Burkolat Kültér, kert

A valódi fa burkolat helyett praktikus alternatívák

A fa, deszka burkolatok népszerűsége töretlen. Szépek, természetes kisugárzásúak, közelebb érezzük magunkat a természethet, nyugalmat sugároznak. Ám a valódi fa burkolatok odafigyelést, karbantartást igényelnek, és igen költséges a minőségi valódi fa burkolat megvásárlása és kivitelezése, mindezeken túl a karbantartása is.

Azért használunk természetes fa hatású burkolatokat, hogy a fa nyújtotta szépséget ötvözzük a tartós, karbantartásmentes – és pénztárcabarát – megoldással.

Ma már nem csak beléri, de a kültéri fa hatású burkolatok terén is hatalmas választék áll rendelkezésünkre, mind mintázatot, mind anyagát tekintve.

Fa kompozit teraszburkolattal például könnyedén összeköthetjük a nyitott nappalit a kertünkkel. A kert pedig akkor a legszebb, ha sok zöldterület van benne, virágokkal, fákkal ötvözve.

A zöld pázsitba beékelhetünk közlekedő utakat, kerti pihenő, étkező területeket, melyek burkolata akkor a legszebb, ha illik a környezethez, így kézenfekvő a fa hatású burkolat. A manapság oly divatos kerti nappalik, nappali hatású teraszok szilárd burkolata kényelmünk és a kerti bútorok érdekében is fontos szerepet kap.

Összefoglalva tehát a kerti, kültéri burkolat lehet akár valódi fa, de lehet kerámia, gres lap, vagy akár WPC (fa kompozit) burkolat is. A valódi fa burkolatok hátrányait elkerülhetjük ez utóbbi bármely burkolattípus választásával.

A kültéri fahatású mázas kerámia, vagy gres padlólapok teljesen megegyeznek a beltéri társaikkal, azzal a különbséggel, hogy fagyállóak, ami a kültéri felhasználás miatt nagyon fontos tényező.

Ezek a fahatású brukolatok szinte megszólalásig hasonlítanak a valódi fára, így a design természetközeli, kertünkbe tökéletesen illeszkedő lehet. A valódi fával ellentétben azonban nem igényelnek különleges karbantartást, ápolást. Arra azonban figyelnünk kell, hogy sík beton felületre burkoljuk, mindenképpen kültérre alkalmas fagyálló, flexibilis csemperagasztó és fugázóanyag használatával.

A kerti utakhoz használhatunk fahatású tipegőket, melyek színezett betonból készülnek.

Fabrostone Rönk tipegő

Vagy a 2 cm-es fahatású greslapok is tökéletes megoldást nyújtanak, amelyeket helyezhetünk fűre, kavics-, vagy homokágyba is, mindenféle ragasztóanyag használata nélkül.

Ha nem szeretnék eltávolodni teljesen a valódi fától, a WPC burkolatok jelentenek közetes megoldást. Ezek fa-műanyag kompozit anyagból készülnek, és akár rendszerben is megvásárolhatóak. Alkalmasak tereszra, kerti pihnőszigetek burkolataként, sőt, akár a medence, jacuzzi köré is helyezehetjük.

WPC, Műanyag Fa kompozit teraszburkolat

A kültéri, fa hatású brukolatok tárháza látván az eredménynek csupán a fantáziánk szabhat határt.

Read previous post:
Modern, minimalista stílus az építészetben – a fekete szín térhódítása

A modern, minimalista stílus igen közkedvelt az építészedben, és a lakberendezésben egyaránt. Fő jellemzője a természetközeliség, a színek harmóniája, és...

Close