Kültér, kert

Hogyan legyen szép a fű a kertben?

A szép, ápolt gyep a kertünk alapja. Ahhoz, hogy a lehető legszebb legyen, sokat kell törődnünk vele, a rendszeres fűnyírás, locsolás, táplálás elengedhetetlen. Szükségünk van fűnyíróra, szegélynyíróra, valamint ajánlott gyepszellőztetőt is használnunk, így pázsitunk csodálatos hangulatot alapozhat meg a kertünkben.

A fű karbantartására, a fűnyírásra is többféle fűnyíró közül választhatunk. Vásárolhatunk elektromos fűnyírót, ezen belül önjártót, fűgyűjtő tartállyal szereltet, vagy ha nagyobb területet kell vágnunk, ajánlott benzinmotoros fűnyírót, fűkaszát vásrárolnunk. Választhatunk akkumulátoros fűnyírót is, így nem korlátoz minket a magunk után húzott kábel, és a súlyát alapul véve a legkönnyebb konstrukciókat kínálja.

A legmegfelelőbb fűnyíró kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a terület méretét, adottságait. Kisebb területre elegendő lehet elektromos fűnyírót választani, ezt a hölgyek is bátrabban használják sík talajon, azonban ha sok a talajegyenetlenség, nagyobb a terület, férfi kezekre lesz szükség. Érdemes nagy területre önjáró fűnyírót választani, azon belül is olyat, ami nagyobb magassággal/hátsókerék mérettel rendelkezik, és benzinmotoros gép, ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Ahol a pázsit szépsége a cél, érdemes fűgyűjtő tartállyal ellátott fűnyírót váalsztani, így a levágott füvet a nyírás során gyűjthetjük, nem kell utólag még azzal is időt tölteni, hogy összegereblyézzük a területet. A levágott füvet nem ajánlott a területen széthagyni, befolyásolja a gyep szépségét, befülledhet, gombásodást okozhat a gyepen.
Otthonunk kertjében lévő díszgyepet általában 3,5-5 cm vágási magassággal ajánlott nyírni. A fűnyírót így érdemes beállítani a munka megkezdése előtt.

Hogyan legyen szép a pázsit /gyep a kertben?

1. az ajánlott nyírásmagasság 3.5 – 5 cm, ne vágjuk túl rövidre, mert könnyebben jöhetnek elő betegségek, a nyári napsugárzástól kiszáradhat, kiéghet, akár foltokban is
2. a fű magasságának egyszerre legfeljebb az 1/3-át vágjuk le
3. tavasszal a rövidebb magasságot válasszuk, nyáron, illetve az őszi utolsó vágás alkalmával azonban hagyjuk meg magasabbra
4. gyűjtsük a levágott füvet, ne hagyjuk a gyepen, gombásodást okozhat. Az összegyűlt füvet felahsználhatjuk a konyhakertben mulcsozáshoz, tehetjük a komposztra is.

Munkavédelmi tanácsok fűnyíráshoz, fűnyíró haszánlatához:

AL-KO, GTE 450 Comfort elektromos fűszegélynyíró

zárt cipőben, erősebb anyagú hosszúnadrágban használjuk a fűnyírót (fűkasza használata esetén a felsőruházatunk is hosszú ujjú, erős anyagú legyen)
győződjük meg arról, hogy tisztában vagyunk azzal, hogyan kell leállítani a motort szükség esetén
kikapcsolt állapotban (!) ellenőrizzük a kést, vágószálat, stabilan a helyén van-e
– benzines gép esetén csak szabad levegőn indítsuk be, még műhelyben se indítsuk el, a felszabaduló gázok halálos mérgezést okozhatnak
– benzinmotoros fűnyíró esetén nyílt lágntól, szikrától tartsuk távol, ne dohányozzunk haszánlat közben
– mindig kikapcsolt állapotban hagyhatjuk csak felügyelet nélkül a fűnyírót!
– a fűgyűjtőt kizárólag kikapcsolt állapotban űrítsük
– különösen fűkasza, fűszegélynyíró használatakor viseljünk védőszemüveget, vagy speciális arcvédőt.

Egy, a terület adottságaihoz, és igényeinkhez mérten megválasztott fűnyíró kellemes munkát eredményez, melyet még ha muszájból is, de szívesebben végzünk. Szakkereskedésekben bátran mondjuk el igényeinket, interneten mérjük fel a kínálatot, kérdezzünk az eladótól, így az igényeinknek megfelelő fűnyíró beszerzése már szinte gyerekjáték lesz.

AL-KO, Classic 3.25 E elektromos fűnyíró

Read previous post:
Modern, stílusos csaptelepek a fürdőszobába, a Grohe Eurocube gyöngyszemeivel

A Grohe Eurocube fürdőszobai csaptelepek ékes bizonyítékai annak, hogy egy modern fürdőszob kialakítása nem csak a csempe és a kád...

Close