Beltér Fűtés Konyha Otthon, lakás

Süssünk, fűtsünk takaréktűzhellyel – avagy nosztalgikus “modern sparhelt” tűzhelyet az otthonunkba

Ez a többfunkciós eszköz, a sparhelt, napjainkban a reneszánszát éli. Nagyon népszerű, takaréktűzhely nevét sem véletlenül kapta. Mind a mellett, hogy a hőleadásának köszönhetően fűthetünk vele, megfőzhetjük rajta, vagy megsüthetjük benne a család vacsoráját. Nosztalgia, takarékosság, kényelem a sparhelt melegében.

A sparhelt megnevezés a sparheld német kifejezésből ered, melynek magyar jelentése takaréktűzhely. Vásárolhatunk ócskapiacon vagy első kézből, tulajdonostól valóban ócska, vagy akár meglepően megkímélt állapotú régi darabokat, vagy megvásárolhatjuk újonnan, a régi design-al, valamint az egészen modern kivitelű tűzhely kályhák is megtalálhatóak a kínálatban, nagy számban, széles választékban, melyek már inkább csak emlékeztetnek a régi, letűnt kor darabjaira.

A modern takaréktűzhelyek, avagy tűzhely kályhák többnyire – kivitelüknek köszönhetően – nosztalgikus hangulatot árasztanak, funkcionalitásuk szinte megegyezik elődeikével.

sparheltA sparhelt a kemencét váltotta le fokozatosan, a 19. század közepétől. Kezdetben vályogból, téglából épített, vaslemezes tetővel ellátott, olykor sütőtérrel rendelkező, füstcső kivezetéses építmény töltötte be a tűzhely szerepet. Ebből nőtte ki magát fokozatosan a vasöntvény, lemez kivitelű tűhely.  Az e típusú tűzhelyre való áttérés a beltér füstmentesítését szolgálta főként már a 19. században is. A takaréktűzhely a 20. század első harmadára szinte teljesen kiszorította a kemencés, vagy egyéb nyílt tűzterű ételkészítést.

A sparhelt mai, modern változatait takaréktűzhely, tűzhely kályha, sparhelt vagy takarékkályha néven találhatjuk meg. Elhelyezésük konyhába, főzésre is használt helyiségekbe ajánlott.

tuzhely-kalyha-radeco-plamakA tűzhely kályhák is – elődeikhez hasonlóan – szilárd tüzelésű tűzhelyek, zárt égés és füsttérrel, sütővel, vaslemez tetővel, melyen szinte bármilyen étel elkészíthető. Sütőterükben süthetünk süteményt, rakott ételeket.. stb. szinte csak a fantáziánk szabhat határt. A tűzhely kályhák sütőajtóval ellátottak, melyek – modernebb kivitelek esetén – ablakuknak köszönhetően betekintést engednek a készülő ételre.

tuzhely-kalyha-hosseven-4010A mellett, hogy a tűzhely kályhákban elkészíthetjük sült, főtt ételeinket, biztosíthatjuk a beltér fűtését is. Kisebb beltér esetén (~ 90-110 m3) önmagában is elegendő meleget biztosíthat, típustól függően. Nagyobb konyhák, belterek esetén kiváló kiegészítő fűtést nyújtanak a tűzhely kályhák.

Takaréktűzhely nevüknek megfelelően takarékos a használatuk, hisz a főzés és fűtés hője egyazon térből ered, egyazon időben, többlet tüzelőanyag felhasználása nélkül. Belső kialakításuknak köszönhetően nagyon jó a hőtárolásuk, fokozatos hőleadással, hogy a “megtermelt” meleget kiélvezhessük.

ontveny-kalyha-hosseven-9003Ha nem szeretnénk ételkészítésre használni a kályhát, válasszunk kisebb öntöttvas vagy lemezkályhát sütő nélkül, mely akár teakályhának is nevezhető. Bár főzni ugyan nem tudunk rajta, de tökéletesen befűti a teret, és akár teát, kávét is melegíthetünk a tetején.

Fűtésükre barnaszén, tüzifa, vagy biobriket is használható. Tájékozódjon a használati tájékoztatóban.

Kályhák, tűzhely kályhák választása esetén az adott helyiségnek füstkivezetési lehetőséggel, megfelelő műszaki állapotú kéménnyel kell rendelkeznie. Beszerelés előtt mindenképp ellenőriztesse a kéményt szakemberrel, kérjen szakvéleményt a kályha és a kémény adottságait illetően. Túl kicsi kémény esetén nem minden típusú kályha használata biztonságos!

 

Read previous post:
Nem mindennapi egyediség – Zalakerámia Cementi termékcsalád

A Zalakerámia Cementi padlólapok a ma rendkívül népszerű indusztriális belsőépítészeti trendek tökéletes burkolata lehet. A család színvilága és minimalista megjelenése...

Close