Beltér Csempe Fürdőszoba Otthon, lakás

Varázsoljuk újjá rég csempézett falainkat

Egy-egy felújítás nagyobb befektetéssel jár, valamint időigényes feladata. Ha spórolni kényszerülünk, mind idővel, mind pénzzel, néhány egyszerű, mégis hatékony házi praktikával felújíthatjuk a csempénket. Bár, időt és energiát kell rá szánni, mégis gyorsabb a látványos eredmény.

Az alábbi tanácsok elolvasását követően alaposan nézzünk szét otthon, hogy minden “tisztítószer” megtalálható-e a háztartásban. Valószínűleg javarészt igen lesz a válasz. Ha valami esetleg kifogyott, bármelyik élelmiszerboltban meg tudjuk vásárolni. Bár, kivétel azért akad, de a beszerzés ez esetben sem lesz bonyolult.

Sokunkban felmerül, hogy hiába vette meg a legdrágább tisztítószereket, az eredmény mégsem kielégítő. Az alábbi tanácsok nem csak hatékonyak, fillérekért beszerezhetőek a hozzávalók.

peneszA csempe “felújítását” az alapos csempe tisztítással kezdjük. Mossuk le alaposan a teljes csempe felületet. Erősen szennyezett felület esetén nagyban könnyítheti a munkánkat, ha pl.  fürdőszobában zárt ablakok, ajtók mellett kinyitjuk a forróvizes csapot, hogy minél nagyobb gőz keletkezzen. Ez némiképp feloldja a szennyeződéseket, könnyebb lesz a tisztítás. Makacsabb szennyeződésekhez mosószert, általános tisztítószert is bevethetünk.

Az alapos tisztításhoz 3 dl vizet keverjünk össze 3 dl ecettel, majd adjunk hozzá egy teáskanál sót, és ezzel az oldattal mossuk át a csempét, így a makacsabb, vízcseppek okozta foltokat is eltávolíthatjuk.

Az alapos felületi tisztítás után jöhet a fugák tisztítása, kifehérítése. Fontos, hogy a fugatisztítás előzze meg a csempék fényesítésének folyamatát, hisz a fugatisztításra használt anyagok összemaszatolják a csempét.

A fugaközök elszíneződését általában vízkő, és sajnos olykor a penész okozza. Mindkét esetben sikeresen bevethetjük az ecet erejét. Enyhébb foltok esetén ecet és forróvíz 1:1 arányú keverékébe mártott kisebb kefével (pl. fogkefével) súroljuk át alaposan a fugát. Makacsabb foltok esetén készítsünk masszát ecet és só keverékéből, és ezzel súroljuk át a fugaközöket.
A tisztítás végeztével alaposan öblítsük le, mossuk át a felületet tiszta vízzel. Ha a fugákat még sárgásnak látjuk, csavarjuk ki egy fél citrom levét, keverjünk bele egy teáskanál szódabikarbónát, és ezzel a keverékkel mossuk át a fugaközöket, így ki fognak szépen fehéredni. Ezt követően kezelésbe is vehetjük magát a csempét is.

Makacsabb penészedés esetén javasoljuk penészedésgátló lemosóoldat használatát, hogy megelőzzük a gyakori penészedést.

A tisztítás végeztével használjunk penészedésgátló fugaimpregnálót, hogy sokáig élvezhessük a munkák gyümölcsét.

A jó munkához idő kell. Nagyon is igaz ez a régi, olykor keményen vízköves, elszürkült fugaközökkel “megáldott” csempe esetén. De ne adjuk fel, bátran szánjuk rá az időt, kis befektetéssel újjávarázsolhatjuk a fürdőszobát. A penészfoltoktól se ijedjünk meg, következő bejegyzésünkben adunk még néhány tippet ellenük.

Read previous post:
Merész és elegáns – Zalakerámia Sky fürdőszobai burkolat család

A Zalakerámia Sky termékcsalád nagyméretű, fényes felületű csempéi a diszkréten csíkozott felületükkel az elegáns fürdőszoba alapjait teszik le. Az ehhez...

Close