mára már a konyha, étkező nem feltétlen az otthonunk közepén helyezkedik el, azonban szerepe központi jelentőségű.

Napjainkban találkozunk kisebb, nagyobb konyhával, ahol az étkező és a konyha egyetlen helyiségben van megoldva, és ez a helyiség a családi-, és társasági élet színtere is egy-egy otthonban.

A konyha a ház szíve, a családi, baráti összejövetelek helye, így a design és a praktikum egyaránt fontos szempont e helyiség tekintetében.

Tervezzük meg a konyhát 7+1 lépésben:

Tervezéskor át kell gondolnunk, hogyan, mire szeretnénk használni a konyhát. Főzünk, étkezünk e helyiségben, reggelinél, vacsoránál itt gyűlik össze a család, a hétvégi közös ebéd, és ezen kívül az ünnepi étkezések, baráti összejövetelek helyszíne is lehet.

1. a színvilág, stílus meghatározása
Tekintsük meg az aktuális trendeket, ám olyan színvilágot válasszunk, ami valóban közel áll a személyiségünkhöz. Egy hívogató, melegséget sugárzó, otthonos konyhában töltött idő mindenkit feltölthet energiával. Javasolt túlnyomóan világos színeket használni.
A konyha stílusához kapcsolódó korábbi cikkeink itt»

2. a fal a konyhában
A falburkolat a konyhapult, tűzhely környékén nemcsak design, hanem praktikum szempontjából is fontos, hisz főzés közben az esetlegesen kifröccsenő étel, sütőolaj könnyedén letörölhető róla. Többféle mintázatú és méretű konyhai csempe közül választhatunk. Modern vagy akár klasszikus konyhába is bátran választhatunk metro csempét. A csempe, falburkolat nélküli területek esetén a falfestékek végtelen számú variációi közül választhatunk.

3. a konyha padlója
A padlóburkolatok tekintetében többféle lehetőségünk van. Választhatunk hidegburkolatot, konyhába ajánlott padlólapot, vagy akár laminált padlót is. Mindenképp válasszunk magas kopásállóságú padlót. A legjobb, ha nagyon magas kopásállóságú gres padlólapot választunk, hisz nagyon strapabíróak, valamint könnyen tisztán tarthatóak. Például a famintás padlólapok természetes melegséget sugároznak, klasszikus és modern stílusú konyhákban is.

4. bútor, berendezés
A mai konyhai trendekben egyre nagyobb teret kapnak a fémek, a csillogás, így pl. az inox konyhagépek, konyhapult megteremtik a mai divat elvárásainak megfelelő konyhánkat.
Hatalmas a kínálat a konyhai csaptelepek terén is. Érdemes elgondolkodni a kihúzható kifolyófejjel ellátott konyhai csaptelep választásán. Ha többfunkciós konyhai csaptelep rendszert szeretnénk, ami hűt, fűt, és szűri is a vizet, és akár szódavizet is szolgáltat a család számára, akkor válasszuk a Grohe Blue Home Duo vízszűrős csaptelep rendszerét! Bővebben itt olvashat róla.

5. világítás
A tervezés alkalmával fokozottan figyeljünk arra, hogy a konyha munkaterületei a lehető legtöbb természetes fényt kapja. A konyha világításának megtervezésekor is e területekre kell különös figyelmet fordítanunk: tűzhely, konyhapult/munkapult, mosogató, hűtő. Tervezzünk például kiegészítő világításként pultmegvilágító lámpákkal is.

Konyhába például LED fényforrás választása ajánlott, ami igaz, hogy kezdetben nagyobb beruházást igényel, ám hosszú távon visszahozza az árát, a hosszú élettartamú LED izzóknak köszönhetően.

6. eszközök, konyhafelszerelés
a legfontosabb eszközök, berendezések – a hűtő, a tűzhely és a mosogató – között a lehető legkisebb távolság legyen, a szakács ne a konyhában, főzés közben tartsa a napi futóedzését.

7. kiegészítők
A konyha színvilágát, stílusát nagyban befolyásolják a kiegészítők, és azok színvilága. Gondolunk itt arra, hogy a székeken elhelyezett ülőpárna, az étkező asztal terítője, és /vagy asztali futó, az asztal közepén esetlegesen elhelyezett dekoráció, a konyharuha, az edényfogó kesztyű… mind-mind színben a konyha berendezésének szívilágához igazodjon, akár inverz színeket alkalmazva, akár egymástól nagyon eltérő, de mégis összeillő színekben.

+1 tippünk:

A konyha a családi-, közösségi élet színhelye is, ezért – amennyiben az étkező és a konyha nem egy helyiségben kapott helyet – a konyhába érdemes egy konyhaszigetet, vagy pihenőhelyet kialakítani, ahol a szakácsot szórakoztató társaság kellemesen elidőzhet.

 

Read previous post:
Apró fürdőszobánk is lehet felszerelt

Egy nagyon kicsi fürdőszoba is esetén is gondoljuk a célnak megfelelő elv mellett a desing-ra és a praktikumra is. Egy...

Close