Beltér Otthon, lakás Világítás

A többfunkciós hálószoba világítása

Napjainkban a hálószobaként használt helyiség több funkciót is betölt: ez a helyiség a nappali, a “gardrób”, vagy akár az otthoni irodánk is, valamint a háló egyben. Így szükséges az, hogy többféle fényforrást biztosítsunk e többfunkciós szobában.

A többfunkciós háló (vagy hívhatnánk nappalinak is) többféle fényforrást igényel:
– általános világítás
– erős fény, jó színvisszaadással
– koncentrált, meleg fény

Ahhoz, hogy e háromféle fényforrást kialakítsuk, megfelelő lámpatesteket, valamin megfelelő fényű izzókat kell vásárolnunk.

Globo Harald függeszték (csillár)

Az általános fényforrást – ha pl. nappali funkciót is ellátja a hálónk – használjuk napi rendszerességgel, családi összejövetelekkor, takarításnál, beágyazásnál. Erre a legoptimálisabb választás egy mennyezeti lámpa, vagy csillár, mely szórt fényt biztosít, egyenletesen világítja be a helyiséget.

Az erős fényre, jó színvisszaadással akkor van szükségünk, ha az öltözőnk, gardróbunk is egyben e helyiség. A megfelelő színvisszaadást CRI vagy Ra értékkel mérjük, ez az érték megmutatja, hogy az adott fényforrás mennyire képes visszaadni a megvilágított tárgyak színét. (A termékszetes fény Ra értéke 100-as.)
Ilyen, jó színvisszaadású erős fényre pl. ruhásszekrény megvilágítása esetén lehet szükségünk.

Választhatunk spotlámpát, akár LED spotlámpát is, melyek energiatakarékosságuk mellett magas Ra értékkel rendelkeznek.

Globo Newcastle álló lámpa

A koncentrált meleg fényre főként esténként, olvasólámpa, éjjelilámpa gyanánt lehet szükségünk.

A meleg fény ugyanis nem zavarja meg a melatonin termelést, nem zavarja meg a normál alvási ritmusunkat.

Figyeljünk arra, hogy véletlenül se válasszunk kék fényforrást éjjeli lámpaként, mert a szervezet természetes, nappali hideg fénynek veszi, így gátolja a melatonin termelést, nehezebben alszunk el.

Tehát ágy melleti olvasólámpát is tervezzünk a többfunkciós hálóba/nappaliba, meleg fénnyel, mely lehet akár klasszikus éjjeli lámpa, vagy akár állólámpa is. Utóbbi design szempontjából is tökéletes választás, amennyiben hálószobánk egyben a nappalink is.

A megfelelő lámpatestek, fényforrások kiválasztása, és azok optimális használata nagyban hozzájárul általános pozitív közérzetünkhöz, otthonunk barátságos kisugárzásához, válasszunk tehát körültekintően világítást.

Globo Amy asztali lámpa

Read previous post:
Világítás a konyhában és étkezőben

Mindennapjaink fontos része a fény és így a megfelelő világítás. A világítás megtervezésekor figyelembe kell vennünk a desing mellett azt...

Close