Beltér Festék Otthon, lakás

A színek szerepe életünkben II. – falfestés

Bárhogy is gondoljuk, tény, hogy a színek hatással vannak életünkre, befolyásolják hangulatunkat, energetikai állapotunkat. Korábbi bejegyzésünkben a talán leggyakrabban alkalmazott falszínekről, belső falfestékekről írtunk. Színek, és azok életünkre gyakorolt hatásai. 

belső falfestésnél a világos színek, pasztell árnyalatok nyugtatnak, pihentetnek, a nyugalom szigete lehet otthonunk, míg az erőteljes, élénk színek energiával töltenek fel. Akkor tehát hogyan válasszunk?

meleg színek: a sárga, narancs, rózsaszín, piros, vörös, bíbor – a nap, tûz, vér fogalmához kapcsolódnak, míg a hideg színek: a zöld és a kék – a vízhez, jéghez és a vegetációhoz köthetőek. A jól megválasztott belső falfesték a nappaliba, a hálószobába vagy a konyhába energiával tölthet fel, vagy éppen megnyugtathat egy-egy stresszesebb, fárasztó nap után.

Előző bejegyzésünk folytatását olvashatják most:

Színek, és hatásaik:

Narancs: jókedvre derít, életvidámságot ad, boldogság érzetet kelt. Aktivizáló hatású, de hiányzik belőle a vörös agresszivitása. Növeli a koncentrálóképességet, a kreativitást, a munkakedvet, jó hatású depresszió ellen. Pozitívan hat az immunrendszerre. Ha nagy falfelületet festünk narancs színre, inkább halványabb árnyalatát válasszuk, mert idegesítően hathat. narancs
ibolya Ibolya:  nyugtató és nyugtalanító hatású is lehet, attól függően, hogy melyik szín dominál, hisz a hideg kék és a meleg vörös keveréke. Melankolikus, álmosító szín, vágyakkal, ábrándokkal teli. A misztikum, színe, meditálásra késztet. Ellentétes érzelmeket kiváltó hatása miatt sokak által nem kedvelt belső falfesték.
Barna: a fa színe, biztonságot, melegséget, állandóságot tükröz. A stresszben élő felnőttek kedvelik, ám a gyerekek általában kifejezetten nem. Élénkítő színekkel kombinálva a lakást otthonossá, kedélyessé, barátságossá teszi, ám önmagában falfestékként unalmat áraszt. barna
bibor Bíbor: felsőbbséget sugárzó, merev, méltóságteljes szín. Nagyobb felületet festve nyomasztó, lehangoló hatású.
Szürke: kimért, tartózkodó, egyhangúságot tükröző szín. Nagy felületen alkalmazva kedvtelenséget okoz, nyomasztó hatású. Ha sok, tarka színt használunk, ezek élét tompítja. szurke
fekete Fekete: a természettől, világtól való elszakadás érzetét kelti, nagy felületen alkalmazva nyomasztó hatású. Kis felületen bármelyik színnel használható, kiemeli hatásukat, világosítja bármelyiket. A feng shui pozitívan tartja számon: kapcsolatok, karrier színe, összetett, sokmindent magába foglal. Változatos, világos vidám berendezéssel extravagáns eredményt érhetünk el.

A színek a  hőérzetünkre is nagy hatást gyakorolnak. A meleg színek akár 2-3 fokkal melegebb érzetet is kelthetnek, a hideg színek pedig akár ennyivel kevesebbet.

Sokan félnek az élénk, erőteljes színek használatától a falakon, sokkal gyakrabban választunk pasztell árnyalatokat. Az belső falfestés során alkalmazott színek azonban nem önmagukban, hanem egymással való kölcsönhatásukkal érik el a végleges hatást. Bátran kísérletezzünk!

Read previous post:
A színek szerepe életünkben I. – falfestés

Otthonunk kialakítása során óriási szerepet kapnak a színeknek. Sokan szeretik a falat élénk, erőteljes színűre festeni, mások a pasztell színeket,...

Close