Kültér, kert Szerszám

Hogyan válasszak fűnyírót?

Fűnyíró vásárlásakor figyelembe kell vennünk a terepviszonyokat, a terület méretét, a fűnyíró motor típusát, meghajtását, valamint szükséges-e a fűgyűjtő tartály megléte, vagy sem, amennyiben igen, mekkora az elvárt méret.
Átgondoltan kell vásárolnunk azért, hogy a fűnyírás akár még kellemes időtöltés is lehessen.

 

Terület mérete, terepviszonyok

A kert mérete és adottságai alapján kell eldöntenünk, hogy mekkora vágószélességű, és milyen motorral rendelkező fűnyírót válasszunk. Első gondolatra arra gondol az ember, hogy minél nagyobb a vágószélesség, annál jobb. Ez igaz is lehet, azonban ha sok szűkös, keskeny területen, csapásokon kell haladnunk, érdemes átgondolni, és kisebb vágószélességű gépben gondolkodni. Ám ha nagyobb szabad területtel van (lesz) dolgunk, akkor érvényes, hogy minél nagyobb a fűnyíró vágószélesség, annál jobb. 30-35 cm vágószélességű fűnyíró  200-300 m2-ig,  500-600 m2-ig a 40-45 centis vágásszélességű fűnyíró, 600-1000 m2-ig pedig 51 cm-s vágásszélességű fűnyíró lehet az ideális választás.

AL-KO, Classic Plus 5.16 VS-B önjáró benzines fűnyíró

Ha dimbes-dombos, sok nehezen hozzáférhető, egyenetlen területtel “megáldott” kerttel van dolgunk, érdemes nagy átmérőjű hátsó kerékkel ellátott, akár önjáró fűnyírót vásárolnunk. Sőt, elgondolkodhatunk a benzinmotoros fűkasza vásárlásán is. Indokolt lehet akkor is, ha a terület fákkal, virágágyásokkal, egyéb kerti dekorációval tarkított, hisz a tologatós fűnyíróval való manőverezés inkább csak megnehezítené a munkát.
Nagy, egyenetlen területeken az önjáró fűnyíró lehet a legjobb választás. Emelkedőn, lejtőn kisebb erőfeszítéssel is tudunk vele dolgozni, a gép súlyát nem nekünk kell megtartani.
Kisebb területek esetén kisebb teljesítményű tologatós fűnyíró is elegendő, ami lehet elektromos is. Nagy, sík területekre azonban válaszunk inkább benzinmotoros fűnyírót.

Benzines vagy elektromos fűnyírót válasszak?

A döntés szempontjából a meghatározó a terület mérete. Elektromos fűnyírót érdemes választani 2-300 m2 területig, melyet még hölgyek is könnyedén kezelnek, eltolnak a területen. Az elektromos fűnyírók környezetbarátok, szépen, csendesen dolgoznak, bár talán kicsit lassúnak tűnhetnek, és a kábelre oda kell figyelni, korlátoznak a szabad mozgásban. Vásárláskor vegyük figyelembe a gyártói ajánlást, hogy mekkora területre ajánlott az adott gép, teljesítménye alapján.
Nagyobb területre, 5-600 m2 felett mindképp benzines fűnyírót ajánlott választani. Gyorsan dolgoznak, általában nagyobb fűgyűjtő tartállyal rendelkeznek, és az önjáró típusok a dombos terülteken is könnyen kezelhetőek, akár elhanyagolt területeken is használhatjuk őket. Hátrányuk, hogy igen hangosak, nehezek, és környezetkárosítóak.

Akár akkumulátoros fűnyírót is választhatunk, mellyel kisebb-, és nagyobb területeken egyaránt szabadon mozoghatunk, szépen, csendesen, környezetkímélően dolgoznak. A választásnál mindenképp vegyük figyelembe a gyártói ajánlást.

Fűgyűjtés, fűgyűjtő tartály

AL-KO Comfort 40E elektromos fűnyíró

AL-KO Comfort 40E elektromos fűnyíró

Ma már a legtöbb fűnyíró modell rendelkezik fűgyűjtő tartállyal, ami óriási előnyük, hisz így nem kell a gereblyézésre időt pazarolni. Ezek a fűnyíró modellek a levágott füvet egy gyűjtőedényben gyűjtik össze, mely a gép hátulján, a tolókar alatt helyezkedik el, melyet a nyírás során időnként üríteni kell. E gyűjtőtartályos fűnyírók másik legnagyobb előnye a fűgyűjtőnek, hogy elkerülhetjük a gyomok magvainak szétterítését.
A gyűjtőkosaras modellek mellett oldalkidobós modell választása is indokolt lehet. Elhanyagolt, vagy ritkábban nyírt területek esetében válasszunk oldalkidobós fűnyírót. Ezek a fűnyírók nem gyűjtik a füvet, hanem a fűnyíró egyik oldalán oldalra kidobják azt. Ez azért jó, mert a gyűjtős modellek fűgyűjtő tartálya gyorsan megtelne a nagy fűvel, gyakran kellene üríteni, ám az oldalkidobóssal haladósan tudunk dolgozni. Hátrány, hogy a füvet össze kell gyűjtenünk a nyírás végeztével, melyet kezelhetünk akár komposztként.

Mulcsozás

A mulcsozásra alkalmas fűnyírók a fűnyírás során a füvet apróra felaprítják, visszajuttatják a talajra, ami komposztként szolgál. Olyan esetekben használjunk ilyen megoldást, ha a füvet nem akarjuk külön komposztként használni, így a gyepre visszajutó fűapríték természetes trágyaként hasznosul a talajon, valamint a gyepet megóvjuk a kiszáradástól. Azonban a túl gyakori mulcsozást kerüljük, mert a túlzott mennyiségben a talajra visszakerülő fű a talajon filcréteget képezhet, mely gátolja a fű oxigénellátását, valamint gombásodáshoz vezethet. Mulcsozásnál ajánlott gyepszellőztető berendezést is használni.

Szeretne maximális kényelmet úgy, hogy közben a gyep is megszépül? Válasszon robotfűnyítót, így élvezheti a kerti pihenő kényelmét fűnyírás közben is!

Bár a megfelelő fűnyíró kiválasztásához sok mindenre kell gondolnunk, azonban megéri az utána járást, odafigyelést, hisz a jó gépválasztás a befektetett munkánkkal gyönyörű gyepet eredményez otthonunk, nyaralónk, hétvégi házunk körül.

Gardena robotfűnyíró

Read previous post:
Fűnyírók: fűnyírás és a szép gyep titkai

Mindannyian szép, ápolt gyepre vágyunk otthonunk kertjében, ezért igyekszünk is mindent megtenni. Fűnyírót, fűkaszát, fűszegélynyírót vásárolunk, és rászánjuk hétvégente az...

Close