Kültér, kert Szerszám Tél

Még időben szerezzük be a megfelelő hólapátot!

Az elmúlt napok időjárása egyértelművé tette számunkra, hogy bizony megérkezett a tél. A hideg és sötét napok kiegészülnek egy olyan meteorológiai jelenséggel, mely munkát szolgáltat a települések lakóinak. Ez a jelenség a havazás, mely a legtöbb embert jó érzéssel tölti el, ugyanakkor előre vetíti az eltávolításával járó feladatokat is.

A hófödte táj bár szemet gyönyörködtető látványt nyújt, a lakott területek járdáin, a lakóházak udvarainak közlekedő zónáiban nem kívánt elem. A biztonság és a balesetek megelőzése érdekében a hótakaró eltávolítása szükségszerű.

A magánházak túlnyomó részében a hópelyhek elleni fegyvert a hólapát testesíti meg. Persze azt előre nem tudhatjuk, hogy az elkövetkezendő tél mennyi havat hoz számunkra. De legyen szükség a hólapátra akár csak egyszer, akár az évszak folyamán rendszeresen, mindenképpen érdemes a saját igényeinknek megfelelőt kiválasztani.

SZR2929A hólapátok éppúgy, mint sok más szerszám, többféle kivitelben készülnek. Elsőre talán nem is gondolnánk, de az ideálisan megválasztott hólapát a vele végzett munkát sokkal gördülékenyebbé, és kevésbé megterhelővé teheti.

A hólapátok általában D alakú fogantyúval készülnek. Figyeljünk arra, hogy ennek mérete igazodjon a kezünk méretéhez, kényelmes legyen a használata.

A hólapátok nyele készülhet fából, fémből, vagy műanyaggal kombinált fémből. A fa nyél szép megjelenésű, de a nehéz súlya hátráltathatja a munkát. A fémből készült nyelek igen strapabíróak, de rendkívül hideg a tapintásunk. Éppen emiatt talán a műanyag burkolatú fém nyelek jelentik a legelőnyösebb választást. Szenteljünk figyelmet a magasságunkhoz igazodó nyélhosszúság megválasztásának is.

34646Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk néhány szót a hólapát leglényegesebb eleméről, a lapát részről. Kiemelten fontos, hogy ez a rész megfelelő stabilitással kapcsolódjon a nyél részhez. Anyaga lehet nehezebb fém vagy könnyebb műanyag. A műanyag lapátokat ideális esetben élvédővel látják el, hogy a letaposott, nehezebben takarítható hóréteg eltávolítása is problémamentes legyen.

A lapát optimális szélességét több tényező befolyásolja. A keskenyebb modellek ideálisak a vastagabb, nagy súlyú hóréteg mozgatására, valamint szűkösebb helyeken biztosítják a jó hozzáférést. A szélesebb hólapátok a vékony hóréteg gyors eltávolítását teszik lehetővé.

Akár olyan speciális darabot is beszerezhetünk, melynél a lapátrész eltávolításával után jégtörésre alkalmas nyélvégződést kapunk. Egy ilyen kombinált eszközzel a tömörödött, fagyott részeket is könnyedén megtisztíthatjuk.

Ha lehetőségünk van rá, próbáljuk a leghamarabb a hólapátolás feladatát megcsinálni. Hiszen amíg még porszerű a hó, és nincs a gyalogosok lábnyomaitól összetömörödve, addig sokkal könnyebb a dolgunk. Arról se felejtkezzünk el, hogy a réteges öltözet és a csúszásgátló talpú lábbeli a legmegfelelőbb a magunk védelmében.

Read previous post:
Minőségi anyagfelhasználás: a közületek és az ipari stílus találkozása

Közületi helyiségekben nem a desgin a fő szempont, hanem a higiénia, a minél könnyebben tisztítható felületek megjelenése. S e mellett...

Close