Beltér Otthon, lakás Világítás

A nappali világítása, és a designra gyakorolt hatása

A nappali világítása design és praktikusság szempontjából is tervezést igényel, mivel e helyiség pihenésünk, valamint a családi-, társasági élet színtere is egyben. A nappali egy igazán univerzális, többfunkciós helyiség.

A legfontosabb, hogy a mennyezetre tervezzünk egy szórt fényű mennyezeti lámpát, függesztéket/csillárt, mely alkalmas az egész szoba/terület megvilágítására.

Globo Amy asztali lampa

A nappali központi világításánál alapkövetelmény, hogy megfelelően, élhetően bevilágítsa a teret. Ajánlott a térhez illeszkedő méretű központi világítást választani, a kis méretű központi világításnak szánt lámpa szegényes megjelenést kölcsönözhet egy nagy nappalinak. Válasszunk tehát a nappaliba bátran nagy csillárt, mennyezeti lámpát, design lámpát, így nagyvonalú kisugárzást érhetünk el.

A központi világítás mellett a nappaliba tervezzünk több, kiegészítő fényforrást. Ez mind design, mind praktikum szempontjából igen fontos.

Designelemként, és hangulatvilágításra például az álmenyezetben süllyesztett spot-ok kiváló, és igazán modern megoldást nyújtanak! A fali, vagy mennyezeti spotok szintén megfelelnek a célnak, tervezzünk velük.
Jó választás lehet a nappali stílusához illeszkedő fali lámpák elhelyezése is. Ha a nappaliban található divatos, különleges bánásmódot érdemlő kép, festmény, ezt/ezeket érdemes külön megvilágítani, például a kiemelendő tárgyra irányított mennyezeti vagy fali spot lámpával, vagy kifejezetten képmegvilágító lámpával. A hangulat fokozása mellett igazán figyelemfelkeltőek lesznek.

A praktikum figyelembe vételével gondoskodjunk olvasólámpáról, állólámpáról a kanapé közelében, olvasósarokban, hogy a pihentető, kikapcsoló olvasás, keresztrejtvény fejtés közben energiatakarékosan, mégis kényelmesen világítsunk. Az olvasósarok kialakítása, hangulatos megvilágítása romantikus hatást kelt.

A nappaliba bátran tervezhetünk egyéb hangulatvilágítást is. Egy-egy lávalámpa, sólámpa meghitt hangulatot teremt, sejtelmesen romantikus fénybe borítják a helyiséget önmagukban használva.

Mivel a nappali egy univerzálisnak mondható helyiség otthonunkban, többféle, külön-külön is kapcsolható, üzemeltethető világítással tervezzünk! A dugaljak elhelyezésénél és számának meghatározásánál is vegyük ezt figyelembe, nehogy kábelrengeteg legyen a vége a kívánt világításnak falak mentén.

 

Read previous post:
Otthonunk világításának megtervezése

A világítótestek, lámpák elhelyezésének tervezésekor gondolkodjunk kiegészítő világításban és központi világításban egyaránt, hisz a praktikusság és a design elengedhetetlen elemei.

Close