Ablak, árnyékoló Beltér Egyéb Otthon, lakás Tél

Szellőztessen rendszeresen egészséges környezetéért

Jó közérzetünk megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos a friss levegő jelenléte irodánkban, lakásunkban, ezért a napi rendszeres szellőztetés jó, ha a napi rutinunkká válik. Napjainkban egyre többen szenvednek allergiás megbetegedésektől, ami a nem megfelelő szellőzéssel rendelkező épületeinknek is “köszönhető”.

Közérzetünket meghatározza a jó levegő, ami a levegő megfelelő hőmérsékletéből, páratartalmából és oxigéndússágából tevődik össze, ezért még a téli időszakban is szellőztessünk munkakörnyezetünkben és otthonunkban is rendszeresen.

velux_ablakA rendszeres, napi többszöri, rövid idejű (kb. 5-10 perces) ablaknyitás hatására a meleg elhasznált levegő, hűvösebb friss levegőre cserélődik, ez alatt a rövid idő alatt is, így a hőenergia nem szökök ki a helyiségből.

Többféle szellőztetési mód is létezik, lakásunk kialakítása, a nyilászárók milyensége, és az esetleges szellőztetőberendezések függvényében.

A természetes szellőztetés fenntartható életmódunk alapja. Ez általában az ablakok, egyéb nyílászárók beépített szellőzőnyílását feltételezi. Tetőtérben például könnyű dolgunk van, ha Velux tetőtéri ablakot használunk, hisz a Velux tetőtéri ablakok fontos alkotóeleme a beépített szellőzőnyílás, melynek köszönhetően ablaknyitás nélkül, a nedvesség és a porszemek aktív módon kerülnek ki a lakásból, így otthonunk mindig friss levegővel rendelkezik.

A beltéri meleg, és a kinti hideg levevő cserélődésével hőveszteséget, így némi energiaveszteséget tapasztalhatunk. Velux tetőtéri ablakok  például nagyon jó hőszigetelők, így az elveszett hő elenyésző, az alkalmazott nyílászáró energiahatékonysága mellett.
A rövid idejű szellőztetéssel alacsony a hőveszteség, hisz a lakás hőjét általában az építmény anyagai, tárgyai tárolják, és a friss, száraz levegő hamarabb fel is melegszik.

velux_ablakJó módszer a gyors és hatékony szellőztetésre a kereszthuzat. Ez az lakás két távoli pontján elhelyezkedő ablakok egyidejű kinyitásával érhető el, s így a természetes légmozgások kihasználásával oldjuk meg a gyors és hatékony szellőztetést.

Az ún. kéményhatás kihasználásával az egész házat néhány perc alatt teljesen át tudjuk szellőztetni. Nyissa meg a tetőtéri ablakot és az egyik homlokzati ablakot, így az elhasznált levegő egy szempillantás alatt kicserélődik.

A rendszeres szellőztetés nagyon fontos lakásunk frissességének és egészségünk megőrzésének érdekében a téli időszakban különösen. Szellőztessünk tehát rendszeresen otthonunkban, munkahelyünkön egyaránt a komfortos és egészséges klíma érdekében.

Read previous post:
2017-es padlólap trendek – Kirakási minták, formák

Ha már sikerült kiválasztani otthonunk kialakításakor, felújításakor a leendő padlólap színét és a burkolattextúra hatását, el kell gondolkodni még egy...

Close