Beltér Otthon, lakás Világítás

A többfunkciós hálószoba világítása

Napjainkban a hálószobaként használt helyiség több funkciót is betölt: ez a helyiség a nappali, a “gardrób”, vagy akár az otthoni irodánk is, valamint a háló egyben. Így szükséges az, hogy többféle fényforrást biztosítsunk e többfunkciós szobában.

A többfunkciós háló (vagy hívhatnánk nappalinak is) többféle fényforrást igényel:
– általános világítás
– erős fény, jó színvisszaadással
– koncentrált, meleg fény

Ahhoz, hogy e háromféle fényforrást kialakítsuk, megfelelő lámpatesteket, valamin megfelelő fényű izzókat kell vásárolnunk.

Globo Harald függeszték (csillár)

Az általános fényforrást – ha pl. nappali funkciót is ellátja a hálónk – használjuk napi rendszerességgel, családi összejövetelekkor, takarításnál, beágyazásnál. Erre a legoptimálisabb választás egy mennyezeti lámpa, vagy csillár, mely szórt fényt biztosít, egyenletesen világítja be a helyiséget.

Az erős fényre, jó színvisszaadással akkor van szükségünk, ha az öltözőnk, gardróbunk is egyben e helyiség. A megfelelő színvisszaadást CRI vagy Ra értékkel mérjük, ez az érték megmutatja, hogy az adott fényforrás mennyire képes visszaadni a megvilágított tárgyak színét. (A termékszetes fény Ra értéke 100-as.)
Ilyen, jó színvisszaadású erős fényre pl. ruhásszekrény megvilágítása esetén lehet szükségünk.

Választhatunk spotlámpát, akár LED spotlámpát is, melyek energiatakarékosságuk mellett magas Ra értékkel rendelkeznek.

Globo Newcastle álló lámpa

A koncentrált meleg fényre főként esténként, olvasólámpa, éjjelilámpa gyanánt lehet szükségünk.

A meleg fény ugyanis nem zavarja meg a melatonin termelést, nem zavarja meg a normál alvási ritmusunkat.

Figyeljünk arra, hogy véletlenül se válasszunk kék fényforrást éjjeli lámpaként, mert a szervezet természetes, nappali hideg fénynek veszi, így gátolja a melatonin termelést, nehezebben alszunk el.

Tehát ágy melleti olvasólámpát is tervezzünk a többfunkciós hálóba/nappaliba, meleg fénnyel, mely lehet akár klasszikus éjjeli lámpa, vagy akár állólámpa is. Utóbbi design szempontjából is tökéletes választás, amennyiben hálószobánk egyben a nappalink is.

A megfelelő lámpatestek, fényforrások kiválasztása, és azok optimális használata nagyban hozzájárul általános pozitív közérzetünkhöz, otthonunk barátságos kisugárzásához, válasszunk tehát körültekintően világítást.

Globo Amy asztali lámpa

More in Beltér, Otthon, lakás, Világítás
Világítás a konyhában és étkezőben

Mindennapjaink fontos része a fény és így a megfelelő világítás. A világítás megtervezésekor figyelembe kell vennünk a desing mellett azt...

Close