Burkolat Kültér, kert

Kültéri, kerti-, és teraszburkolatok

Teraszunk, kertünk, udvarunk egyes területei igénylik a burkolatot. Ilyen például a teraszunk, a kerti utak, kerti pihenő területei, de a kerti étkezőhelyek, ahol a baráti összejöveteleket tartjuk is praktikusabb, ha szilárd burkolatot kapnak.

De milyen burkolatot is használjunk a kertben?

Általános és kézenfekvő megoldás a közelekdő utak, pihenő-, és nyársaló-főző területek kaviccsal történő “burkolása”. Ami persze jó megoldás, de sajnos hosszú távon sok bosszúságot okozhat, például a benne könnyen megtelepedő por, és fű miatt.

Nézzük, milyen megoldások léteznek kültéri burkolatra:

1) Térövek, udvarkövek 

Kerti burkolatok terén a választék mondhatni óriási. Beton térkövek, járdalapok kínálatából válogathatunk, különböző színek, és formák állnak rendelkezésre. A beton térkő időálló és gyorsan telepíthető, esztétikus, szép megoldást kínál. Hatalmas választék áll rendelkezésünkre, rengeteg szín és forma közül van lehetőségünk választani. A várható terhelést vegyük figyelembe a kiválasztáskor, tájékozódjuk az adott térkő típus felhasználhatóságáról, nem mindegy ugyanis, hogy csak gyalogosan járunk rajta, vagy például gépkocsi forgalomnak is kitett területre burkoljuk.

Felhasználási területei lehetnek:
– kerti közlekedő utak, járdák, bejárók
– kerti pihenő, étkezőhelyek
– autóbejáró, autófeljáró

Somló Trió térkő

2) Fagyálló kerámia padlólapok

A választék méret és design tekintetében szinte megegyezik a beltéri padlócsempék kínálatával. Választhatunk kőmintás, egyszínű, márványmintás, valódi kőhatású, vagy akár fahatású kültéri fagyálló padlólapot, szinte bármilyen árnyalatban. A burkolás módja megegyzezik a beltéri kerámia padlók burkolásával, ám a felhasznált anyagok tekintetében is figyelni kell arra, hogy fagyálló, flexibilis segédanyagot válasszunk (tehát nem elegendő, ha a burkolat fagyálló, alkalmas kültérre, a segédanyagnak is annak kell lennie!).

Felhasználási területek:
– teraszburkolat
– kerti pihenő, étkezőhelyek
– ház kürüli utak, járdák
– medence környezete
Fedetlen területekre, medencék környezetébe ajánlott csúszásmentes kültéri kerámia padlólapot választani a balesetveszély elkerülése érdekében.

Keros Redstone padlólap

3) 2 cm vastag fagyálló padlólapok

A 2 cm vastagságú fagyálló, gres kőporcelán padlólapok megfelelő megoldást nyújtanak bármilyen típusú kültéri felület padlóburkolatának a kialakításához. Felülete kopásálló, csúszásmentes, ellenáll a mechanikus és a környezeti behatásoknak is, esztétikai megjelenése pedig a legmodernebb beltéri termékek minőségével egyenrangú. A szinte kötetlen lerakási kivitelezhetőségének köszönhetően gyorsan és egyszerűen burkolható fű-, homok-, vagy kavicságyazatba, de a hagyományos módon, habarcságyba (csemperagasztóval) is burkolhatjuk. Ugyanakkor kialakítható belőle az esetleges szintegyenetlenségeket áthidaló, emelt álpadló rendszer is, amely lehetővé teszi például teraszok, tetőteraszok esetében a csapadék padló alá történő elvezetését, amit aztán a vízzáró membránok gyűjtenek össze, továbbá a padlóburkolat alatt vezetékek, csövek is futhatnak.

Felhasználási területek:
– terasz, tetőterasz burkolat
– kerti pihenő, étkezőhelyek
– kerti utak, ház kürüli gyalogutak, járdák
– medence környezete

Mr. Floor kültéri burkolat

DelConca Timeline burkolat

4) WPC kompozit burkolat

A WPC fa-műanyag teraszburkolat egyre kedveltebb a lakosság körében is. Hétköznapi szerszámokkal könnyen megmunkálhatóak a WPC burkolat szálak, lapok, könnyen vághatjuk fűrésszel szükség esetén, valamint előfúrva, csavarozással rögzíthető a feltületen. Burkolhatjuk beton aljzatra, vagy könnyűszerkezetes tartóvázra. Egyszerű burkolási módján felül bármikor felszedhető, áthelyezhető.

Felhasználási területek:
– teraszburkolat
– kerti pihenő, étkezőhelyek
– kerti gyalogutak
– medence környezete

WPC teraszburkolat

A fentebbiek alapján rengeteg lehetőségünk van a kerti burkolat kialakítására, design tekintetében is szinte csak a fantáziánk szabhat határt. Természetesen léteznek egyéb kerti burkolat megoldások, ám a praktikum, design és az elérhető árak okán a fentebbi lehetőségek már – ha mást nem – egy kiindulási alapot nyújtanak álmai kertjének kialakításához.

Read previous post:
A tökéletes kert megtervezése 5 lépésben

A praktikus, kényelmes, és szép kert titka a gondos tervezés. Lassan beköszönt a tavasz, megérkezik a várva várt jó idő,...

Close