Beltér Fürdőkád, zuhanykabin Fürdőszoba

5 tipp a megfelelő villanybojler kiválasztásához

Az elektromos, zártrendszerű forróvíztárolók – azaz például a villanybojlerek – a használati melegvíz igény kielégítésére szolgálnak. Bár léteznek átfolyós rendszerű vízmelegítő készülékek is, ám cikkünkben a zártrendszerő, víztározós eszközökkel foglalkozunk.

A zártrendszerű tárolós vízmelegítők tartálya acéllemezből készül, a korrózió elleni védelmet speciális, titán tartalmú tűzzománc bevonat és aktív magnézium anód biztosítja. Ezek a készülékek több vízvételi hely, illetve zuhanyzós csaptelepek ellátására alkalmasak. A készülékek hőszigetelése freonmentes, ciklopentán hajtóanyagú poliuretán szigetelő hab. A fémburkolatú kivitelek nanokerámiás felület előkészítéssel rendelkeznek.

A működésük röviden: a villanybojlerbe hideg víz folyik be egy csövön keresztül a vízvezeték rendszerre kötve. A befolyt víz ármmal történő fűtéssel melegszik fel, s e melegedés során a hideg víz a bojler aljára, míg a meleg víz felfelé száll, így a felső részébe kerül, ahonnét befolyik a rendszerbe, és így tudjuk használni a melegvizet. Azonban sajnos előfordul, hogy elfogy a meleg víz. Fontos számolnunk azzal is, hogy minél messzebb van a bojlertől a vízfelvételi hely (azaz a csap), annál nagyobb a hőveszteség a víz útja során.

De hogyan is válasszunk bojlert?

1. Vegyük figyelembe a méretet, azaz az űrtaralmát.

Egy 4 tagú család esetében minimum 120 literes villanybojler lesz az, ami ki tudja szolgáli a család melegvíz igényét. Ám ha csak egyedül él, elegendő egy 80 literes villanybojler.
Négynél több tagú család esetén érdemes elgondolkodni azon, hogy kombinált rendszert építünk ki, azaz több bojlerrel szolgáljuk ki a melegvíz igényt.

2. Fűtési idő

Bár nem tűnhet fontosnak, hogy 3 vagy 6 óra alatt fűti fel a bojler a vizet, mégis számít, ha az adott méret esetén akár naponta többször is kiűrülhet a forró víz.

3. Márka és minőség

Mivel egy villanybojlert nem fél évre, évre vásárolunk, fontos, hogy megbízható, dondozásmentes, maximálisan biztonságos típust válasszunk. Röviden: válasszon jól ismert, márkás bojlert. Mi például a Hajdú Hajdú villanybojlere esküszünk, már csak több évtizedes, megbízható múltja alapján is.

4. Hőfok szabályozás

A villanybojlerben lévő víz fűtési hője szabályozható. Felfűtheti akár 80 fokosra is, amit használat során hidegvíz hozzáadásával hűteni kell, vagy beállíthatja, hogy csak 45 fokosra fűti, ezzel energiát is spórol. Ki-ki saját szokásai alapján alakíthatja ki a számára optimális beállítást.

5. Garancia

A gyártói garancia figyelembe vételét nagyon fontosnak tartjuk. Fontos, hogy a megvásárolt bojlerre mennyi idő garancia, és milyen feltételekkel vonatkozik, hiszen egy bojlert akár 10-20 évre is vásárolunk.

 

 

Read previous post:
Az elérhető luxus otthonunkban okos WC-vel

A személyes higiénia új élményét biztosítják az úgynevezett okos wc-k, vagy intelligens wc-k. A csúcsakategóriát, a valódi luxust képviselik a...

Close