Beltér Festék Otthon, lakás

A gyerekszoba színe

Korábbi bejegyzéseinkben írtunk már a színekről. De milyenre fessük a gyerekszobát? Valóban rózsaszín a legjobb választás kislány szoba festéskor? Tényleg kékre kell festeni a kisfiúk szobáját? Ezek mellett rengeteg kérdés merül fel, hogy mégis milyen színt válasszunk a gyerekszoba festésére. Ahhoz, hogy válaszokat találjunk, érdemes tanulmányoznunk a színek pszichológiáját. Ebbe a témába vezetjük most be az olvasót.

Egy-egy szín, a színek összessége amellett, hogy érdekesebbé teszi életünket, befolyásolja érzéseinket, nyugtat, felvidít, vagy éppen ellenkezőleg, idegesítő hatással lehet, szomorúságot válthat ki. Vegyünk csak néhány hétköznapi példát: vörösben fénylő naplemente, friss tavaszi zöld legelő, a tengerkék tiszta víz, és még sorolhatnánk. Mindig és mindenhol jelen vannak életünkben. Használjuk hát ki hatásukat, adjuk tovább ismereteinket gyermekeinknek is.

A színek nagy hatással vannak hőérzetünkre is. Egy kísérlet tagjait kékeszöld illetve narancssárga színre festett szobában tartózkodva figyelték meg. A hőmérsékletet egységesen 20 celsius-ról kezdték hűteni. A kékeszöld falakkal körülvett csoport tagjai 15, míg a narancssárgára festett szobában lévő csoport 11 celsius fokon kezdett fázni. Ugye, mekkora különbség? Ebből is látszik a színek hatása hőérzetünkre.

Megkülönböztetünk úgynevezett hideg és meleg színeket. A meleg színek – piros, narancs, sárga – energetizálnak, a hideg színek – zöld, kék, lila – nyugtatnak.
A föld színek – bézs, barna, okker, szürke – biztonságérzetet keltenek, biztonságot adnak. Föld színek választása nagyon jó hiperaktív gyermekeknek.

Melyiket is válasszuk?

Piros, vörös: melankólikus, depressziós gyermekek szobájába sok vörös árnyalatot érdemes csempészni – kiegészítők, minták a falon, de nem ám túlzásokba esni, a teljes falfelületet ne fessük pirosra, ingerültté tehet.

foldNarancs: jó kedvre derít, használjuk bátran. Színterapeuták véleménye szerint segíti az anyagcserét. Terhesség alatt érdemes minél több narancssárgával körülvenni magunkat, hogy igazán vidámak, jókedvűek legyünk.

Sárga: szinte a legvidámabb szín. Túlzott használata ingerültséghez, hiperaktivitáshoz vezethet. A világosabb árnyalatok, ill. a napsárga színek bearanyozzhatják a kis lakó hangulatát.

Zöld: megnyugtat, normalizálja a pulzust. Ingerlékeny, nyugtalan gyermekek szobájában használjuk szorgalmasan.

Kék: nyugtató hatású, segít a könnyű elalvásban. Nehezen elalvó gyerekeknél ajánlott több kék színt alkalmazni.

Lila, ibolya: fájdalomcsillapító hatást is tulajdonítanak ennek a színnek.

Föld színek: hiperaktív, félős gyermekek esetén a legjobb választás, biztonságot, melegséget árasztó színek.

Kisbabák szobájának festésénél méginkább meg kell gondolnunk a falfesték választást. Az kisbabánk szobácskája, lakhelye legyen mindig barátságos, világos. Ajánlott a pasztell színek használata: pasztell sárga, világoskék, friss, világos zöld. A baba szeminek a fejlődéshez szüksége van a zöld színre.
Babaszoba festésnél kerüljük a markáns színeket! Soha ne fessük a falát pink, vörös, piros árnyalatra. Az első hetekben a szürke áranyalatok után ha ezt a színt látja elsőként nyugtalanná, ingerülté teheti, összezavarhatja – a feje fölött lógó mütyürök szinte beleolvadnak a távolabb lévő környezetbe.

Ahogy növekszik gyermekünk, már ovis, bátran hagyjuk választani. Ebben a korban még ösztönösen ki tudják választani, melyik szín a legjobb nekik, hisz egy-egy szín más-más hatással lehet különböző gyermekere és felnőttekre is. Tehát a saját szobája színének kiválasztásában hagyjuk beleszólni 🙂

A színek gyógyítanak, nyugtatnak, hatnak gondolatainkra, kreativitásunkra, pihentetnek, vagy energiával töltenek föl. A gyermekek sokkal fogékonyabbak ezen hatásokra, nagyon fontos, hogy jól válasszunk.

Végül is be kell látnunk, hogy a “kisfiúknak kék, a kislányoknak rózsaszín” nem egészen állja meg a helyét. Minden gyermek más és más, ezért a falak színének kiválasztásakor sem elegendő annyit figyelembe venni, hogy kisfiú vagy kislány lakhelye lesz-e a szoba.

Korábbi bejegyzéseinkben részletesebben olvashat a színekről:

A színek szerepe életünkben I. >>
A színek szerepe életünkben II. >>

Read previous post:
A színek szerepe életünkben II. – falfestés

Bárhogy is gondoljuk, tény, hogy a színek hatással vannak életünkre, befolyásolják hangulatunkat, energetikai állapotunkat. Korábbi bejegyzésünkben a talán leggyakrabban alkalmazott...

Close