Beltér Otthon, lakás

Szárazépítészet: Mire jó a gipszkarton? Hogyan válasszak?

Mindannyian találkoztunk már a gipszkartonnal, mint falazóelemmel, ami nem meglepő, hisz hazánkban is évtizedek óta előszeretettel használják válaszfalak építésére mind a lakosság, mind az építkezést kivitelező szakemberek. Töretlen népszerűségének oka, hogy a kivitelezés könnyebb, gyorsabb, tisztább, mint például téglával falazás esetén. 

A gipszkarton építkezés, felújítás során többféle igény megvalósítására kínál megoldást.

A gipszkartont alkalmazása főként válaszfalak kialakításánál elterjedt, ám pengefalaknál, emellett álmennyezetek és térdfalaknál is gyakori a használatuk.

Válasz-, és térelválasztó falak gipszkartonból

A válaszfalak építésével a nagyobb belső teret különálló helyiségekre tudjuk osztani. Az így készült gipszkarton falak teljes mértékben megfelelnek a tűzvédelmi, statikai, akusztikai és
egyéb előírásoknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszfalak és a térosztó falak nem teherhordó, hanem önhordó belső falszerkezetek.

A válaszfal tervezésénél az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk:

  • a nedves technológiájú építési folyamatok befejezése és kiszáradása,
  • a födém teherbíró képessége,
  • az épület lezárása (a nyílászárók behelyezésre kerültek-e),
  • a padló és a mennyezet egyenessége,
  • az elektromos szerelvények beépítésének betervezése.

Emelt hanggátlású falak gipszkartonból

Megfelelően kiválasztott hangszigetelő szerkezetekkel hatékonyan védekezhetünk a külső zajok ellen.
Emelt hanggátlású falakról akkor beszélünk, ha a szerkezeti vastagságok megtartásával magasabb hangszigetelési értéket tudunk elérni.

Gipszkarton álmennyezet

Az álmennyezet kiválóan alkalmas arra, hogy a kábelezést eltakarjuk. Természetesen az álmennyezet is lehet hang- és hőszigetelő. A gipszkarton használata növeli a kreatív elképzelések megvalósíthatóságát: különböző formában kialakíthatunk mennyezeti hangulatvilágításokat, párkányokat, illetve hangszórókat, hangtechnikai eszközöket is be tudunk építeni.

Tetőtér beépítés gyorsan, hatékonyan

Ma már a tetőtér beépítése sem jelent akadályt gipszkartonnal. Egy ilyen átalakítással plusz élettér érhető el, így ha bővül a család, egy esetleges költözés és annak költségei csökkenthetőek. Minden szükséges elem beszerezhető hozzá komplett rendszerben: térdfal, ferde tetősík és mennyezeti elemek, tetőtéri ablak, hőszigetelés.

Mire figyeljünk gipszkarton fal típusának kiválasztásakor?

  1. Szabályok, előírások: a szakhatóság előírhatja, hogy milyen lapok alkalmazhatóak a kivitelezéskor, ezért mindenképpen tájékozódjunk a tervezés és anyagvásárlás előtt.
  2. Nedvesség: fontos átgondolnunk, hogy az a helyiség, ahol gipszkarton lapokat alkalmazni kívánjuk, mennyire lesz párának/nedvességnek kitéve (pl. konyha, vizesblokk, fürdőszoba).
    Amennyiben ilyen hatással kell számolni, a gipszkarton típusok közül olyat kell választanunk, amely impregnált (víztaszító) tulajdonsággal rendelkezik
  3. Hangszigetelés: a helyiség típusától és a külső környezet függvényében célszerű megállapítanunk, hogy mennyire szükséges hangszigetelő funkciót is ellátnia az építésre kerülő falnak. Abban az esetben, ha forgalmas helyen lakunk vagy a helyiséget mi használjuk zajos tevékenységre, fokozottan ajánlott a hanggátló gipszkarton lapok használata. A hanggátló lapoknak köszönhetően a zavaró zajok sok esetben minimálisra redukálhatóak vagy teljesen megszüntethetőek otthonunkban.
  4. Tűzvédelem: a tetőtér beépítésénél nem minden esetben feltétel, de erősen javasolt, hogy tűzgátló tulajdonsággal rendelkező lapot vásároljunk. Emellett fokozottan tűzveszélyes helyeken sok esetben előírás vagy ajánlott ezek beépítése. Legegyszerűbb példa erre a konyha, ahova tűzgátló, de elhelyezéstől függően a tűzgátló-impregnált gipszkarton választása a legjobb döntés.

Gipszkarton falak építéséhez és a szárazépítészethez kapcsolódó egyéb kiegészítőkre is szükségünk lesz: profilok, kiegészítő elemek, szerszámok, speciális nyílászárók. A szakkereskedésekben akár a szakképzett eladók tanácsai alapján is megtalálhatóak e kiegészítők.

A gipszkarton falazás, azaz az összeszerelés, tehát a fémváz és a gipszkaron lapok összerakása csavarozással történik, így gyors és tiszta kivitelezést tesz lehetővé otthonunk bármely helyiségében. Párás, nedves helyiségekben (pl. konyha, vagy fürdőszoba) is használhatunk gipszkartont, azonban arra figyelni kell, hogy impregnált tulajdonsággal rendelkezzen az adott típus.

Forrás: ujhaz.hu

További kreatív ötletek a gipszkarton felhasználására»

Read previous post:
Szárazépítészet: otthonunk átalakítása időhatékonyan

Házunk, lakásunk felújítására, átalakítására sok-sok megoldás rendelkezésre áll, melyek segítségével életterünk kialakítása lehet egyszerű is. Az egyik legnépszerűbb megoldás a...

Close