Fürdőszoba

Szaniterekről

Ma már megvásárolhatunk egy – egy márkán belül komplett kollekciókat/termékcsaládokat is.

Szaniter vásárlásánál érdemes egy kollekción belül válogatnunk, hisz egy termékcsaládon belül a termékek megjelenése, design-ja egyező, így fürdőszobánk berendezése egységes képet fog mutatni, legyen az akár modern desingne vagy akár klasszikusan elegáns stílus.

De mi is az a szaniter?

Szaniter termék többek között a mosdó, a WC csésze, a bidé illetve a pissoir is.

A mosdókról

Ma már a mosdót nem csak kifejezetten kézmosásra, fogmosásra használjuk, igazi szentélyévé vált mindennapjainknak, hisz itt indul és végződik 1-1 napunk. Ezért fontos, hogy a legmegfelelőbb mosdót vásároljuk meg, mind esztétikai, mind praktikai szempontokat figyelembe véve. A változó igényeket követve szinte minden márkában megtalálhatjuk az igényeinknek legmegfelelőbbet, hisz manapság mosdóval nem csak a fürdőszobában, de a WC helyiségben is találkozhatunk.

A fürdőszobánkba is többféle mosdó közül választhatunk: lehet beépíthető, lehet szekrényre/pultra ültethető, falra szerelhető vagy akár álló mosdó is.  Hatalmas termékkínálat áll rendelkezésünkre. Érdemes megemlítenünk néhány példát, a teljesség igénye nélkül: konzollal falra szerelhető, pultra ültethető, „hagyományos” mosdó, mosdótál, dupla mosdó, szimpla mosdó, szimpla mosdó tálcával, szögletes, ovális, kerámia/porcelán, üveg stb.

Mi alapján válasszunk mosdót?

Egyrészt választhatunk otthonunk, fürdőszobánk színvilágához, berendezéseihez, másrészt választhatunk a család nagyságához viszonyítva is.

A mosdó lehet porcelán mosdó, mely az egyik legelterjedtebb, de egy-egy mosdó/ kézmosó készülhet ún. szaniter kerámia anyagból, kristályporcelánból vagy akár üvegből.

Bármely anyagot válasszuk is egyszerű takarítani, ellenálló anyagok, nem tesznek benne kárt a vegyszerek sem.

A legtöbb gyártónál megtalálhatók a szokványos, fehér színű termékek, de egyre többször láthatunk színes  (pl. kék, zöld) kivitelt is.

Az üveg mosdó, amely ma már szintén többféle kivitelben kapható.

A mosdó típusa szerint

Mosdónk lehet szabadon álló mosdó, melynek a lába eltakarja a szifont is. Így a szabadon álló mosdó esztétikai szerepet is betölt.

Mosdónk lehet szekrénybe épített mosdó, ilyenkor akár komplett fürdőszoba bútor tagjaként is megvásárolhatjuk, így biztosítva az egységes fürdőszobai képet.

A mosdónk lehet akár szárnyas mosdó is, ilyenkor a pult és a mosdó egybe van építve (szárnyként “terül” el a pult).

Pultra helyezett mosdó amikor a mosdónk mosakodótálként jelenik meg a pulton, de létezik többféle kialakításban.

A mosdó vásárlása előtt érdemes elgondolkodnunk és megterveznünk, hogy milyen stílusú, színű szanitereket szeretnénk egy helyiségben elhelyezni hogy ez alapján vásároljuk meg  – ha lehet – egy helyen, egy időben szanitereinket, a választott termékcsaládon, márkán belül.

Ezzel egységes képet nyújt fürdőszobánk, valamint elkerülhetjük, hogy akár a színbeli eltéréseket (nem minden fehér, ugyanaz a fehér szín) tapasztaljunk.

Vegyük figyelembe azt is, hogy mosdónkhoz milyen csaptelepet szeretnénk, hiszen nem mindegy, hogy falra szerelt vagy mosdóra szerelt (álló) változatot választunk. Ezt a mosdó kiválasztásakor se hagyjuk figyelmen kívül.

 

A WC

Amely lehet akár külön helyiségben, de lehet akár a fürdőszobában is.

A WC csésze kiválasztásakor rengeteg fontos szempontot figyelembe kell venni.

Először is el kell döntenünk, hogy falra szerelhető WC-t vagy padlón álló WC-t szeretnénk. Azt is el kell döntenünk, hogy ún. monoblokkos (a WC csészére szerelhető a hozzá tartozó WC tartály) terméket akarunk-e vagy sem.

Amennyiben álló WC-t választunk – akár szakember segítségével – meg kell határoznunk, hogy alsó kifolyású vagy hátsó kifolyású legyen. Ezt követően jöhet az öblítési mód kiválasztása, hogy lapos (sík), vagy mély öblítésű legyen a termék.

A WC csésze típusa szerint lehet
fali WC, amikor a WC egy, a falba süllyesztett szerelőkereten kerül rögzítésre, valamint lehet
álló WC, ami a padlóra van csavarozva.

 

A WC kifolyás szerint lehet
Alsó kifolyású,
amikor a szennyvíz alulról távozik, de lehet akár
hátsó kifolyású is, ilyenkor hátulról távozik a szennyvíz.

 

A WC öblítési módok szerint lehet

Mély öblítéses WC: a végtermék közvetlenül a vízben landol. Előnye a szagmentesség, könnyebb takaríthatóság. Hátránya a kissé kellemetlen visszafröccsenés.

Lapos (sík) öblítéses WC: a végtermék egy kiképzett panelra érkezik. Előnye, hogy nincs visszafröccsenés. Hátránya, hogy nem szagmentes, és talán nehezebben is takarítható.

 

A WC tartály lehet

akár monoblokk tartály, amikor a porcelánból készült tartályt összeépítik a wc csészével.

Falra szerelhető tartály, melyet a falra rögzítenek

Falba építhető tartály, amit kisebb helyiségekben használnak leginkább, a kis helyigény miatt, valamint közületek, bevásárlóközpontok közös helyiségeibe, a mechanikai hatásra történő meghibásodás elkerülése érdekében. Beépítéséhez szerelőkeret, nyomólap megvásárlása szükséges.
Amikor megfogalmazódott bennünk, hogy ki kell cserélnünk meglévő WC csészénket, vagy új lakásunkat rendezzük be éppen, nem is gondoltuk volna, hogy egy egyszerűnek tűnő szaniter termék kiválasztása mennyire is igényel körültekintő figyelmet.

 

 

Read previous post:
Fürdőkád vagy zuhanykabin?

Mint minden életterünk, a fürdőszoba átgondolt kialakítása is nagyon fontos, hisz itt kezdjük és itt zárjuk mindennapjainkat. Vajon mi alapján döntsük...

Close