Fürdőszoba Konyha

Egy hasznos apróság – a víztakarékos perlátor

A legtöbb csaptelep perlátorral ellátott, ezek azonban nem víztakarékosak, csupán vízrendező szerepük van. Ezek használata mellett egy átlagos csapból percenként 12-15 liter víz folyik át.

A víztakarékos perlátor a csapból kevesebb vizet enged kiáramolni és a vízsugarat levegővel dúsítja fel. Ennek köszönhetően a vízsugár átmérője, intenzitása ránézésre nem változik, és az eltérés az ember komfortérzetét nem befolyásolja.

Ezzel az apró eszközzel azonban akár 50-85 %-os vízmegtakarítás is elérhető, továbbá a villany- és gázszámlánkon is érezhető lesz a megtakarítás, hiszen kevesebb meleg vizet kell előállítani.

A víztakarékos perlátor ára rövid idő alatt megtérül.

A perlátort eredményesen használni a mosdó- és mosogató csaptelepeknél lehet, amennyiben gyárilag nem víztakarékos perlátorral ellátottak.

Kádtöltő csaptelepnél azért nem érdemes, mert ott meghatározott vízmennyiséget szeretnénk kiengedni minél gyorsabban, és ezzel a hőveszteséget is csökkenteni tudjuk.

A csere rendkívül egyszerű. Fogó vagy perlátorkulcs segítségével lecsavarjuk a csap végén található fémgyűrűt. A régi tömítőgyűrűt eltávolítjuk. Behelyezzük a víztakarékos perlátort az új fémgyűrűbe, majd a tömítő gyűrűt a perlátor tetejére. Végül visszacsavarjuk a csapra a fémgyűrűt.

Csere előtt az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

perli31. a cserélni kívánt perlátor külső vagy belső menetes-e,

2. az új perlátorunk rendelkezzen-e gömbcsuklóval (ez pl. mosogatásnál tehet jó szolgálatot),

3. a perlátor kétállású legyen-e (központi vagy szórt vízsugár),

4. milyen legyen a perlátor vízáteresztő képessége (itt figyelembe kell venni, hogy ritkán előfordul, hogy bizonyos vízmelegítő készülékek alacsony víznyomás esetén nem kapcsolnak be).

Tulajdonképpen a víztakarékos perlátorok bármely normál, esetleg nem víztakarékos csaptelep végére felszerelhetők.
Első ránézésre szinte teljesen megegyezik a már fent lévő gyári perlátorral (vízadagolóval), ám használatuk során jelentősen nagy mennyiségű vizet spórolhatunk egységnyi idő alatt!

Mint korábban említettük, víztakarékos perlátort elsősorban mosdó- és mosogató csaptelepeknél érdemes és ajánlott használni.

 

Read previous post:
Riho – fürdőszobák Hollandiából

Építkezés, felújítás tervezésekor sokszor tanácstalanul állunk az előttünk álló hatalmas szín-, és formaválasztékú kínálat előtt, hogy milyen is legyen a...

Close