Kültér, kert

Miért fontos a gyepszellőztetés a szép pázsit érdekében?

A szakszerű fűnyírás mellett a gyepszellőztetésnek, talajlazításnak jelentős szerepe van szép gyep kialakításában. A gyepet azért szükséges időnként szellőztetni, hogy a fű tövébe megfelelő mennyiségű víz és levegő juthasson, ezzel biztosíthatjuk a gyönyörű pázsitot hosszú távon otthonunk, hétvégi házunk környezetében.

A fű töve elfilcesedhet, így nagyon fontos eszköz a gyepszellőztető, talajlazító a gyep megfelelő ápolásában, hogy egész nyáron gyönyörködhessünk benne. A filcesedés egy mohás réteghez hasonlítható, mely megakadályozza, hogy a pázsit szellőzhessen, ami gombásodáshoz vezethet. Különösen tavasszal és ősszel ajánlott mindenképp talajlazítást végezni az esztétikailag és minőségileg is szép pázsit érdekében.

Mi történik gyepszellőztetés, talajlazítás során?

AL-KO, Comfort 38 P Combi Care benzines gyepszellőztető, talajlazító gép

A talajlazítás során a gép késes tengelye eltávolítja a szennyeződéseket, fellazítja a talajt a fű gyökérzete körül. Egy gyepszellőztető, talajlazító gép nagyon fontos eszköz a gyep ápolásában, a fűnyírón kívül. A talajlazító késeinek hatására kitisztul a fűcsomók töve, aminek hatására vízhez és levegőhöz jut a pázsit.

Ma már gyepszellőztető és talajlazító kombinált gépet is vásárolhatunk. Az első ilyen kombinált kerti gép az AL-KO Combi Care volt. Egyszerű a működési elve, a hengerek cseréjével könnyen és egyszerűen lehet váltani a funkciókat. A hengerek tartozékok a géphez, melyeket szintén rögzítőbilinccsel, szerszám nélkül cserélhetünk.

A talajlazító, gyepszellőztető gépeknél általában a munka mélységét 5 fokozatban állíthatjuk, az elfordítható kapcsoló segítségével. E gépek biztonsági kapcsolóval és kábel tehermentesítővel szerelt kerti gépek. Az AL-KO Combi Care elektromos vagy benzinmotoros változatban is elérhető, a benzinmotoros nagy előnye, hogy független az áramforrástól, szabad mozgást tesz lehetővé a területen. Nagyobb területek esetében a benzinmotoros modellt érdemes választani.

Mint minden kerti gépet, a talajlazító, gyepszellőztető gépeket is a használat után meg kell tisztítani. A tengelyeken a kés és rugótagokat ajánlott alaposan megtisztítani, mert a fű csersavtartalma hamar tönkreteheti a fém alkatrészeket. Ez a rugóstengelyre fokozottan igaz!

A megfelelő gép kiválasztása könnyű, hatékony munkát tesz lehetővé, így szívesebben végezzük feladatunkat. A gyepszellőztetés a gyep ápolásának fontos része, otthonunk környezetében fontoljuk meg alkalmazását, a szép, egészséges, örömteli pázsit érdekében.

 

Read previous post:
Hogyan legyen szép a fű a kertben?

A szép, ápolt gyep a kertünk alapja. Ahhoz, hogy a lehető legszebb legyen, sokat kell törődnünk vele, a rendszeres fűnyírás,...

Close