Beltér Burkolat Kültér, kert Otthon, lakás

Tanácsok kőburkolat alkalmazása esetén

A kőburkolatok, természetes kő hatású burkolatok különleges hangulatú környezetet teremtenek, melegséget, nyugalmat, természetességet sugároznak. Azonban a kőburkolatok kül-, és beltérben egyaránt a beépítésnél szakértelmet, később pedig odafigyelést, ápolást igényelnek.

Kőburkolat, kőhatású burkolat, az egyik legszebbnek tartott burkolattípus. Szín és mintaválasztékuk hatalmas, a világostól a sötét színekig, rusztikus vagy kevésbé sima felületen át a szinte tükörsimára csiszoltig.

Azonban ahhoz, évekig, évtizedekig élvezhessük az általuk nyújtott természetességet, harmóniát, melegséget, fogadjuk meg a szakemberek tanácsait, így hosszú távon időt és pénzt takarítunk meg.

fabrostone-cortona-kulter

Fabrostone Cortona falburkoló

Már a fektetéskor oda kell figyelnünk az anyaghasználatra. Gondosan ki kell választani a megfelelő burkolási segédanyagokat, a burkolatragasztót valamint a fugázóanyagot is.
A megfelelő anyaghasználaton múlik a burkolatunk tartóssága, nem érdemes a drága burkolat ragasztóanyagának árán spórolni.

Válasszunk szakemberek által ajánlott kőragasztót, természetes kövek ragasztására is alkalmas burkolatragasztót, ugyanis e burkolatok nehezebbek, nagyobb teherbírású ragasztó szükséges a ragasztásukhoz.

Egyes falburkolat gyártók felismerték, hogy nem mindig könnyű a megfelelő ragasztóanyag megtalálása, így az általuk gyártott burkolathoz ragasztóanyagot is gyártanak, forgalmaznak. Ilyen például a Fabrostone (falburkolatok, betonburkolatok, dekorok, kerti berendezések gyártója), a kínálatukban megtalálható a FabroFlex burkolatragasztó is.

Különösen természetes kövekkel történő burkolást viszont érdemes inkább szakemberre bízni, ezzel biztosítjuk a szakszerű anyaghasználatot és beépítést, ezáltal a burkolat tartósságát.

fabrostone-kofa

Fabrostone kőfa burkolat (udvarkő)

A természetes kő-, és kőhatású burkolatok esetében fontosa a felületkezelés is a fektetést követően. Mivel e burkolatok felülete enyhén, vagy erősebben porózus, könnyedén megtelepednek a szennyeződések, valamint a vízfelvétele is megnövekszik. Ennek elkerülése érdekében a felületet impregnálni kell, hogy elkerülhessük az egyéb szennyeződések mellett a mohák, gombák, algák megtelepedését.

Az impregnáló szerek víztaszítóak, így megakadályozzák a penészedést, valamint az esetlegesen kifröccsenő italok, ételek általi foltosodást, ezek burkolatba történő beszívódását, így az impregnált felületek tisztítása könnyedén elvégezhető.

Tájékozódjunk az impregnálást illetően a szakkereskedésekben a vásárlás előtt, mert egyes kőburkolatok már impregnáltak, nem szükséges őket impregnálni ismét a fektetés előtt. Erről az eladók felvilágosítást tudnak adni, a burkolat műszaki adatlapján megtalálható az információ.

solnhofeni-meszko

Solnhofeni mészkő

A burkolat anyag, a felhasználási terület, valamint a használt impregnáló szer függvényében néhány évente az impregnálást érdemes megismételni, alapos és szakszerű tisztítást követően.
Tájékozódjunk a vásárolt impregnálószer adatlapján, és/vagy forgalmazójánál.

Körültekintően kezeljük a természetes kőburkolatot, kőhatású burkolatot már kezdetektől, hogy hosszú évtizedeken keresztül csinosítsák lakásunkat, a design hatása ne kopjon meg az évek elteltével.
A kőburkolat szinte minden időszak trendjében jelen van, nem véletlen, hisz az emberiség kezdete óta jelen van a kő az építészetünkben.

falburkolat-1

impregnalt termeszetes ko

Read previous post:
Varázsoljuk tisztává házilag a kőburkolatot, járdát, homlokzatot, vagy lábazatot

A szemet gyönyörködtető falak, kőfelületek, lábazatok, homlokzatok, járdák, közlekedők és kerti sütők, egyéb épített kerti berendezések az idő múlásával megszürkülnek,...

Close