Kültér, kert

A tökéletes kert megtervezése 5 lépésben

A praktikus, kényelmes, és szép kert titka a gondos tervezés. Lassan beköszönt a tavasz, megérkezik a várva várt jó idő, mostanra már mind a szabadba vágyunk, napsütésre, madárcsicsergésre. A kellemes időtöltés mellé munka is társul, ha kerttel rendelkezünk. Ám ha sikerül paraktikusra megterveznünk – és kiviteleznünk – a kertünk elrendezését, a munka után a megérdemelt pihenés is felbecsülhetetlen értékű lesz.

Érdemes egy darab papírt, ceruzát előkészítenünk, hogy terveinket vizuálisan is jobban el tudjuk képzelni, és a rendelkezésre álló helyet a legoptimálisabban rendezhessük be.
Ebből következik, mi is az első lépés…

1. Mérjük fel a területet, a rendelkezésre álló helyet, adottságait

Mérjük le bátran a teljes területet, majd vegyük számba az árnyékos, a napos, és a félárnyékos területeket, és ezek arányát. Mérjük fel a már meglévő közlekedőket, fákat, egyéb növényeket, melyeket már nem tudunk – vagy nem érdemes – áthelyezni. Rajzoljuk is fel a korábban előkészített papírra, lehetőleg arányosan.

2. Vegyük számba, mit szeretnénk

A papírlapunkon, és a képzeletünkben is megjelenő területek állnak rendelkezésre. Kerti pihenő? Kerti főző-sütő hely? Étkezőhely? Konyhakert? A terület adottságainak függvényében tervezzünk az alábbiakkal.
A kerti pihenőt, nyársaló-, és főzőhelyet ajánlott félárnyékos, árnyékos területen elhelyezni. Ügyeljünk arra, hogy a tűzrakó hely ne essen küzvetlenül fa alá! A környezetet tervezhetjük térkő burkolattal, kavicsággyal, vagy akár fektethetünk 2cm-es greslapokat is kavics-, vagy homokágyba, sőt, akár fűre is. Laptartó rendszerrel burkolva pedig a design és a paraktikum ötvözetét kapjuk.

Az étkező területek burkolása ajánlott, hogy stabilan elhelyezhessük az asztalt, székeket.

Ha tervezünk konyhakerttel, a helyéül napos, félárnyékos helyet válasszunk.
Az egyes területek elkülönítéséhez haszálhatunk köveket, alacsony kerítéseket, szegélynövényeket is. Látványos és hasznos megoldás lehet a kerti térelválasztásra beton növényedények használata, melyekbe akár fűszernövényeket is ültethetünk. Vagy színes virágokkal vidám elválasztóeleme lehet a kert egy-egy területének.

3. Virágok, dísznövények, haszonnövények

A kerti pihenő is akkor lesz a legszebb, leghangulatosabb, ha dísznövényeket, virágzó növényeket is ültetünk a környezetében. Ezt tehetjük virágágyásokba, vagy akár dézsába is. Arra figyeljünk, hogy a terület adottságainak megfelelő növényt válasszunk. Árnyékos helyre árnyéktűrő növényt, tűző napra pedig a napot kedvelő, jól tűrő növényt tegyünk. Kertészetekben bátran kérhetünk segítséget.


A konyhakertet ajánlott napos, félárnyékos helyre tervezni. A tervezett haszonnövények helyéről is érdemes vázlatot készíteni, mit, hová fogunk vetni, vagy milyen palántát hová ültetünk. Jó lehet a növénytársításoknak is utána olvasni.

Akár tervezhetünk magaságyásokkal is, a derekunk kímélése érdekében (is). A magaságyás rétegrendjéről, kivitelezéséről a szakirodalom elolvasása, tanulmányozása erősen ajánlott.

4. Ültetés, növénytársítás

Igen, már a tervezés során számolnunk kell azzal, mit, hová, mi mellé, milyen távolságra fogunk – szeretnénk – ültetni, hisz a rendelékezésre álló/tervezett hely is befolyásoló tényező. Gondoljuk ki, mit szeretnénk potosan ültetni, hová szánjuk, mérjük fel, megfelelő hely lehet-e az adott növény számára (napsütéses órák/árnyékos órák aránya), valamint az ültetési távolság is fontos tényező. Vegyük figyelembe fajtán belül is a növény majdani helyigényét. A bokorsodó növények között hagyjunk nagyobb távolságot. Kövessük az ültetési útmutatót, amit általában a csomagoláson is megtalálunk.

Kerti sütő, Fabrostone

5. Tervünk utógondozása, beszerzés

Nézzük át a felrajzolt tervet, írjunk listát, mit kell megvásárolnunk. Haladhatunk sorba a területeken, például balról jobbra, a célunk első körben az legyen, hogy amit be kell szereznünk, kerüljön fel a listára.
Ha kész a lista, válogassuk le, hogy mi az, amiért barkácsáruházba, mi az, amiért kertészetbe érdemes menni, vagy megrendelhetjük webáruházból. Így két listánk lesz, jó eséllyel két helyen be is tudunk szerezni minden szükséges eszközt, növényt. Persze a növények esetében az ültetés idejét, időjárást is vegyük figyelembe! Általában magvetésre beltérben kerülhet sor kora tavasszal, ám a cserjéket, dísznövények egy részét már szabadföldbe is ültethetjük, ha fagytűrő növényről van szó, és nincs átfagyva a talaj, azaz elő tudjuk készítetni az adott növény ültetési igényeinek megfelelően (általában a konténeres fagytűrő növényeket ültethetjük az év bármely szakában, amikor a talaj megdolgozható megfelelően).

A papírlapra rajzolt terven túl ma már számos kerttervező alkalmazás is elérhető, melyet mobilteleonunkra, vagy épp számítógépünre is letölthetünk. Ezek segítségével grafikus terveket készíthetünk leendő hobby és konyhakertünkről.

Jó kertészkedés, kiváló termést kívánunk!

Kerti sütő, Lisszabon

Kerti pihenő, 2cm-es greslap, laptartó rendszerrel burkolva

Read previous post:
Hogyan varázsoljunk tágassá egy kicsi fürdőszobát?

Nagyon sokak otthonában a fürdőszobának igen kicsi méretű helyiség lett tervezve, építve. Így teljesen érthető, ha szeretnénk megoldást arra, hogy...

Close