Beltér Otthon, lakás Tél Világítás

Otthonunk biztonságáért karácsonyi ünnepek idején

Karácsonykor, az ünnepek idején fokozottan ügyeljünk otthonunk, családunk biztonságára, hisz a szerteágazó feladatok közepette, és az ünnepi meghitt nyugalomban hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni a hangulatot megteremtő kiegészítők, gyertyák biztonságos használatára.

Ebben az időszakban sajnos megszaporodnak a lakástüzek a felügyelet nélkül hagyott nyitott égésterű kandalló, gyertyák, karcsonyfa égő, egyéb, elektromos dekorációs berendezések miatt. Néhány tippel segítünk, hogy az ünnep valóban békében, meghitt nyugalomban telhessen.

Kandallóval fűteni valódi varázslat, a tűz látványa, a melegség, a tüzfa ropogása valósággal elvarázsolja a környezetet. Kandalló használata esetén a következőkre ügyeljünk:
– ne maradjanak a kandalló közelében éghető anyagok (pl. szőnyeg)
– ne helyezzünk bútort a kandalló közelébe (még helyhiány miatt ideiglenesen sem!)
– borítsuk a kandalló előtti területet tűzálló anyaggal, burkolattal
– a tüzifát helyezzük távolabbra, esetleg a kandalló mellé, az esetlegesen kipattanó parázs nehogy lángra lobbantsa

Gyertya a karácsonyi vacsoránál, gyertyával bevilágítani a helyiséget a vacsora utáni beszélgetés idejére varázslatos élmény, meghitt beszélgetéseket eredményez. Figyeljünk a következőkre, hogy zavartalanul társaloghassunk:
– a gyetyát tűzálló felületre (gyertyatartóra, tálkára) helyezzük
– ha elhagyjuk a helyiséget, minden gyertyát oltsunk el
– lefekvés előtt mindig ellenőrizzük, nem maradt-e égve gyertya a lakásban

A karácsony és a karácsonyfa elengedhetetlen tartozéka a karácsonyfa égősor, egyéb elektromos karácsonyi dekorációk. Hangulatot termemtenek, fényük elkápráztat, megteremti a karácsonyi csodában való hitet. Figyeljünk a következőkre:
– ellenőrizzük az égősort, egyéb elektromos dekorációs berendezést, hogy megfelelően működik-e
– ne használjuk vizes helyiségben, vízközelben
– ha elmegyünk otthonról, kapcsoljuk le az elektormos dekorációs eszközöket
– lefekvés előtt kapcsoljuk ki az elektormos égőket, dekorációs elemeket
Ha elektronikai eszköz közelében tüzet észlelünk, soha ne próbáljuk meg vízzel oltani! Használjunk poroltót, amennyiben a tűz még akkora, hogy mi magunk is meg tudjuk fékezni. Használható lehet vaskos vászonnal a tűztől elvonni az oxigént, letakarni vele, hogy elfojthassuk. Vigyázzunk azonban, kisebb tüzek esetén bevállhat, de szükség esetén hívjunk tűzoltót, és hagyjuk el otthonunkat haladéktalanul.

Kis odafigyeléssel szinte gyerekjáték a lakástűz megelőzése, hisz az odafigyelésen múlhat, hogy odavész-e egy fél élet munkája, az otthonunk.

Read previous post:
Romantika, monumentális természetesség Sintesi Marmolada burkolattal

A kőburkolatok leginkább a mediterrán stílus kedvelőit nyűgözik le, ám a természet közelségét szimbolizáló burkolatok tökéletesen beilleszthetőek szinte bármilyen stílusba....

Close