Burkolat Kültér, kert

Novabell StoneCreek kültéri porcelán lapok burkolása I.

A burkolat meghatározza a környezet hangulatát, az összképet, így jó ha tudjuk, hogy többféle fektetési minta lehetséges a Novabell Stonecreek porcelán lapok burkolására is. A “fugakialakítást” is tervezzük meg, még ha nem hagyományos módon – habarcsaba – fektetjük is e lapokat.

A fektetési mintáknak és a fugakialakításnak jelentős szerepe van a felület megjelenésében, az összkép hangulatában akár kül-, akár beltéri burkolatot tervezünk.

A Novabell Stonecreek porcelán lapokat ragasztóhabarcsba történő burkolás esetén például szokványos flexibilis fugázóval kell burkolni, viszont egyéb fektetési módok esetén a kavics-, vagy homokágy, vagy a fű alkotja a “fugát”. Sőt, ha műanyag laptartókra fektetjük, nem szükséges fugázni a Novabelle Stonecreek burkolatot.

Ha habarccsal – csemperagasztóval – történik a fektetés, a fuga színe nagyban befolyásolja az eredményt, hisz ha a lappal egyező (nagyon hasonló) színű fugával burkoljuk, egységes, letisztult felületet kapunk, ám ha bátrabban tervezünk, inverz fugaszínnel, akkor akár egy nagyon kontrasztos felületet is kialakíthatunk.

Novabell Stonecreek porcelán lapok fektethetőek:

  • Futó kötés
  • Futó kötés harmaddal eltolva
  • Hálós kötés

Ajánlott fugakialakítás

A fuga kialakításánál a fektetési mód a döntő. A megfelelő fuga megválasztása növeli a burkolat rugalmasságát és stabilitását, mivel a lapok így jobban kapcsolódnak egymáshoz, biztosítva az egyenletes felület kialakítását. Bár a Novabell StoneCreek porcelán lapok retifikált (élcsiszolt) lapok, ragasztóhabarccsal történő fektetés esetén a javasolt fugaméret 5 mm, melyhez javasolt fugakereszt használata.

A széleknél ajánlott elasztikus fuga kialakítása min. 8 mm szélességben.

Az egyes fektetési módok esetén javasolt fugázó anyag:

  • Fektetés habarcsba: fugahabarcs (felx fugázó)
  • Fektetes kavicságyra: apró kavics, vagy fugahomok / polimer fugahomok
  • Fektetés homokágyra: fugahomok / polimer fugahomok
  • Fektetés fűbe: fugamentes, a fű adja a “fugát”
  • Fektetés műanyag laptartóra: fugamentes, a retifikált lapok egymáshoz jól illeszthetőek.

 

 

Read previous post:
Kerti burkolat kicsit másképp – burkoljunk áthelyezhetően

Bátran szabadjára engedhetjük a fantáziánkat a kert és burkolatainak megtervezésénél, hisz a Novabell StoneCreek porcelán lapok választásával többféle fektetési módok...

Close