Beltér Világítás

A világítás szerepe otthonunkban

Az élethez elengedhetetlenül fontos a fény és a sötétség körforgása. Rohanó világunkban azonban a sötét napszakokban is szükségünk van a megfelelő megvilágításra akár otthonunkban, akár munkahelyünkön. A világítás otthoni teendőink elvégzéséhez is szükséges, így a világítás tervezésénél feltétlenül figyelembe kell vennünk, hogy az adott helyiségben milyen tevékenységet szeretnénk végezni.

Mind a természetes, mind a mesterséges fény hatása befolyásolja hangulatunkat, így egészségünket is. A természetes fény az, amire szerveztünknek szüksége van, ezért igyekezzünk otthonunkat úgy kialakítani, hogy egy-egy napon minél több természetes fény juthasson be.

Otthonunk adottságai miatt előfordul, hogy sajnos nem az ideális a természetes fény bejutása, ekkor is – és általában is – törekedjünk arra, hogy a mesterséges fény mind inkább hasonlítson a természetes napfényre. A hagyományos villanykörték és a halogén spot-ok fénykibocsátása egészségesebb, ám energiafogyasztásuk magas, ám a LED izzók választásával az egészséges fénykibocsátást és a maximális energiahatékonyságot is meg tudjuk teremteni.

Globo Tobias függeszték

Mivel a beltéri világítás teendőink elvégzéséhez, vagy a pihentető tevékenységek végzéséhez szükséges, a világítás tervezésénél vegyük figyelembe, hogy helyiségenként eltérő igényeknek kell megfelelnie.

Az ebédlőben általában elegendő egy központi mennyezeti lámpa vagy függeszték, mely az étekezőasztalt megvilágítja.

A konyhapult megvilágítására is fontos figyelmet fordítani a tervezésnél, így konyhába ajánlott például pultmegvilágító lámpát beszerelni. Jó megoldás lehet még a pult feletti konyhaszekrénybe, falba sűllyesztett spot-ok alkalmazása, vagy mennyzei, fali irányított spot lámpák használata a konyhapult megvilágítására.

Globo Newcastle álló lámpa

A dolgozószobában a központi mennyezeti világítás mellett asztali lámpákkal, esetleg további kiegészítésként állólámpával is tervezzünk.

A nappali világításának tervezése már egy összetettebb feladat, ám szabadabb, kreatív megoldásokat is könnyedén alkalmazhatunk. A nappaliban a megfelelő központi világítás mellett a pihenésünk, szórakoztatásunk érdekében a kiegészítő, hangulatkeltő világítótestek használata az, ami varázslatos, vagy éppen romantikus, vagy esetleg party-hangulatot teremthet.

Tervezzünk bátran fali lámpával, állólámpákkal is, és egyéb hangulatkeltő világítás használata is nagy szerepet tölt be az alkalomhoz és a helyiséghez illő hangulat megteremtésében. A spotlámpák is modern, hangulatos miliőt teremtenek. Sőt, varázslatos hangulatot teremthetünk egy-egy színes ledszalag / led tömlő fényeivel.

A világítás tervezésénél a következőkre figyeljünk:

  • Vegyük figyelembe, hogy az adott helyiségben milyen tevékenységet fogunk végezni jellemzően.
  • Besugárzó természetes fény helye, mikor tartózkodunk jellemzően az adott helyiségben, mennyi és milyen erősségű fény szükséges.
  • Milyen fényforrásokat szeretnénk, mi lesz a funkciója: központi (általános) világítás, irányított fény (pult megvilágítása, olvasólámpa, pipere terület világítása); hangulatvilágítás

A megfelelő világítás nagyon fontos szerepet tölt be egy-egy helyiség design-jában, és funkciójában, ám sokszor mégis megfeledkezünk ennek megtervezéséről. Ugyanis csak egy jól megvilágított helyiségben érvényesül a gondos lakberendező kezek által megalkotott berendezés, valamint így tudja az adott helyiség a tervezett funkcióját tökéletesen betölteni a nap bármely szakában.

Globo mennyezeti lámpa

Read previous post:
Rusztikus, bronz csaptelep kollekció

Akik kedvelik a klasszikusan mediterrán, vagy a vintage stílust, esetleg retro hangulatú otthonra vágynak, azok számára a megfelelő csaptelepek kiválasztása...

Close