Beltér Burkolat Konyha Otthon, lakás

Konyhaburkolat – a megfelelő kiválasztása I.

A padlólap kiválasztásánál is sok szempontot figyelembe kell vennünk. Például, hogy a lakás melyik helyiségébe szánjuk. Nem mindegy ugyanis, hogy fürdőszobát vagy konyhát burkolunk. A konyha padlója sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve. A legtöbbet a konyhában tartózkodunk, főzés, mosogatás közben sajnos leejtünk dolgokat. Ugye, milyen bosszantó, mikor kicsúszik a kezünkből egy vizes edény, és még fel is pattan a padlólapunk mázréteget? A konyhába mindig magas kopásállóságú, jó minőségű padlólapot válasszunk.

Sokaknak a legfontosabb szempont a padlólap kiválasztásakor a külcsín, és a tisztíthatóság, mások a tartósságot veszik inkább figyelembe, és bizony befolyásoló az ár is. Sok-sok lehetőségből választhatunk, ami bizony nem egyszerű és időigényes feladat.

A kopásállósági szempontokat figyelembe véve sorrendben a következő padlóburkolatokat említenénk meg: természetes kő (gránit), gress padlólap, padlólap (padlócsempe), laminált padló.

Tisztíthatóságot helyezve előtérbe: vinil (linóleumként ismert), padlólap (padlócsempe). Mindkét változat egyszerűen tisztítható, porszívózás, söprés, felmosás.

Vízállóság: padlólap (padlócsempe) az elsődleges, ám laminált padló, vinil és a természetes kövek vízállóságai is megfelelő.

Hazánkban a legnépszerűbb a kerámia lapok = hidegburkolat, azaz a padlólap (padlócsempe). A következőkben bemutatjuk az egyéb lehetőségeket is

 

Hidegburkolat – Kerámia lapok

Hazánkban és egész Európában a kerámia padlólapok a legnépszerűbbek. Hatalmas szín, méret és formaválaszték fellelhető, így mindenki megtalálja a konyha-stílushoz megfelelőt. Könnyen tisztítható, jól bírja a nagy idénybevételt, ám választáskor figyeljük a gyári információkat, a kopásállóságot! Konyhába PEI IV vagy PEI V. kopásállóságút válasszunk.  A konyhába leginkább PEI V. kopásállóságú padlóburkolatot ajánlunk.

A hatalmas kínálatban négyzet, téglalap alakú teremékek egyaránt megtalálhatóak, de mozaik padlóburkolatot is választhatunk.

Burkoláskor figyeljünk arra, hogy csak ép lapok kerüljenek lerakásra. Fényes, mázas padlólap választás előnye, hogy könnyen tisztítható, ám hátránya, hogy csúszós a felülete. Például a  mázatlan gress lapok szinte nem csúsznak, vizesen sem. A lerakásnál a megfelelő fugázás is nagyon fontos, mindig tartsuk be a fuga csomagolásán lévő keverési arányokat, hisz a nem megfelelően kevert fuga, ami pl. túl van hígítva, kipereghet, kiázhat, valamint elveszik a padló vízállósága.

Fugát választhatunk a padlólap színével harmonizálót, vagy éppen kontrasztost. Utóbbinál vigyázzunk, feloszthatja a teret.

A következő cikkünkben bemutatjuk a további padlóburkolat lehetőségeket is.

 

 

Read previous post:
A gyerekszoba színe

Korábbi bejegyzéseinkben írtunk már a színekről. De milyenre fessük a gyerekszobát? Valóban rózsaszín a legjobb választás kislány szoba festéskor? Tényleg...

Close