Burkolat Kültér, kert Otthon, lakás

Kerti pihenő kialakítása

Beköszöntött a tavasz, rügyeznek a fák, lassan, de biztosan nyílnak a virágok, és néhány hét múlva előkerülnek a pincékban, kamrákban kitelelt növényeink. Ha kerti pihenő kialakításán gondolkodunk, itt az ideje megtervezni, kialakítani azt, míg a növények még pihenek egy kicsit.

Legtöbbünk számára a kerti pihenő a kikapcsolódás színtere, legyen az a nyugalom vagy a társasági élet színtere.
A pihenőhelyet övező zöld növényzet, cserepes vagy kerti virágok mind-mind hozzá tartoznak e milliő varázsához.
Ha még nem rendelkezünk kerti pihenőhellyel, érdemes kialakítani még a kerti virágok elültetése, és a pincékben, kamrákban még “telelő” növények napfényre kerülése előtt, ami már tényleg csak néhány hét lehet.

Mivel a rendelkezésre álló hely, és főként igényeink határozzák meg a leendő kerti pihenőhelyünk jellegét, elsőként döntsük el, hogy mit szeretnénk:

nyugalom szigete, pihenésre, romantikázásra szolgáló hely
társasági események, kerti party-k színtere

Nyugodt pihenés, romantika, olvasgatás tere

kerti-piheno-romantikusMivel fokozottan a nyugalmunk, világtól való elvonulás  a cél, igyekezzünk a háztól minél távolabb kialakítani. Övezzék bokrok, zöld növények, szolid, illatos virágok, melyek látványa önmagában kiragad a hétköznapokból.

A pihenő, ülő alkalmatosság lehet fix, épített rusztikus ülőpad, kovácsoltvas pad, vagy akár összecsukható szék, asztal, esetleg nyugágy is. Az ülő/pihenő alkalmatosságot – amennyiben fix épített elemről van szó – semmiképp ne helyezzük gyümölcsfa, fenyőfa alá, a lepotyogó gyümölcs, lecsöpögő gyanta, lehulló tobozok élvezhetetlenné, majd használhatatlanná teszik a pihenőhelyet.

Burkolatként használjuk lehetőség szerint szilárd burkolatot, térkövet, udvarkövet, kültéri járólapot, hisz nyári eső után a friss illat csábító, nyugtatólag hat, ám az esetleges sár kellemetlen élményt okoz. A pihenőhelyig vezessen térkővel burkolt, vagy kaviccsal szórt út, ösvény, egyrészt az említett sár, valamint a járkálás miatt kikopó gyep elkerülése érdekében.

A közlekedő utat, a pihenőhely környezetét érdemes kivilágítani, egy-egy nyári estén a kültéri világítás mellett kellemeset beszélgethetünk kedvesünkkel a szabadban.

Társasági élet színtere

kerti-piheno-pergolaPraktikusabb, ha a ház közelébe tervezzük a kialakítását, hisz társaság esetén vendéglátás, étel-, ital készítés, fogyasztás is nagy szerepet játszik az összejövetelben. Fontos a konyha, a víz valamint a mellékhelyiség közelsége a társaság és a vendéglátó számára is.

A burkolatunk legalább a tervezett asztal alatt és körülötte minimum 1m -re körben legyen szilárd burkolat, valamint a közlekedő utak is legyenek burkolt, jól járható utak, hisz várhatóan tányérokkal, poharakkal, étellel a kezünkben kell majd rajtuk – megfelelő burkolat esetében nem – egyensúlyoznunk.

A burkolat lehet térkő, udvarkő, kültéri járólap, melyek tisztítása, tisztán tartása is egyszerű. A térkövet, udvarkövet impregnáljuk mindenképpen, így elkerülhető az esetleges kiömlő étel-, és italfoltok burkolatba való beleivódása.

Társasági pihenő esetén tervezzünk kerti sütővel is, hisz bármennyire is egyszerű, egy-egy kora tavaszi nyársalás szinte bármilyen társaság számára vonzó lehet. Nem beszélve a bográcsgulyás főzésről, grillezésről a szabadban. Praktikus lehet, ha a kerti sütő tetejére készíttetünk fából fedlapot, így akár asztalként is funkcionálhat használaton kívül, egy-egy kerti party alkalmával.

Gondoskodjunk megfelelő kerti világításról, hisz a kerti társasági összejövetelek sokszor sötétedésig, vagy azon túl nyúlnak.

Kerti szobrokkal fokozhatjuk a látványt mind a nyugalom sarok, mind  társas együttlétet szolgáló pihenőhelyek környékén, vagy az oda vezető úton.

A kerti pihenők nemcsak saját, de családunk, barátaink szemszögéből is kellemes, meghitt, emberközeli hangulatot teremtenek. Egy-egy kora esti, vagy akár éjszakába nyúló kellemes beszélgetés a kertben energiával tölti fel a résztvevőket, így a kialakítással töltött fáradozásunk gyümölcse nem csak saját, de környezetünk számára is kellemes lesz.

 

More in Burkolat, Kültér, kert, Otthon, lakás
Mi alapján válasszunk csaptelepet?

Otthonunk csaptelepeinek kiválasztása gondos döntés eredménye kell legyen, hiszen hosszú távra választunk. Fontos a jó ár-érték arány, és hosszú távon...

Close