Burkolat Egyéb Kültér, kert Otthon, lakás

Varázsoljuk tisztává házilag a kőburkolatot, járdát, homlokzatot, vagy lábazatot

A szemet gyönyörködtető falak, kőfelületek, lábazatok, homlokzatok, járdák, közlekedők és kerti sütők, egyéb épített kerti berendezések az idő múlásával megszürkülnek, elszennyeződnek, elszíneződnek. Ezek a szennyeződések többfélék lehetnek, így a tisztításukra használt szert és módszert is e szerint kell megválasztanunk.

A kőfelületek szennyeződései a környezeti behatások tekintetében többfélék lehetnek. Szennyezhetik a felületet sókivirágzás, fémkorrózió, mohásodás, alkásodás, por, korom, vagy esetleg a kerékgumi.

Napjainkban ezeknek a szilárd-, biológiai-, vagy kémiai szennyeződéseknek az eltávolítása megfelelő tisztítószerrel lehetséges, akár a tulajdonosok által (avagy kőfelület tisztítás házilag) is, kémiailag ható tisztítóanyaggal. Arra kell figyelnünk, hogy a szennyeződés típusának megfelelő tisztítószert válasszuk.

cementfatyol-eltavolito

Cementfátyol eltávolító

Só-, mészkivirágzás, fémkorrózió okozta szennyeződések, cementfátyol, azaz kémiai szennyeződések:
A sókivirágzás magából a burkolatból a víz által feloldva szivárog ki a felszínre. A mészkivirágzás valamint a cementfátyol a felületre kerülő anyagokból (pl. vakolóanyag) származik. Tisztításuk savas tisztítószerrel ajánlott (korábban sósavat használtak e célra), melyek kíméletesen, de hatékonyan tisztítanak:

Használatuk egyszerű, a csomagoláson leírtak szerint hígítva vagy hígítatlanul kell a felületre felvinni, alaposan átkefélni, majd bő vízzel lemosni. Ha az anyagból foltosító sókivirágzás szivárog elő, a tisztított felület teljes száradása után szilikongyantás impregnálószert érdemes alkalmazni, mely utána tisztítást meg kell ismételni, hogy eltűnjenek a foltok.

A tisztítás végeztével a felületet impregnáljuk, hogy minél tovább élvezhessük annak szépséges színét.

sirkotisztito

Sírkőtisztító

Mohásodás, algásodás, azaz biológiai szennyeződések:
A felületeken megtelepedő moha, alga élő organizmusok, melyek teljes és végleges eltávolítása igen nehézkes, hisz a tisztítást követően szabad szemmel nem látható maradékaikból is újranövekedhetnek, ha az életkörülményeik kedvezőek maradnak. Ennek elkerülése érdekében szilikongyantás impregnálószerrel mindenképp kezeljük a felületet a tisztítást követően, így lepereg a víz, kedvezőtlen marad a “talaj” a moha, alga fejlődéséhez!
A tisztítást követő impregnálásnak tehát nem csak esztétikai szerepe van, hanem a megelőzésben is jelentős. A Szilintex  Smiling House Sírkőtisztító moha és alga eltávolítására szolgáló összetevőket is tartalmaz, használjuk bátran a tisztításra. 

Por, korom, gumi okozta szennyeződések, szürkeség, azaz a szilárd szennyeződések:
Ezek a leggyakoribb és nagy felületen viszonylag lassan de biztosan érzékelhető szennyeződések. Az ellenük bevetett tisztítószert a burkolat anyagának megfelelően kell kiválasztani.
Savas tisztítószer általában használható: beton, műkő, természetes kövek (kvarc alapú), hagyományos vakolat, vékonyvakolat, burkolótégla. Tisztításukra használjunk például Szilintex Smiling House Kősampont.

Savra érzékeny felületek: mészkő, márvány, mészhomoktégla
Ezen felületek tisztítása lúgos tisztítószerrel lehetséges a felület megóvása érdekében. Tisztításukra használjunk például Szilintex Smiling House Sírkő tisztítót.

kosampon

Kősampon

Por, korom, gumiőrlemény az időjárás elemeinek “köszönhetően” kerül, és tapad meg a felületen. A tisztítás a megfelelő tisztítószer előírás szerinti használatával házilag megoldató. A tisztítószert az előírás szerint kell a felületre felvinni, alaposan át kell kefélni, majd bő vízzel leöblíteni. Kősampon lemosható egyszerűen locsolótömlő használatával, a homlokzattisztító paszta lemosásához nagynyomású mosó berendezés szükséges.
Enyhe szennyeződés esetén a Smiling House Kősampont a nagynyomású mosó tartályába önthetjük, így a készülékkel tisztíthatjuk meg a felületet, amivel elkerülhető a felület átkefélése. A felületet impregnáljuk impregnálószerrel az eredmény tartós megőrzése érdekében.

A tisztítás megkezdése előtt tájékozódjunk, pontosan milyen típusú burkolatot, felületet szeretnénk tisztítani, és ehhez mérten válasszuk ki a felületnek és a szennyeződés ellen megfelelő tisztítószert. Ha nem vagyunk biztosak például a kőburkolat anyagában, vagy a szükséges tisztítószer kiválasztásában, kérjük szakember segítségét.

A tisztítás után impregnáljuk a felületet a megfelelő impregnálószerrel, hogy évtizedekig élvezhessük annak szépségét és tartósságát.

semmelrock-fodorko

Semmelrock fodorkő

Read previous post:
Kőfelületek tisztítása, védelme házilag

A csodálatosan kiépített kerti közlekedő, épített kerti bútor, teraszburkolat, vagy akár a lakásban alkalmazott kőburkolatok is megsínylik az eltelt éveket,...

Close