Beltér Fűtés Otthon, lakás Tél

Kényelem, funkcionalitás, meleg otthon lapradiátorral

Vitathatatlan, hogy a legkényelmesebb fűtési módszer otthonunkban a központi fűtés. Központi fűtés estén radiátorok oldják meg a különböző helyiségek egyenletes befűtését, egyenletes hőmegtartását. Melegítésüket, magát a fűtést vízcirkulációs rendszer biztosítja, gáz vagy egyéb tüzelésű kazán által.

Radiátoros fűtési rendszerek a legelterjedtebbek napjainkba. Találkozhatunk radiátorral panellakásokban, társasházakban, közültekeben, üzletekben, irodákban, szinte lépten-nyomon bárhol a mindennapjaink során.

Már közel 100 évvel ezelőtt felismerték az igényt arra, hogy a lakótértől független fűtőberendezéssel oldják meg a laktér fűtését. Azóta a folyamatos technológiai fejlődés során sok-sok változáson ment keresztül a központi fűtési technológia, megjelentek padlófűtések, falba épített fűtőrendszerek, mégis a radiátor maradt napjainkig is a legnépszerűbb fűtési forma.

Kezdetben vasöntvény, robosztus radiátorok terjedtek el, ám a fejlődésnek köszönhetően mára lapos, könnyű, tartólábak nélkül, a falra szerelve biztosítják otthonunk melegét.

radiator-demardManapság acél vagy ötvözött alumínium lemezből készült lemezradiátorok a népszerűek, ám bármilyen meglepő, még napjainkban is készülnek öntöttvas radiátorok is!

A lapradiátorok, vagy lemezradiátorok modern megjelenésükkel, olykor egyedi design-ukkal, mégis végtelenül hasonlatos, megszokott külsővel biztosítják otthonunk melegét. Összeköttetésben állnak a kazánnal, vízfűtő vízcirkulációs berendezéssel, mely biztosítja a csőrendszerben folyamatosan keringő tűzforró víz helyiségről helyiségre áramlását, ezáltal egyenletes meleget teremtve lakóterünk minden helyiségébe.

A lapradiátorokra általánosságban jellemző, hogy nagy terek fűtésére használják, egy-egy “családban” többféle méret megtalálható, könnyedén beszerelhetőek, könnyűek, könnyen tisztíthatóak, esztétikus, keskeny formavilággal rendelkeznek.

A fűtőrendszerre csatlakozik egy hőfokszabályozó berendezés, hogy családunknak a legmegfelelőbb meleget adja mindennapjainkban.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a hőfokszabályozót nem érdemes folyamatosan le-, majd felkapcsolni, hisz a napközben lehűlt lakás később nagyobb energiabefektetéssel, folyamatos magas fűtési teljesítménnyel kell a rendszernek megoldania, ezáltal ugyanannyi – ha nem több – energiát használ fel, mintha egész nap tartotta volna a melegebb hőmérsékletet. Ezért, ha munkába indulunk, nem érdemes lényegesen lejjebb kapcsolni a központi fűtés hőfokszabályozóját, vegyük lejjebb néhány fokkal, így hazaérkezvén sem fogunk vacogni otthonunkban.

 

 

Read previous post:
Süssünk, fűtsünk takaréktűzhellyel – avagy nosztalgikus “modern sparhelt” tűzhelyet az otthonunkba

Ez a többfunkciós eszköz, a sparhelt, napjainkban a reneszánszát éli. Nagyon népszerű, takaréktűzhely nevét sem véletlenül kapta. Mind a mellett,...

Close