Beltér Otthon, lakás

Szárazépítészet: gipszkarton falak – a gipszkarton típusai

Rohanó világunkban a lakberendezési trendek, az otthon légterével, légtereivel kapcsolatos egyedi igények folyamatosan változnak. Újabb és újabb irányzatok ütik fel fejüket, így fontos, hogy otthonunk is könnyen megújulhasson, hogy követni tudjuk a trendeket. Legegyszerűbben szárazépítészeti megoldásokkal, vagyis gipszkarton falazással alakíthatjuk ki, vagy alakíthatjuk át életterünket.

A változatos igények és célok függvényében más és más típusú gipszkartont, és kiegészítőket kell választanunk. Na de milyen lehetőségeink vannak? Mutatjuk!

A gipszkarton típusai:

  • Normál gipszkarton: kizárólag száraz helyiségekbe javasolt, korlátozottan tűzálló, natúr színű.
  • Impregnált gipszkarton: bevonatának köszönhetően ellenáll a vizes, párás környezetnek, vizes helyiségekbe ajánlott. Jellemzően zöld színben kapható.

  • Tűzgátló gipszkarton: magasabb a tűzellenállási foka, azonban vizes helyiségben nem ajánlott. Tűzveszélyes helyeken javasolt a használata. Színe piros vagy rózsaszín.
  • Tűzgátló – impregnált gipszkarton: tűzgátló és az impregnált gipszkarton egyben. Többnyire zöld színű, piros nyomattal.
  • Terhelhető, ütésálló, építőlemez: nevéből adódóan jó teherbíró és ütésálló. Belső falakhoz ajánlott. Jellemzően polcok, tv-k és egyéb bútorelemek biztonságos rögzíthetőségét biztosítja.
  • Hajlítható gipszkarton: íves felületek kivitelezésére jelent megoldást. A gyártása során ez egy extra réteget kap kívülről, ezért hajlíthatóvá válik. Egyetlen hátránya, hogy a rugalmassága
    miatt a beépítés nehezebb, mint a merev lapoké.
  • Hanggátló gipszkarton: magas fokú hanggátlási tulajdonsága mellett nagyon jó a tűzálló képessége. Zajosabb helyekre mindenképpen ezt ajánljuk, amennyiben a zaj elnyomása az elsődleges szempont.
  • Levegő tisztító gipszkarton: tökéletes választás nagyvárosokban vagy zsúfolt terekben, ahol a normál szellőztetés nem elégséges. Alkalmazásával a bekerülő káros anyagok nem jutnak vissza a helyiség levegőjébe, tehát nem keringeti ezeket. A használati idő és új kezelés során pl. festés nem csökkenti a hatását.
  • Hűtő-fűtő gipszkarton: a normál gipszkartonnál vékonyabb kivitel, sűrűsége és hővezető képessége azonban nagyobb. Kiválóan alkalmazható hűtő-fűtő felületek burkolására.

Inspiráció:

 

Read previous post:
Szárazépítészet: Mire jó a gipszkarton? Hogyan válasszak?

Mindannyian találkoztunk már a gipszkartonnal, mint falazóelemmel, ami nem meglepő, hisz hazánkban is évtizedek óta előszeretettel használják válaszfalak építésére mind...

Close