Kültér, kert Szerszám

Mit jelent az “önjáró fűnyíró”, mikor használjam?

A leendő fűnyírónkat kiválasztani nem egyszerű, de nem is annyira bonyolult feladat.
A terület mérete, adottságai a fő szempont, így például közepes, és nagy területek esetében érdemes benzinmotoros önjáró fűnyírót választanuk, hogy könnyedén, és hatékonyan haladjunk a fűnyírással.

Az önjáró fűnyírók nagy, összefüggő, lejtős-emelkedős területek esetében mindenképp ajánlottak, hisz helyettünk a fűnyírót a hátsó, vagy esetleg összkerék meghajtás viszi előre, így a több órás fizikai munka kevésbé is megterhelő, mivel a gép súlyát nem nekünk kell tolni.

al-ko-funyiroÖnjáró fűnyírót választhatunk benzinmotoros, elektromos, vagy akár akkus kivitelben. Közepes és nagy területek, szintkülönbségekkel, lejtőkkel tarkított területek esetében benzinmotos modellt érdemes választani. Ekkor érdemes nagy vágószélességben gondolkodni, ha a terület összefüggő fűvel borított, azonban, ha fák, közlekedő ösvények, dekorációk tarkítják, érdemes a kisebb vágószélesség mellett dönteni, hisz a manőverezés a kerti tárgyak között egyszerűbb lesz.

Önjáró fűnyíró esetében is ajánlott a minél nagyobb gyűjtőkosárral rendelkezőt előnyben részesíteni, így nem kell a fűnyírás után még a fű összegyűjtésével fáradoznunk.

Önjáró fűnyíró estén nagyon nem érdemes a motorteljesítményen spórolni! Lejtős területen minimum 5,0HP, vízszintes területeken minimum 4,5HP teljesétmény az ajánlott.

Ha végeztünk a fűnyírással, addig tartsuk üzemben a fűnyírót, amíg a helyére tesszük, mivel kikapcsolt állapotban sokkal nehezebb ezeknek a gépeknek a tolása.

al-ko-funyiro2Nyáron, esősebb időt követően érdemes hetente egyszer füvet nyírni. Ha elhanyagoljuk a gyepet, a gyomok felütik fejüket, kiölik a gyepet, és vágásuk is kellemetlen, nehézkesebb. A magas fű vágása több hulladékkal, nagyobb munkával jár, így szánjunk rá kevesebb időt hetente, minthogy nagy időráfordítással, nehézkesen, fárasztó munkával végezzünk a fűnyírással, ritkábban.

Kertünk nagysága fontos befolyásoló tényező, hisz pl. kiskertbe, az udvarunkra megfelelő egy elektromos fűnyíró, ám 2000 m2 felett már erősen ajánlott beruházás fűnyíró traktort venni. Korábbi cikkünkben bővebb információkat talál.

Kényelmes, kevésbé fárasztó munkavégzés érdekében nem nagy beruházás a sima tologatós modell helyett önjáró fűnyírót választani, hisz így bosszúságok, kimerítő fizikai munka nélkül élvezhetjük munkánk gyümölcsét a kertben. Azonban azt meg kell jegyezzük, hogy sík, egyenletes terepen egy komolyabb fűnyírógép használata is gyors és könnyű fűnyírási munkát tesz lehetővé.

Ha igazán kényelmesen szeretne füvet nyírni, egy robotfűnyíró a legkiválóbb választás.

Gardena robotfűnyíró

Read previous post:
Hogyan válasszak fűnyírót?

Fűnyíró vásárlásakor figyelembe kell vennünk a terepviszonyokat, a terület méretét, a fűnyíró motor típusát, meghajtását, valamint szükséges-e a fűgyűjtő tartály...

Close