Beltér Fűtés Otthon, lakás

Kandalló: nyitott vagy zárt tűztér?

Az augusztus végi időjárás bizony sokaknak eszébe juttatta, hogy lassan itt a fűtési szezon. Ha elgondolkodott azon, hogy kandallót vásárol, ajánljunk figyelmébe alábbi sorainkat, hogy megkönnyítsük választását, ötleteket adjunk. Kandalló választásnál nem csak fűtőtestet vásárolunk, az adott helyiség, lakás hangulatáról is gondoskodunk.

Először is azt kell eldöntenünk, hogy számunkra a hangulat, a fa égésének illata, látványa vagy a kényelem a fontosabb. Amennyiben inkább a kényelemre szavazunk, a gázüzemű kandalló választás a legjobb.

 

Ezeknél a kandallóknál egy öntöttvas tűztérben elhelyezett gázkészülék gondoskodik a melegről, mely termosztáttal szabályozható. Az illúzió elérése érdekében a gázégők felett kerámia “fahasábok” vannak elhelyezve, a lángok játéka valódi fa égésének hatását kelti.kandallo

Fatüzelésű kandalló választása esetén a következőkről kell döntenünk: csak fűtésre, csak látványosságként, vagy mindkét funkcióért vásárolunk kandallót.

Ha a tűz romantikus hangulatát szeretnénk élvezni, válasszunk nyitott tűzterű kandallót. Ebben az esetben figyelembe kell venni: nagy kémény igény, esetleges rossz fűtési hatásfok, folyamatos felügyeletet igényel, valamint visszaáramlások fordulhatnak elő.

A nyitott tűzterű kandallók olyan helyiségekbe javasoltak, melyek padlózata tűzálló, a helyiség jól elkülönített, jól szellőztethető.

 

kandallo2Ha egy biztonságos, jó hatásfokú, mégis látványos kandallót szeretnénk, zárt tűzterű kandallót válasszunk. Előnyei: nincsenek visszaáramlások, jó fűtési hatásfok, nem igényel folyamatos felügyeletet, szinte bármely helyiségben elhelyezhető, ahol biztosított a kéménykivezetés.

Felmerül sokakban a kérdés, hogy egy kandallóval lehetséges-e több helyiséget fűteni?
Zárt tűzterű kandallók gravitációs és ventillációs légfűtésének köszönhetően az egybenyitott helyiségekben egyenletesen oszlik el a hő. Ezen felül lehetséges a kandalló feletti és mögötti helyiségek fűtése  úgy, hogy a konvekciós burkolatra meleg levegő elvezető csövet köttetünk.

Távolabbi helységek fűtése is megoldható: kis teljesítményű, szabályozható, hőre bekapcsolódó ventillátor, és jól illesztett befúvórendszer kiépítése szükséges.

Mediterrán országokban elterjedt, hogy a központi fűtést kandallóra kapcsolják.

Read previous post:
Istálló burkolat – gumi istállópadló

A higiénikus és gazdaságos és az állatok számára is kényelmes állattartás elkerülhetetlen kelléke! A gumiburkolatok kiválóan alkalmazhatóak boxokba, mosóterületekre, kezelőkben,...

Close