Beltér Egyéb Fűtés

A termosztátokról részletesen

A szobatermosztát gyakran az egyetlen központifűtés szabályozási forma. Ezt abba a helyiségbe helyezik, ahol a hőmérséklet elég stabil, és feltételezik, hogy a hőmérséklet emelkedése vagy csökkenése hasonló az egész házban. A termosztát szó a görög Thermos (hő) és a statos (állapot) szavakból származik. Ez az eszköz egy olyan vezérlőrendszer, ami hőmérsékletmérő, olykor szabályzó, ami azért felel, hogy a rendszer a kívánt hőfokot biztosítsa.

A termosztát kapcsolja ki illetve be a fűtő vagy hűtő rendszert, és szabályozza hőközvetítő folyadék áramlását. A fűtést vezérlő szobatermosztát megfelelő kiválasztása és felszerelési helyének megtalálása a központi fűtőberendezés működése szempontjából döntő jelentőségű. A rosszul működő fűtések  hibájának az oka gyakran a nem megfelelő termosztát alkalmazása, rossz elhelyezése illetve villamos bekötése. A lakás olyan pontján érdemes felszerelni, ami távol esik a fűtő, légkondícionáló berendezésektől illetve a huzatos helyektől. Így pontos méréseket tud végezni a környezete hőmérsékletéről.termosztat2

A szobatermosztátok lehetnek:
hűtést és fűtést szabályozók
csak fűtést szabályozók

Valamint:
normál szobatermosztát
– energiatakarékos szobatermosztát

Manapság általában a szobatermosztátok előre programozhatóak, napi vagy heti beállítással.

Mire kell figyelnünk a hibás működés elkerülése érdekében a szobatermosztát vásárlásánál, felszerelési helyének kiválasztásánál és villamos bekötésénél?

A termosztát vásárlásánál alapvető szempont a villamos feszültség. A szobatermosztátokat 12 V, 24 V és 230 V feszültségre gyártják. Az eltérő feszültségű kivitelek egy-egy márkán belül külsőleg nem különböznek egymástól, viszont a rajtuk lévő felirat elárulja, hogy milyen feszültségre készültek.
Fontos, hogy a termosztát mindig a készülék belső elektronikáján keresztül avatkozik be a működésbe!

A korszerű készülékek érintésvédelmi okokból szinte kivétel nélkül 24 V-os vezérlésűek.
Mielőtt termosztátot vásárolunk, nézzük meg a fűtőkészülék leírásában, hogy milyen feszültségű termosztát való hozzá.

Még egy fontos szempont: két vagy három vezeték? 

Nézzük meg a fűtőkészülék leírását, és az abban található villamos bekötési vázlatát, és ha abban (többnyire) háromvezetékes bekötésű termosztátot látunk, akkor ne is kísérletezzünk olyan szobatemosztáttal, aminek csak kétvezetékes csatlakozása van.

Az ilyen kétvezetékes bekötésű termosztát ki-be fogja ugyan kapcsolni a fűtőkészüléket, de például a 22 °C-ra beállított termosztát csak 18 °C-nál kapcsolja be, és 25 °C-nál kapcsolja ki a készüléket.

A villamos bekötés harmadik szála  a “pontosító szál”. Ez a pontosító szál egy a termosztáton belül elhelyezett kis villamos ellenállást táplál, mely a termosztát ki- és bekapcsolási beavatkozását gyorsítja. Ezáltal érhető el, hogy a helyiség-hőmérséklet ingadozása 1 °C-on belül maradjon.

termosztat_1Az épületben vagy lakásban a szobatermosztát elhelyezésére szolgáló helyiséget szaknyelven “referencia-helyiségnek” nevezzük. A termosztát innen ad jelzést az épületben uralkodó hőmérsékleti állapotról a fűtőkészüléknek. Ha ez a hely rossz, akkor rossz a referencia: nem valós jelzés fut be a fűtőkészülékhez.

Gyakori hiba, hogy a szobatermosztát a divatos konyha-étkező-nappali közös terében kerül elhelyezésre. Ha ide besüt a Nap, működik a tűzhely, a TV és egyéb hőforrások, akkor ezeknek hőleadása már kellően kifűti a helyiséget. A termosztát ezt érzékeli, és nem kapcsolja be a fűtőkészüléket.
A fűtés jó működése érdekében célszerű a szobatermosztátot olyan északi, északkeleti vagy északnyugati tájolású helyiségben elhelyezni, ahol jelentősebb belső hőforrás nincs.

Hibaforrások lehetnek:

Ha az épületben túl nagy a hőmérséklet-ingadozás, azaz a fűtőkészülék túl alacsony helyiség-hőmérsékletnél kapcsol be, és túl magas helyiség-hőmérsékletnél kapcsol ki, akkor a szobatermosztát:
– nem háromvezetékes bekötésű,
– háromvezetékes, de a termosztát és a fűtőkészülék között hiányzik a harmadik vezetékszál, vagy nincs bekötve,
– elromlott (szakadt, kiégett) a termosztátban lévő pontosító ellenállás,
– a vezetékek vagy a fűtőkészülékbe, vagy a szobatermosztátba nem megfelelő sorrendben (kapcsolási rajz szerint) vannak bekötve.

Hibaforrás lehet még, ha a szobatermosztátot tartalmazó helyiség is hideg (állandóan vagy időszakosan), akkor a termosztát van rossz helyen, többnyire valamilyen hőforrás közelében.

A szobatermosztátok palettája igen széles, az egyszerű analóg termosztáttól a digitális és programozható, ezek mellett a vezeték nélküli, rádiós készülékekig nagyon sok fajtájával találkozhatunk.

Fontos azonban tudnunk: attól, hogy egy termosztát csillogó, digitális hőmérséklet-kijelzővel rendelkezik, még nem válik intelligenssé…

Read previous post:
AEG – avagy a tökéletes forma, tökéletes funkciók

Az AEG a világ egyik igen ismert és kedvelt háztartási- és szerszámgép márkája. Alapelvük, hogy a termékek ne csak külsejüket,...

Close