Beltér Konyha Világítás

Világítás a konyhában és étkezőben

Mindennapjaink fontos része a fény és így a megfelelő világítás. A világítás megtervezésekor figyelembe kell vennünk a desing mellett azt is, hogy napi teendőinket kényelmesen, elegendő fénynél végezhessük, főként a konyhában, étkezőben fontos ez, testi épségünk érdekében is.

Egészségünkre, életenergiánkra, energikusságunkra nagy hatást gyakorol a természetes fény mellett a beltéri világítás minősége is. Otthonunk világításának így nem csak esztétikailag, hanem funkcionálisan is maximálisan be kell töltenie a szerepét.

Nem csak építkezés, felújítás során is, már a vásárlás előtt határozott tervekkel érdemes rendelkeznünk arról, hogyan lesz berendezve egy-egy helyiség. Ehhez igazítsuk a világítás kialakítását.

Az étkezőbe például az asztal fölé tervezzünk mennyezeti lámpát, függesztéket, ezzel biztosítva az étkezések kényelmét, az étel esztétikai étvágygerjesztő hatását, és az asztalnál ülők hangulatát.

Tehát határozzuk meg, hol fogjuk elhelyezni az étkező asztalt, e fölé tervezzük a világítást.

Kiegészítő világításként, a hangulat fokozására fali lámpát, vagy a mennyezetbe beépített spotokat is bátran tervezhetünk az összképbe.

Az étkező megvilágításától fontosabb, körültekintőbb tervezést igényel a konyha világításának megtervezése. Általánosságban a konyha közepére, a mennyezetre tervezzünk központi világítást, mely lehet mennyezeti lámpa, vagy akár függeszték, ami szórt fényével az egész konyhaterületre megfelelő fényt biztosít.

Kiegészítésként álmennyezetben sűlyesztett spot-okat is elhelyezhetünk, melyek külön kapcsolóval akár hangulatvilágításként is üzemelhetnek, a vacsora végeztével a rendrakás utáni pihenéshez.

A süllyesztett spot-ok akár irányított fényként, pult felett, a munkalap megvilágítását is szolgálhatják. A pult megvilágítás a legfontosabb a konyhában, ne hagyjuk ki a tervezésből. E célra akár pultmegvilágító lámpát is választhatunk. A mosogató fölé is helyezzünk megfelelő fényű vilígítótestet!

Bár nem világítás, de fontos terveznünk a dugaljak mennyiségével, és elhelyezésével is, melyek a konyhagépek, hűtő, mosogatógép, egyéb elektromos konyhai eszköz áramellátását fogják biztosítani! Ne spóroljunk a konektorokkal, a kábeldzsungel a konyhában nem csak kényelmetlen, veszélyes is lehet.

A konyha, és az étkező életterünk kiemelten fontos része a megfelelő világítás szempontjából is, hisz otthonunkban e helyeken töltjük szinte a legtöbb időt. Szánjuk rá az időt, gondoljuk át, tervezzük meg céljainkat, hogy kényelmes és hangulatos környezetet teremthessünk a megfelelő fénynek köszönhetően.

  

Read previous post:
A nappali világítása, és a designra gyakorolt hatása

A nappali világítása design és praktikusság szempontjából is tervezést igényel, mivel e helyiség pihenésünk, valamint a családi-, társasági élet színtere...

Close