Burkolat Kültér, kert Otthon, lakás

Kerti pihenő kialakítása

Beköszöntött a tavasz, rügyeznek a fák, lassan, de biztosan nyílnak a virágok, és néhány hét múlva előkerülnek a pincékban, kamrákban kitelelt növényeink. Ha kerti pihenő kialakításán gondolkodunk, itt az ideje megtervezni, kialakítani azt, míg a növények még pihenek egy kicsit.

Legtöbbünk számára a kerti pihenő a kikapcsolódás színtere, legyen az a nyugalom vagy a társasági élet színtere.
A pihenőhelyet övező zöld növényzet, cserepes vagy kerti virágok mind-mind hozzá tartoznak e milliő varázsához.
Ha még nem rendelkezünk kerti pihenőhellyel, érdemes kialakítani még a kerti virágok elültetése, és a pincékben, kamrákban még “telelő” növények napfényre kerülése előtt, ami már tényleg csak néhány hét lehet.

Mivel a rendelkezésre álló hely, és főként igényeink határozzák meg a leendő kerti pihenőhelyünk jellegét, elsőként döntsük el, hogy mit szeretnénk:

nyugalom szigete, pihenésre, romantikázásra szolgáló hely
társasági események, kerti party-k színtere

Nyugodt pihenés, romantika, olvasgatás tere

kerti-piheno-romantikusMivel fokozottan a nyugalmunk, világtól való elvonulás  a cél, igyekezzünk a háztól minél távolabb kialakítani. Övezzék bokrok, zöld növények, szolid, illatos virágok, melyek látványa önmagában kiragad a hétköznapokból.

A pihenő, ülő alkalmatosság lehet fix, épített rusztikus ülőpad, kovácsoltvas pad, vagy akár összecsukható szék, asztal, esetleg nyugágy is. Az ülő/pihenő alkalmatosságot – amennyiben fix épített elemről van szó – semmiképp ne helyezzük gyümölcsfa, fenyőfa alá, a lepotyogó gyümölcs, lecsöpögő gyanta, lehulló tobozok élvezhetetlenné, majd használhatatlanná teszik a pihenőhelyet.

Burkolatként használjuk lehetőség szerint szilárd burkolatot, térkövet, udvarkövet, kültéri járólapot, hisz nyári eső után a friss illat csábító, nyugtatólag hat, ám az esetleges sár kellemetlen élményt okoz. A pihenőhelyig vezessen térkővel burkolt, vagy kaviccsal szórt út, ösvény, egyrészt az említett sár, valamint a járkálás miatt kikopó gyep elkerülése érdekében.

A közlekedő utat, a pihenőhely környezetét érdemes kivilágítani, egy-egy nyári estén a kültéri világítás mellett kellemeset beszélgethetünk kedvesünkkel a szabadban.

Társasági élet színtere

kerti-piheno-pergolaPraktikusabb, ha a ház közelébe tervezzük a kialakítását, hisz társaság esetén vendéglátás, étel-, ital készítés, fogyasztás is nagy szerepet játszik az összejövetelben. Fontos a konyha, a víz valamint a mellékhelyiség közelsége a társaság és a vendéglátó számára is.

A burkolatunk legalább a tervezett asztal alatt és körülötte minimum 1m -re körben legyen szilárd burkolat, valamint a közlekedő utak is legyenek burkolt, jól járható utak, hisz várhatóan tányérokkal, poharakkal, étellel a kezünkben kell majd rajtuk – megfelelő burkolat esetében nem – egyensúlyoznunk.

A burkolat lehet térkő, udvarkő, kültéri járólap, melyek tisztítása, tisztán tartása is egyszerű. A térkövet, udvarkövet impregnáljuk mindenképpen, így elkerülhető az esetleges kiömlő étel-, és italfoltok burkolatba való beleivódása.

Társasági pihenő esetén tervezzünk kerti sütővel is, hisz bármennyire is egyszerű, egy-egy kora tavaszi nyársalás szinte bármilyen társaság számára vonzó lehet. Nem beszélve a bográcsgulyás főzésről, grillezésről a szabadban. Praktikus lehet, ha a kerti sütő tetejére készíttetünk fából fedlapot, így akár asztalként is funkcionálhat használaton kívül, egy-egy kerti party alkalmával.

Gondoskodjunk megfelelő kerti világításról, hisz a kerti társasági összejövetelek sokszor sötétedésig, vagy azon túl nyúlnak.

Kerti szobrokkal fokozhatjuk a látványt mind a nyugalom sarok, mind  társas együttlétet szolgáló pihenőhelyek környékén, vagy az oda vezető úton.

A kerti pihenők nemcsak saját, de családunk, barátaink szemszögéből is kellemes, meghitt, emberközeli hangulatot teremtenek. Egy-egy kora esti, vagy akár éjszakába nyúló kellemes beszélgetés a kertben energiával tölti fel a résztvevőket, így a kialakítással töltött fáradozásunk gyümölcse nem csak saját, de környezetünk számára is kellemes lesz.

 

Read previous post:
Mi alapján válasszunk csaptelepet?

Otthonunk csaptelepeinek kiválasztása gondos döntés eredménye kell legyen, hiszen hosszú távra választunk. Fontos a jó ár-érték arány, és hosszú távon...

Close