Beltér Festék Otthon, lakás

Falfestékek, színek és otthonunkra gyakorolt hatásuk

Világunkban teret nyert a sokszínűség, a színek egymással való kombinációja az emberek öltözködésében, és a lakberendezésben egyaránt. Hódítanak a geometrikus alakzatokkal, melyek mozgalmassá teszik, elválasztják, megtörik a teret. Ám a fehér, és a szürke színek eleganciája úgy tűnik, sosem megy ki a divatból.

Építkezés, felújítás során, lakóterünk otthonná formálásának útján hatalmas szerephez jutnak a színek, mind a falfesték, mind a berendezései tárgyak, bútorok, lámpák, kiegészítők kiválasztása alkalmával.

Otthonunkkal szembeni elvárásaink igen magasak és sokrétűek. Legyen színes, elegáns és otthonos is. Tisztaságot, frissességet, az otthon melegét sugározza, békét, nyugalmat és jókedvet árasszon otthonunk.

sarga

E nappaliban domináns szín a sárga

A festék és a falburkolat (csempe) kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy a pasztell színek nyugtató hatással vannak a lakókra, míg a markánsabb, élénk színek energiával töltenek fel.

Mind e mellett a falfesték vagy falburkolat (csempe) kiválasztásakor fontos szempont a otthonunk fekvése, a természetes és a mesterséges világítás, hisz a színek a fényhatástól függően másnak látszhatnak. Természetes, meleg fénytől életteli színekben pompázik a környezet, a hideg fény a meleg színárnyalatokat gyengíti, ám a hideg színeket felerősíti.

Ám a megfelelő színek kiválasztásánál talán a legmeghatározóbb – a fentebbiek szem előtt tartásával – egyéniségünk! Hisz otthonunk akkor a megfelelő számunkra, ha egyéniségünkhöz illő színek vesznek körül.

A meleg színek: a sárga, narancs, rózsaszín, piros, vörös, bíbor – a nap, tûz, vér fogalmához kapcsolódnak, míg a hideg színek: a zöld és a kék – a vízhez, jéghez és a vegetációhoz köthetőek.

A falfesték és falburkolat (csempe) színének kiválasztása előtt ajánlott tájékozódni az egyes színek élettani hatásairól. Ebben segítünk pár gondolat erejéig:

  • Fehér: ártatlanságot sugall, tisztaságot, eleganciát közvetít. Fényvisszaverő hatású
  • Sárga: méregtelenítő, kedélyjavító, regeneráló, vitalizáló hatású. Enyhíti a depressziót. Falfestékként tágítja a teret.
  • feher

    Tisztaságot árasztó fehér, meleg barnával

    Piros: serkentő, aktivitást, dinamizmust sugároz. Serkentő hatású. Óvatosan alkalmazzuk, nyugtalanító hatású lehet, ingerültté tehet.

  • Narancs: boldogságot, életvidámságot sugall, jókedvre derít. Növeli a koncentrációt, kreativitást. Nagy felületen halvány árnyalatát válasszuk, a sötét árnyalata idegesítő lehet.
  • Vörös: szerelem, szenvedély kifejező színe. A hatalom és az erő jelképe.
  • Lila (ibolya): misztikum színe, vágyakkal, ábrándokkal teli. Meditálásra késztet. Nyugtató és nyugtalanító is egyben.
  • Kék: hűsítő, nyugtató hatású, frissességet, tisztaságot sugároz. Ideális pl. hálószoba falfestékeként.
  • Zöld: Frissítő és nyugtató hatású egyben. Remény, megújulás színe. Világoszöld tágítja, míg a sötétzöld szűkíti a teret.
  • Barna: biztonság, melegség, állandóság színe. Élénkítő színekkel kombinálva elhozza az otthon melegét, ám önmagában unalmat áraszt.
  • Szürke: kimért, egyhangúságot tükröző szín. Jól használható, ha sok, tarka, színes elemet használunk, ezek élét tompítja.
  • Fekete: kapcsolatok, karrier színe, azonban önmagában a világtól való elszakadás érzetét kelti. Bármely színnel kombinálható kis felületen, ezek hatását kiemeli.

Tény, hogy a színek hatással vannak ránk, befolyásolják energetikai állapotunkat, hangulatunkat. A jól megválasztott fal szín energikussá tehet, megnyugtathat, pihentet, ám más színek, vagy nem megfelelő kombinációk levertté tehetnek. Használjunk vidám színeket, éljük vidáman otthonunkban.

szurke

Szürke fal, tarkítva, színes kiegészítőkkel

Zalakerámia Carneval fehér csempe, vidám sárgával kombinálva

ibolya

Nyugtató ibolya, barnával

Celta Metalico barna mintás metro csempe

 

Kőmintás, beige-barna alapszín, Navarti, Kezma Petroleo zöld csempével kombinálva

Read previous post:
Szellőztessen rendszeresen egészséges környezetéért

Jó közérzetünk megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos a friss levegő jelenléte irodánkban, lakásunkban, ezért a napi rendszeres szellőztetés jó, ha a napi...

Close