Beltér Egyéb Festék

Új bútort a régiből – csináld magad

Régi bútorainkat megunhatja szemünk egy idő után, ám az idő vas foga is nyomot hagyhat rajta. Viszont mégis sajnáljuk kidobni, a hozzá fűződő kedves emlékek miatt, vagy a kényelmes, praktikus használata miatt. Vagy csak mert már annyira megszoktuk. Ne dobjuk ki, ha ragaszkodunk hozzá, inkább újítsuk fel, kapjon új, vidám ruhát!

Akár örökségből is maradhat ránk kárpitozott konyhai szék, aminek kárpitján meglátszik az idő, de egyszerű a felújítása! Ne dobjuk ki semmiképp, hisz a régi kárpitozott konyhai székek igen-igen masszív darabok. Új kárpit, új szín, és máris új, masszív konyhaszékek az eredmény.

Elsőként szabadítsuk meg a kárpittól, csavaroktól. Festékmaró anyaggal, szükség esetén csiszolással távolítsuk el a régi festéket, hogy tökéletes felületet kapjunk a festés után.

Az eltávolított kárpit szabásminta! Ne dobjuk el azonnal, használjuk szabásminta készítéshez, szükség lesz rá.

Ám a munkálatok megkezdéséhez készüljünk fel körültekintően! Szó szerint: tekintsünk körül a helyiségben, ahol a felújított székeink helyet kapnak. Ez fontos a kárpit és a festék színének kiválasztásában is.

festettbutorBátrabb, kreatív festők előnyben! A színek terén csak a fantázia szabhat határt a színkavalkádnak. Azonban vigyázzunk, a színkavalkád a jó ízlés és stílusunk határain belül maradjon.

A festék-típushoz megfelelő oldószert vásároljunk mindenképp, az ecset és egyéb kellékek – és persze akár a bőrünkre cseppent festék – tisztításához is szükség lesz rá.

A kellékek beszerzése és előkészítése után (ismétlés: festék, kárpit anyag, ecset, csiszolóanyag, festékmaró anyag, csavarhúzó, tűzőgép v. szegek, kalapács… stb,) hozzá is láthatunk a munkához.

Marjuk le a festéket, majd ha kell, csiszoljuk át a felületet. Előbb durva csiszolópapírral kezdjünk, majd folytassuk finomabbal.

Lehetőség szerint vízszintes felületen fessünk – meg ne folyjon a festék. Festhetünk ecsettel vagy festőhengerrel is, amelyik kényelmesebb. A tárgy alá tegyünk valamit, ami feltartja, hogy ne folyjon alá a festék, mert csúnya lesz a nyoma.

A száradási idő alatt a székbetétet kárpitozhatjuk. Jól igazítsuk el, feszítsük meg egyenletesen, hogy szép ülőfelületet kapjunk.

Ha a festett felületek teljes mértékben megszáradtak, összerakhatjuk, behelyezhetjük a székbe a kárpitozott betétet, és már használatba is vehetők régi-új székeink.

Hasonló elven szinte bármilyen bútort felújíthatunk, átfesthetünk. Megfelelő felületi előkészítés, és festés után régi-új bútorok dobják fel otthonunkat.

Ha mintás bútort szeretnénk, a felületi előkészítés és alapszín megfestése után festhetünk is mintát, vagy használhatunk öntapadó tapétát is a dekoráláshoz.

Tényleg csak a fantáziánk szabhat határt a régi-új bútorok stílusos elkészítésénél.

 

Read previous post:
Keros Magma falburkoló család

A Keros Magma kollekció a legmodernebb technológiai eljárással, a valódi kő felületeket tökéletesen imitáló mázréteggel készül. Használjuk akár beltérben, akár...

Close